Advies, applicatie en controle voor een perfecte luchtdichting

Een luchtdicht gebouw staat steeds hoger op de agenda van bouwbedrijven én pandeigenaren, zeker nu de overheid de EPC-norm blijft aanscherpen. De voordelen, waaronder optimale vocht- en geluidwering, minimaal energieverlies en maximaal comfort, zijn duidelijk. Maar over de juiste uitvoering hiervan bestaat nog veel onzekerheid. Onzekerheid die Luchtdicht Specialist Kees Tomberg graag wegneemt. Vanaf het adviestraject tot en met de applicatie en afsluitende blowdoortest.

Kees Tomberg heeft jarenlange ervaring in de bouw. “Mijn vader heeft altijd een aannemersbedrijf gehad. Toen hij enkele jaren geleden een bouwaanvraag kreeg voor drie luchtdichte stadswoningen, ben ik me in die materie, producten en technieken gaan verdiepen. De kennis die ik hierbij en daarna heb opgedaan, deel ik graag met de branche. Volledig, eerlijk en altijd onafhankelijk, vanaf de fundering tot en met de nok. Ik ben niet gebonden aan een leverancier, maar zoek per project naar de best passende oplossing. Waarbij het regelmatig voorkomt dat producten van meerdere leveranciers worden toegepast.”

Van nieuwbouw tot renovatie en van woning tot bedrijfs-onroerend goed: om tot een optimale luchtdichting te komen, voorziet de Luchtdicht Specialist aannemers graag vanaf de beginfase van advies op maat. “Nog te vaak kom ik tegen dat pas tijdens de bouw keuzes voor luchtdichting worden gemaakt. Waarbij details vaak onvoldoende worden gecommuniceerd, met als gevolg hoge (faal)kosten en een onvoldoende resultaat”, aldus Tomberg.

“Door al in een vroeg stadium met de aannemer te inventariseren welke luchtdichtingsacties nodig zijn, met welke producten, worden deze problemen ondervangen.”

Daarbij kijkt Tomberg altijd naar de lange termijn. “In veel materialen worden anno 2017 nog oplosmiddelen toegepast, waardoor het materiaal na verloop van tijd broos wordt of zijn hechting verliest. De Luchtdicht Specialist is zich hiervan bewust en adviseert en monteert alleen materialen die deze eigenschap ontberen, waarmee de luchtdichting van de woning/bedrijfspand blijvend wordt gegarandeerd.”

Over het adviestraject worden advieskosten berekend, die in mindering worden gebracht als de Luchtdicht Specialist ook (een deel van) de applicatie mag verzorgen. “Aansluitend initieer ik graag de luchtdichtheidsmeting (blowdoortest), uitgevoerd door gediplomeerde vakmensen, om de luchtdichtingskwaliteit inzichtelijk te maken.” Deze combinatie maakt de Luchtdicht Specialist uniek in de markt.

De Luchtdicht Specialist is lid van de NBvL.

Tekst: Lieke van Zuilekom  |  Beeld: Luchtdicht Specialist