Aluminium maatwerk steeds belangrijker bij (gevel)bouw

Steeds meer wordt aluminium ingezet in de dynamische markt van bouw, industrie en diverse andere sectoren. De eigenschappen licht, sterk, taai en elastisch maken het een veelzijdig inzetbaar duurzaam materiaal. Bovendien is aluminium uitstekend te vormen en eenvoudig te bewerken. Comhan Holland, voorraadhoudende en producerende groothandel in aluminium, kent de eisen die de bouw aan aluminium platen en profielen stelt als geen ander.

Aluminium maatwerk steeds belangrijker bij (gevel)bouwComhan ankerplaat in combinatie met Comhan kikkerplaten.

Aan het woord is Hennie van Rijk, directeur sales, marketing en export: “We zijn al bijna zeventig jaar actief en hebben een arsenaal aan kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van aluminiumbewerking. Van origine leverden we aluminium materialen voor de bouw en industrie. Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een deskundige (producerende) groothandel én systeemleverancier van aluminium voor de bouw, industrie en visuele communicatie en staan we daarmee op een unieke positie in de markt. Onze speciaal systemen worden vele jaren al succesvol door de hele wereld geëxporteerd. Bovendien zijn we regelmatig projectpartner voor uiteenlopende grote en kleinere aluminium projecten in binnen- en buitenland. Naast het leveren van een breed assortiment standaard producten uit voorraad bieden we óók klantspecifieke speciaal systemen en verzorgen we de bewerking daarvan. Aluminium uit voorraad, op maat, op tijd en in de juiste kwaliteit leveren, dáár zit onze toegevoegde waarde.”

Aluminium maatwerk steeds belangrijker bij (gevel)bouwHet geheel is in hoogte verstelbaar.

Ankerplaten, hijsankers en kikkerplaten
“Inspelend op de vraag vanuit de markt, hebben we een drietal producten gelanceerd”, vervolgt Hennie. “Ankerplaten: veelal een dikkere, CNC-bewerkte aluminium plaat voorzien van bevestigingsdetaillering waarmee onder andere gevelelement(en) aan de betonnen ruwbouw bevestigd kunnen worden. Hijsankers: deze aluminium zwaarden of pennen worden aan de gevelelementen bevestigd zodat deze snel en gemakkelijk op de juiste hoogte van een gebouw gebracht kunnen worden. De praktische vorm zorgt er bovendien voor dat de gevelelementen één voor één tot de gewenste vliesgevelconstructie geschoven worden. De verstelbare montageplaatjes, ook wel kikkerplaten genoemd, maken het waterpas afstellen van de gevelelementen een stuk eenvoudiger. Detailleringen van de hiervoor genoemde producten wijken bij vrijwel elk project af en maken we dus klant- en/of projectspecifiek uit onze standaard systemen. Met een eigen ontwerpafdeling, zijn wij in staat klant specifieke oplossingen aan te dragen en leveren we voorbewerkte halffabricaten. Als projectpartner denken we graag actief mee over de oplossingen voor problemen waar de klant tegenaan loopt. Goed overleg is vaak essentieel, evenals bemonstering. Daarom maken we met regelmaat de voorgestelde oplossing visueel door middel van een 3D geprint model. Deze ‘print’ leggen we voor aan de klant en waar nodig kunnen er nog aanpassingen doorgevoerd worden. Pas na goedkeuring volgt de grote productie. Op klantwens kunnen we het aluminium in onbewerkte, geanodiseerde of gelakte uitvoering leveren, waarmee de juiste uitstraling aan een element gegeven kan worden om een bepaalde stijl te bereiken. Bewerkingen vinden allemaal in eigen huis plaats, want zeker als het gaat om zichtwerk is het belangrijk dat er kwaliteit geleverd wordt.”

Aluminium maatwerk steeds belangrijker bij (gevel)bouw

ACM heeft een hoge vlucht genomen
ACM (Aluminium Composiet Materiaal) is lichter en bovendien enorm stijf ten opzichte van ‘vol’ aluminium en wordt standaard dubbelzijdig PVDF gelakt geleverd. “We zijn ooit gestart als distributeur van Alucobond en Dibond, inmiddels zijn we doorgegroeid tot Europees verdeler van Almaxco Composites uit Singapore en exporteren we door heel Europa aluminium composiet platen naar uiteenlopende marktsegmenten. Andere voordelen van ACM platen zijn: het materiaal is gemakkelijk en voordeliger verwerkbaar en het is al tweezijdig gelakt. Met ons CNC bewerkingscentrum kunnen we het materiaal frezen en er vervolgens gevelcassettes van produceren, in de meest uiteenlopende vormen en maten. Inmiddels leveren we naar de gevelbouw, en daaraan gerelateerde industrieën, alleen nog brandvertragende ACM platen (met FR-kern). Mooi om zo innovatief bezig te kunnen zijn”, besluit Hennie.

Aluminium maatwerk steeds belangrijker bij (gevel)bouw

Tekst: Susan Peek   |  Beeld: Comhan Holland