‘Bewoners van Veurnse assistentiewoningen houden hoofd koel tijdens zomer’

Overal in Vlaanderen zien we dat er nieuwe woon- en zorginstellingen worden bijgebouwd. Blinde bouwwoede? Integendeel. Het is het planmatige antwoord van bouwbedrijven op de piekende ouderdomcijfers. Zo ook in het West-Vlaamse Veurne, waar architectenbureau Favril in opdracht van vzw Katholieke Bejaardenzorg Westhoek een markant gebouw met assistentiewoningen optrok. De ambitie bestond uit de realisatie van een ‘ontzorgende’ omgeving met aandacht voor de bewoner, en dit in al zijn facetten. In de eisen werd daarom ook thermisch comfort opgenomen; een uitdaging die het team van Duco graag aanging.

Kastanjedal, dat in 2017 werd opgeleverd en 23 moderne zorgflats herbergt om mensen op leeftijd zelfstandig te laten wonen, heeft een waaier aan zorgmogelijkheden binnen handbereik. Dit wordt mogelijk gemaakt door het aanpalende woonzorgcentrum ‘Huize Maria Troost’ waardoor de bewoners dag en nacht kunnen rekenen op assistentie. Meer nog: zowel in het voor- en najaar als in het warmere tussenseizoen is het er zorgeloos vertoeven dankzij Duco’s slimme buitenzonwering, die als een van de vijf pijlers binnen het DUCO at CARE concept bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Na een grondige situatieanalyse bleek onzichtbare doekzonwering onder de vorm van DucoScreen Front 150 het beste rendement op te leveren.

Gezond, energiezuinig en esthetisch
De strakke pvc-ramen van alle nieuwe zorgflats werden met deze gezonde, energiezuinige en esthetische oplossing uitgerust. “DucoScreen Front 150 wordt in de spouw geplaatst en is dus volledig onzichtbaar, maar kan wel eenvoudig via een klepje aan de onderzijde onderhouden worden”, verklaart Kenny Himpe, projectleider bij ramenspecialist Vandenbroucke. “Aan de buitenzijde is dan weer enkel het doek en de geleider zichtbaar. Bij dit project werden de ramen echter verder afgewerkt met passende glaspartijen die de geleiders aan het oog onttrekken.”

Doordat het systeem langs de buitenzijde ingewerkt wordt, is het bovendien een perfecte oplossing voor passiefbouwconstructies. “Met een inbouwhoogte van 175 mm en een roosterhoogte van 150 mm kon alles eenvoudig en netjes weggewerkt worden”, aldus Vandenbrouckes projectleider. “De geleiders bestaan in twee verschillende uitvoeringen: een standaardversie met een doorsnede van 63 mm en een stormvaste FIX-uitvoering met een doorsnede van 78 mm. Geschikt voor tot drie meter hoge ramen met een maximale breedte van 3,4 m voor de standaard geleiders en vier meter voor de FIX-geleiders. Daarnaast konden we ook de kleur van zowel de geleiders als van de doeken kiezen zodat ze een samenhangend geheel vormden met de kleur van de ramen en muren.”

Omdat gebruiksvriendelijkheid een belangrijk uitgangspunt is bij de ontwikkeling van zijn producten, biedt Duco de mogelijkheid om dit gemotoriseerde zonweringsysteem aan te sturen door middel van een schakelaar, afstandsbediening of domotica. Specifiek voor dit project viel de keuze op een schakelaar. “Een eenvoudige en efficiënte aansturing mag niet over het hoofd worden gezien, zeker wanneer het lichaam ouder wordt en je de eigen temperatuur minder goed kan regelen”, besluit Kenny Himpe.

Tekst en beeld: Duco