Bijzondere projecten vragen om bijzonder beslag

Het kiezen van passend raam- en deurbeslag kan voor een architect soms een hele opgave zijn. Zeker wanneer er sprake is van een gebouw met een duidelijke, eigen signatuur. Of het nu gaat om een woonhuis, een bedrijfsgebouw of een openbare ruimte, het juiste raam- en deurbeslag geeft de finishing touch. Onopvallend aanwezig, zorgt het beslag er toch voor dat de uitstraling van ramen en deuren onderdeel worden van een totale beleving.

Intersteel heeft niet alleen de mooiste oplossingen voor deze vraagstukken, maar geeft er desgewenst ook het juiste advies over. Met uitgekiende collecties die in eigen beheer ontworpen en vervaardigd worden, krijgt ieder raam en iedere deur precies dat beslag, wat het verdient. Dat er uitsluitend met hoogwaardige materialen gewerkt wordt, spreekt voor zich. Intersteel heeft een ijzersterke reputatie hoog te houden.


De ontbijtzaal in Grand Hotel Nassau te Breda.

Dat is nog eens prettig binnenkomen
“Vaak realiseren mensen zich niet wat een deurkruk doet voor de totaalbeleving. Het eerste contact wat iemand heeft met een gebouw, is de buitenkant. Het optische plaatje wekt een indruk. Wanneer men zich toegang verschaft tot het pand, wordt achteloos de deurkruk of deurknop gebruikt. Toch levert een niet bij de entourage passende deurkruk vaak een kleine teleurstelling op, die we niet bewust registreren, maar die onbewust wel meespeelt in ons gevoel. Een deurkruk die eer betuigt aan het pand, zal met meer plezier bediend worden en in het onderbewustzijn van de bezoeker zal een positief gevoel ontstaan”, verklaart Taling. “Het is gewoon prettig binnenkomen met het juiste deurbeslag. Men voelt zich welkom.”


Rabo Groenhuis in Utrecht.

Deurbeslag draagt een monumentaal steentje bij
Intersteel kijkt met plezier terug op de verbouwing van het monumentale klooster van de Order der Franciscanessen in Breda, naar een Grand Hotel. Ronald Taling, directeur bij Intersteel, vertelt: “Het voormalig klooster is getransformeerd naar Grand Hotel Nassau. In een prachtige ambiance worden gasten onthaald op luxe, grandeur en gastronomie. Samen met onze dealer DESTIL hebben we de aannemer en architect van advies voorzien en werd er gekozen voor één model deurkruk, leverbaar in zowel zwart als rvs, om een uniforme, maar in de sfeer passende uitstraling te geven.”

Mooi en modern wonen in een typisch jaren ’70 pand
Maarten ter Horst, Project Adviseur bij Intersteel, werd om advies gevraagd bij het transformeren van een onder architectuur gebouwde jaren ’70 woning naar een modern huis. “De eigenaren van het pand hadden Kerssens De Ruiter Architecten in de arm genomen om hun wens te vervullen. Het huis moest zowel binnen als buiten een stoere uitstraling krijgen, geheel eigentijds. De strakke, industriële vormgeving van het Intersteel deurbeslag, ontworpen door Arjan Moors, bleek naadloos te passen binnen de visie van de architect”, aldus Ter Horst. “Aan de buitenkant werden oude elementen van de woning vervangen door strak staal en glas, tevens werd er een nieuw kleurenpallet samengesteld. Binnen werd er stevig gemoderniseerd, waarbij er gebruik is gemaakt van eiken en zwart staal, om tot de strakke en stoere sfeer te komen. Het moderne zwarte deurbeslag van Arjan Moors maakt de eigentijdse sfeer in alle ruimtes voelbaar en past perfect in het geheel.”


Strakke lijnen, rvs met een zwart accent, passend in de gemoderniseerde jaren ’70 woning, ontworpen door Arjan Moors.

Duurzaamheid hoog in het vaandel
Ook Intersteel draagt haar steentje bij als het op duurzaamheid aankomt. Taling: “We onderschrijven de visie van Sustainer Homes, we moeten duurzamer, flexibeler en vooral CO2 neutraler bouwen. Om die reden zijn we met Sustainer Homes een samenwerkingsverband gestart, waarbij we een totaalconcept ontwikkeld hebben voor alle deur-, raam en veiligheidsbeslag. Geschikt voor elke woningvorm. Een goed voorbeeld van alle inspanningen is de Living Black serie, uitgevoerd in de kleur matzwart. De basis wordt gevormd door roestvast staal, volledig recyclebaar met duurzame eigenschappen. De corrosiebestendigheid verlengt de levensduur van alle producten in deze lijn. Daarmee draagt Intersteel bij aan de toekomstbestendigheid van een woning.”

Tekst: Jan Mol | Beeld: Intersteel