Luchtdicht bouwen en innovatie dragen bij aan kwaliteitsverhoging bouw

Luchtdicht bouwen is hot. Vanaf 2021 moet alle nieuwbouw in Nederland een Bijna EnergieNeutraal Gebouw zijn, wat energiezuinig bouwen noodzakelijk houdt. En, los van regelgeving, scheelt het ook direct in de energiekosten en wooncomfort voor de betrokken partij. Luchtdicht bouwen wil zoveel zeggen als het dichten van alle ongewenste kieren en naden in een woning of bedrijfsgebouw met als doel het voorkomen en elimineren van ongewenste luchtstromen. 

Het resultaat? Betere energetische prestaties, waarde verhoging van het gebouw door een betere isolatie en luchtdichting, een beter binnenklimaat, minder vochtproblemen en betere geluidswering. Dit wordt bereikt door inzet van diverse kwaliteiten kunststof zachtschuim in de vorm van schuimbanden – blokken, en stroken. Maar ook butylbanden en -tapes, kitten, lijmen en pur. Zij zorgen voor dichting tegen stof, lucht, water, slagregen en brand. Ook verhoogt luchtdicht bouwen de thermische en akoestische isolatie.

Open vizier vásthouden
Claus den Dunnen, salesmanager bij Celdex vertelt over het belang van het optimaliseren van het proces binnen de bouwkolom. “We zijn met z’n allen uit de crisis geklommen en de orderportefeuilles zijn weer goed gevuld. Ik vind het enorm belangrijk dat we gezamenlijk de mogelijkheden blijven onderzoeken om met een open vizier te kiezen voor innovatieve alternatieven in plaats van automatisch te grijpen naar traditionele oplossingen. Dat kan alleen als we out of the box blijven denken en constructief met elkaar in gesprek blijven.”

Duurzaamheid en verdieping onmisbaar
“In onze branche, wij zijn actief in de productie van kunststofschuim afdichtingsproducten om luchtdicht te bouwen, is het erg belangrijk om volop nadruk te leggen op het leveren en bewaken van hoogwaardige eindkwaliteit. Dit betekent dat je niet even snel een aansluitdetail dichtzet, maar dat je je vooraf volledig verdiept in het pakket van eisen. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk element. Met name bij afdichtingsmaterialen speelt het herstelvermogen een wezenlijke rol. Elk materiaal heeft immers zijn eigen uitzettings- en krimpgedrag”, vertelt Den Dunnen. Met afdichtingsschuimbanden kan men tot in de lengte der jaren vooruit, terwijl de traditionele afdichtingsmaterialen zoals pur en kit aan onderhoud onderhevig zijn.

Luchtdicht bouwen

Luchtdicht is geen synoniem voor potdicht
Luchtdicht bouwen is sowieso belangrijk. Het sluit perfect aan bij de vraag uit de markt, waarin energiezuinig bouwen meer en meer de standaard wordt. “Eigenlijk logisch. Als je een winterjas draagt en deze vervolgens niet dichtritst, verdwijnt alle warmte. Precies zo is het met een particuliere woning of een bedrijfsgebouw. Een sluitende gebouwschil scheelt enorm in het energieverbruik en heeft daarmee direct invloed op de kosten”, vertelt Den Dunnen. “Al blijft het wel belangrijk om jezelf te realiseren dat goed isoleren en luchtdicht bouwen iets compleet anders is dan potdicht bouwen. Dat is ook erg lastig met kritische zaken zoals ventilatieroosters, doorvoeren en draaiende delen van ramen en deuren. Wij maken gebouwen zo min mogelijk luchtdoorlatend.”

Bouwplaats moet montageplaats worden
“Wij leveren steeds vaker aan de industriële toeleveranciers. Een belangrijk onderdeel van ons werk is vooruitdenken. Alles wat je vooraf al kunt voorbereiden, moet je niet meer op de bouwplaats doen. Daar mogen zo min mogelijk verrassingen ontstaan, want die leiden vaak tot ongewenst knip-en-plakwerk. In steeds meer gevallen wordt de afdichting bijvoorbeeld al op het element aangebracht zodat dit precies past in het werk zelf. Voor de kozijnindustrie hebben we het EPDM Stelkozijnband ontwikkeld, die prefab kan worden aangebracht. Als het stelkozijn op de bouw wordt gemonteerd, is het direct luchtdicht afgedicht.”

“Er hoeven op de bouw geen butyltape, pur of andere vloeibare smeersels ingezet te worden om het detail achteraf luchtdicht te maken. Monteren wordt ook direct afdichten. Alleen op die manier gaat de kwaliteit verder omhoog. En uiteindelijk werken we toch allemaal voor diezelfde opdrachtgever. Innoveren vraagt om lef. Ik daag aannemers, architecten, industriële toeleveranciers en alle andere betrokken partijen uit om met een open mind te kijken naar de mogelijkheden van prefabricatie en de hedendaagse mogelijkheden in afdichtingsproducten. Alleen met oprechte betrokkenheid bestaat er projectoptimalisatie. En daar plukken we, ook op lange termijn, met elkaar de vruchten van”, besluit Den Dunnen.

Tekst: Susan Moonen  |  Beeld: Celdex