Nabeschouwing Polyclose: zwart dominant op kleurrijk Polyclose

Diepzwart is de huidige dominante trendkleur, werd duidelijk tijdens de achttiende uitgave van vakbeurs Polyclose, naar goede gewoonte in Flanders Expo in Gent. Die trend doet zich volgens veel standhouders veel sterker voor in België dan in Nederland, waar wit ook een stevige positie inneemt.

Renson stelt Invisivent NL af op stelkozijn-montage
Renson pakte uit met een nieuwe va­riant op zijn Invisivent raamverluchting, specifiek afgestemd op de Nederlandse stelkozijn-montage. Rensons De Invisivent raamverluchtingen worden steeds bovenop het raamkozijn gemonteerd. Voor de Nederlandse markt zijn die nu daarom zowel aan de zijkanten als bovenaan voorzien van een aanslagprofiel om ze wind- en waterdicht te kunnen monteren tegen een stelkozijn. Zo zijn die voortaan ook geschikt voor de in Nederland traditionele bouwwijze, waarbij ramen van buitenaf geplaatst worden. “Bij de ontwikkeling ervan hielden we rekening met zowel de variatie in dikte en breedte van de aanslagflens op Nederlandse raamkozijnen, als met de rubberopname”, stelt woordvoerder Roel Berlaen.

Healthbox 3.0
De Healthbox 3.0 van Renson zorgt – als onderdeel van het C+ ventilatiesysteem – op een volautomatische manier voor gezonde lucht in huis. “Deze nieuwe generatie vraaggestuurde ventilatie is klaar voor alle ‘smart homes’, want ze communiceert zowel met de installateur als met de bewoner. Dankzij de ingebouwde sensoren die het vochtgehalte, het CO2– en/of VOC -niveau continu monitoren, past Healthbox 3.0 het ventilatieniveau in huis aan waar en wanneer nodig.

“Ook voor de installateur levert een geconnecteerde ventilatie-unit als deze heel wat voordelen op”, onderstreept marketing coördinator Evi Snoeck. “De inregeling gebeurt nog altijd volledig automatisch, maar de installatie-app gidst hem nog sneller en gemakkelijker doorheen de installatie aan de hand van een overzichtelijk stappenplan. Dat levert heel wat tijdswinst op. Bovendien heeft de installateur ook toegang tot de Renson-webportal om al z’n installaties te beheren en op te volgen.”


Profity
Profity toonde op Polyclose zijn ‘management dashboard’, een aanvulling op zijn bestaande ERP-software. “Enterprise resource planning is erg belangrijk voor de administratieve diensten van een bedrijf, maar bedrijfsleiders kijken op een andere manier naar cijfers. Ze zijn minder geïnteresseerd in de cijfers van vandaag dan wel in de richting die ze uitgaan”, legt Marijn Schouten uit. “Ze moeten onder meer kunnen inschatten welke liquiditeiten ze in de nabije toekomst nodig zullen hebben. Het dashboard toont op een grafisch overzichtelijke wijze wat er in een bedrijf gebeurd. Het doet bijvoorbeeld ongewone gebeurtenissen oplichten, zodat de directie wanneer nodig bijsturende maatregelen kan nemen.

Heel wat gevelbouwers gebruiken LogiKal. De ERP-sotware van Profity kan uit LogiKal de volledige specificatie van een project overnemen, zodat de gebruikers met die gegevens verder kunnen calculeren, offertes genereren en opvolgen, zonder de gegevens manueel te moeten invoeren. Wanneer een offerte een opdracht wordt kan er met de informatie uit LogiKal besteld worden vanuit Profity.


Rehau
Rehau stelde Synego NL voor, zijn nieuwe raam- en deur profielsysteem voor de Nederlandse markt. “Onze magazijnen zijn goed gevuld met deze nieuwe profielserie, zodat onze fabrikanten van ramen en deuren hun productie kunnen starten”, zegt Arjen De Haan. “De nodige aanpassingen aan hun bestaande machinepark zijn relatief eenvoudig. Alle vooraanstaande leveranciers van onder meer software en hang- en sluitwerk worden of zijn vroegtijdig geïnformeerd over de stamdata. Hierdoor kunnen onze afnemers, zoals ze het gewend zijn, comfortabel werken.”

Rehau’s nieuwe 120 mm profielsysteem is volledig getest is volgens de RAL-systempass. Het als aanslagdichting verkrijgbare systeem etaleert een perfect samenspel van functie en design. Dankzij de warmte-isolerende eigenschappen van Uf tot 1,0 W/m²K en het gebruik van drievoudige beglazing tot een dikte van 51 mm kunnen Uw-waarden tot 0,76 W/m²K bereikt worden. In vergelijking met standaard kozijnen betekent dit een verbetering van 72% op de warmte-isolatie. Het speciale dichtings­systeem beschermt tegen tocht en vocht en zorgt tegelijk voor een optimale sluitkracht. Openen en vergrendelen gebeurt zonder grote krachtinspanning – ook na jaren.

Dankzij de talrijke montagemogelijkheden leent dit flexibele zich uitstekend voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het slanke profielaanzicht – amper 117 millimeter in de standaarduitvoering – maakt grote glasoppervlakken mogelijk. Het HDF-oppervlak reduceert het onderhoud tot een minimum.

Kozijnen met karakter
Speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde Rehau het profielsysteem Character-Design 70. Zijn belangrijkste kernmerk is de bouwdiepte van 115 mm in combinatie met een vleugel bouwdiepte van 70 mm. De grote stalen versterkingen met hoge statische eigenschappen staan de constructie van de in Nederland populaire grote raam- en deurelementen toe.

De nieuwe Blox-profiel design lijn, een uitbreiding op Character-Design combineert het uitzicht van traditionele houten kozijnen met alle voordelen van de modernste kunststof kozijnen. Kwetsbaarheid voor weersomstandigheden en veel onderhoud behoren hierdoor tot het verleden. Naast het klassieke beige, staalblauw en mosgroen zijn nu ook diverse andere kleur- en vormvarianten beschikbaar.


Veka: aandacht voor esthetiek
Bezoekers van de Veka-stand konden kennismaken met de oppervlakveredelingstechnologie Veka Spectral en het nieuwe profielensysteem Softline 76. Veka stond al bekend als overtuigd aanbieder van klasse-A-profielen conform DIN EN 12608, de hoogste norm voor kunststof ramen. De volledig nieuw ontwikkelde oppervlakveredelingstechnologie Veka Spectral voegt daar nu esthetische mogelijkheden aan toe. Ze is een aanvulling op de bekende en beproefde decorfolies en aluminium beproefde decorfolies en aluminium Voorzetramen en verbindt een fascinerende optiek met een onweerstaanbare, fluweelachtige haptiek. Het palet wordt continu uitgebreid met nieuwe kleuren. Andere varianten van oppervlakveredeling, zoals met design- en metalliceffecten, zijn al in voorbereiding. Zoals alle Veka systemen zijn ook profielen met Veka Spectral oppervlakken volledig recyclebaar.

Softline 76 vormt constructief een brug tussen de Veka systemen met 70 mm en 82 mm inbouwdiepte. “Hiermee biedt Veka ook in het middensegment van de markt een hoogwaardige oplossing voor hedendaagse triple beglazingssystemen”, stelt Adriaan Hakkert. “Voor ons is Polyclose dé gelegenheid om vakmensen zich een beeld te vormen van de individuele oplossingen en antwoorden waarmee Veka bijdraagt aan het succes van hun marktbewerking.”


Aluprof
De Poolse aluminiumspecialist Aluprof, die deel uitmaakt van de groep Kety, spitst zich onder meer toe op brandwerende oplossingen. Recent heeft het vooral de brandwerende eigenschappen uitgebreid van zijn niet geïsoleerde systemen, in de praktijk bestemd voor binnenscheidingen.

Het MB-78EI-systeem is gebaseerd op thermisch geïsoleerde aluminiumprofielen met een diepte van slechts 78 mm. Het beidt een optimale warmte-isolatie van Uf = 1,60W/m²K en een geluidsisolatie tot 40 dB. Het draagt de technische goedkeuring ITB AT-15-6006/2016 en bemachtigde het Britse certificaat Centrifire 5138. MB-Expo is een elegant en geluiddicht systeem met glazen binnenwanden en deuren voor diverse vormen van interne partitionering, zonde de ruimte visueel sterk aan te tasten. MB-Expo Mobiele is een variant hierop, met vouw- en harmonicadeuren. Omdat je het kan plaatsen in ruimten met plafonds tot 4 m hoog is het een prima toepassing voor winkels, expositieruimten en bepaalde kantoren.

Beide profielsystemen worden aangeboden in en brede kleurenwaaier en zijn geschikt om er extra hulpmiddelen op te verankeren, zoals sloten en hengsels van Aluprof zelf en van Geze. De beglazing maakt standaard deel uit van het systeem. ongeacht de afmetingen ervan blijft de pakking onzichtbaar.

Vouwwanden
De MB-86 Foldline-vouwwanden zorgen voor een zachte overgang tussen een gebouw en terras of een andere seizoengebonden buitenruimte. De centrale profielkamer is uitgerust met een thermische afstandhouder met een breedte van 24 mm voor de kozijnen en 34 mm voor de deurvleugels. Het speciale beslag laat deurvleugels met een maximale massa van 100 kg comfortabel functioneren. De vleugels kunnen tot 1 m breed en 2,7 m hoog zijn. Het ruime beglazingsbereik, 14 tot 61,5 mm, maakt het gebruik mogelijk van zowel dubbel- als driedubbel en specialistisch glas (met verhoogde akoestische isolatie of inbraakwerend) mogelijk.


Duco toont doorontwikkelingen
“Vooral als antwoord op de steeds grotere geveloppervlaktes in de woning- en utiliteitsbouw doen zich bij Duco spannende ontwikkelingen voor”, getuigt Hendrik Dejonghe, marketing manager bij de Veurnese specialist in zonwering en ventilatiesystemen. “We brengen hier een actueel en volledig beeld geven van wat beweegt op deze markt en voor welke uitdagingen we welke oplossingen kunnen aanreiken.”

“Nooit eerder sinds mensenheugenis lag de gemiddelde temperatuur op aarde zo hoog als in de afgelopen twee jaar”, aldus Dejonghe. “Deze verontrustende trend leidde tot de doorontwikkeling van onze doek- en architecturale zonweringtoepassingen, want we merken nog al te vaak dat gebouwen met grote geveloppervlaktes niet in voldoende mate kunnen bediend worden op het vlak van thermisch comfort. De DucoScreen Front 150 is als gemotoriseerd buitenzonweringsysteem al even in ons gamma onzichtbare doekzonwering voorhanden, met een onzichtbare plaatsing in de spouw als belangrijkste speerpunt. Daar komt in het voorjaar van 2018 een nieuwe variant in stormvaste Fix-uitvoering met een hoogte- en breedtemaat van zes meter bij.”

Top in ventilatie
Voor ventilatie zijn er de nagenoeg onzichtbaar te plaatsen Top-roosters. “Zoals de naam doet vermoeden, is dit type een hoogvlieger in de bestekken van voorschrijvende instanties, dankzij zijn veelzijdigheid”, verklaart Dejonghe. “Duco timmerde de voorbije jaren in alle stilte aan de prestaties en nieuwe uitvoeringen met elektronische sturing op basis van CO2-metingen, interne voorverwarmingsstrip, buitenkap, of in een akoestische of dummyversie als eindresultaat.” Tenslotte is er de DucoGrille NightVent voor intensieve en energiezuinige (nacht)ventilatie. Die kan voortaan met handbediening kan worden uitgeleverd.


Venster Techniek
Onlangs heeft Venster Techniek voor de eerste keer een laagreliëf dorpel (Eeal) voor kunststof kozijnen geplaatst bij een lasmachine. Dat gebeurde bij Alpro/Kiba in Bergambacht. De opbouw van het dorpelsysteem maakt het mogelijk de dorpel meteen na het lassen te plaatsen. Dat kort de productietijd een eind in. De dorpels zijn net zo diep als die van het profielhuis.

Eeal is een glasvezelversterkt onderdorpelsysteem voor kunststof profielhuizen. Het is intussen een jaar oud. Naast Gealan-kozijnen is het tegenwoordig ook beschikbaar voor Veka. Cesar Kozijnen uit Doetinchem was de eerste om die combinatie in de praktijk uit te voeren.

“Alle Eeal-dorpels zijn leverbaar als inhaaksysteem”, zegt Jurgen Rensen. “Hun inhaaksysteem kan letterlijk in een bestaande dorpel of stelkozijn worden gehaakt. Dit maakt het uitermate geschikt voor renovaties. De inhaaksponning bedraagt standaard 20 mm. Voor een perfecte aansluiting is in de neus een speciaal dichtingsprofiel aangebracht.”

Venster Techniek heeft ook een nieuwe plugverbinding ontwikkeld, geschikt voor alle dorpels voor houten kozijnen. In de plug is een centreerlock geïntegreerd. Die vereenvoudigt de montage van de dorpels, met als extra voordeel dat er een verbinding kan worden gemaakt zonder dat hiervoor een spreidende plug nodig is. Tevens voorkomt hij het ontstaan van scheuren in kops hout.


Alulog
Naast Windox, zijn gebruiksvriendelijke en esthetische systeemoplossing voor uit de gevel springende raamgehelen pakte Alulog uit met zijn huismerken Purapro en Staduco. Purapro omvat een gamma professionele reinigingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor bouwgerelateerde problemen en toepassingen. Staduco is een systeem van composietprofielen specifiek voor de ondersteuning en montage van buitenschrijnwerk op een EPB-aanvaarde manier.

“De versterking bestaat uit glasvezelversterkt polyester”, legt Bart De Paepe uit. “Het soortelijk gewicht van deze versterking ligt 4,3 keer lager dan dit van staal. Ze kan ook veel gemakkelijker worden bewerkt. Door de grote hechtingskracht van de Staducolijm blijft het profiel – met een maximale lengte van 6 meter – meteen aan de dragende muur hangen, wat resulteert in een snelle uitlijning. Voor de definitieve bevestiging heb je geen speciaal boorgereedschap nodig. Ook dit bevordert de snelheid van de montage. Bovendien is er nauwelijks restafval. Alle Staduco-profielen hebben een verticale flens van 150 mm, die een hoogteverschil tussen kozijn en dragende muur kunnen opvangen, zonder de sterkte van de bevestiging negatief te beïnvloeden. Ze nemen geen vocht op, zodat ze niet kunnen zwellen, rotten of corroderen.”


Xinnix: toenemende aandacht voor brandveiligheid
Xinnix Door Systems ontwerpt, ontwikkelt en produceert gepatenteerde deursystemen die het mogelijk maken om binnendeuren strak in het vlak van de muur te integreren. Op Polyclose zette het vooral zijn nieuwe, brandwerende deursysteem in de kijker, met daarin de onzichtbare integratie van de motorisch-elektrische driepuntsluiting. Ook de ingewerkte deursluiter blijft onzichtbaar. Het kan worden afgewerkt met onder meer fineerhout en HPL.

Een tweede deur demonstreerde het gebruiksgemak van de Geze Active Stop, een, soft open en soft close-systeem. En dat van het vlakwandig trek/duw systeem XA-H180, gecombineerd met een NZ-magneet. Xinnix toonde ook een schuifdeur die geruisloos in de wand schuift, met een minimale muurbreedte van 100 mm en plafondhoge afwerking, onzichtbaar geïntegreerde dubbele softclose en een strakke, zwarte inkapschelp voor een eenvoudige bediening.

Xinnix hecht veel belang aan de brandwerende eigenschappen van zijn producten. “We kijken daarbij in de eerste plaats naar de Belgische wetgeving”, zegt bedrijfsleider Chris Vermeulen. “Die is veel strenger dan de Europese regelgeving. Dat is het gevolg van de brand in het Brusselse warenhuis Inno, in 1967, die veel mensenlevens kostte. Maar ook in andere landen neemt de aandacht voor brandveiligheid toe, vooral sinds de brand van de Londense Grenfell-woontoren vorig jaar.”


All-Fix / Comaglio
All-Fix is een vertrouwde naam op Polyclose. Het bedrijf van Maurice Vanderbist heeft nog geen enkele uitgave gemist. Deze keer lag de focus op de doorbraak op de Nederlandse markt. Hiervoor bracht het onder meer een valdorpel met verhoogde valhoogte mee. “Het verschil, 20 mm in plaats van 18, is klein, maar de Nederlandse markt vraagt hier specifiek”, aldus Vanderbist.

All-Fix profileert zich vooral als invoerder en verdeler van automatische valdorpels van het Italiaanse Comaglio in de Benelux. “We onderscheiden ons van de gewone agentuurhandel door een groot, permanent magazijnaanbod, een ultrasnelle levering en een uitgebreide technische ondersteuning.” Dit jaar toonde het zowel traditionele valdorpels als het topsegment, met een brand- en rookweerstand van een uur en betere akoestische (+54 dB) eigenschappen. Verder zette het ook specifieke afdichtingsoplossingen zoals de makelaarsdichting CS065 –aluminium met een dichting in siliconen– voor dubbele deuren onder de schijnwerper.

Een van de nieuwigheden van Comaglio is de vaste dorpel 1390 TT, met een hoogte van amper 7,4 mm een ‘zeer vlakke’ dorpel. Deze aluminium dorpel is zilverkleurig geanodiseerd en bevat een nylon versterking met 30% glasvezel. Eveneens gloednieuw is de valdorpel 1770 XNS in de reeks No Sound, die geluid kan isoleren tot 54 dB.


Fuhr bundelt smart home-toepassingen
Fuhr heeft zijn bestaande ‘slimme’ functionaliteiten gebundeld in een totaal smart home concept. “Dit thema speelt almaar sterker bij het grote publiek”, zegt Ludo Meeuwsen. “Heel concreet is nu vooral toegangsverlening sterk in opmars. Dit omvat veel meer dan vanaf een andere locatie kijken wie er aanbelt en de deur al dan niet openen. Naargelang wie zich aanbiedt – de poetsvrouw, de tuinman, de postbode, een zorgverlener, …– kun je instellen wie en op welke momenten welke deur kan openen. Bovendien kan je op dezelfde manier een overzicht oproepen wie van welke toegangsrechten heeft gebruik gemaakt. Je kunt ook op elk gewenst moment de toegangsrechten aanpassen. Kortom, de mogelijkheden van smart home zijn veel verregaander dan bijvoorbeeld de verwarming activeren. En het beheerssysteem kan zowel dienen voor codeklavieren als voor transponders, vingerscans of andere hulpmiddelen om zich aan te melden.”

Fuhr pakte op Polyclose ook uit met Multisafe 845, een stolpdeursluiting met sluitlijst. “Geschikt voor kunststofdeuren met stolpnaald, met daarin een tegenoverliggende beslaggroef. De profielafhankelijke penschootsluitplaten voor boven- en onderdorpel laten zich traploos verstellen om een optimale aandruk te bereiken. De standaard haakschoten met schuin aanloopvlak zorgen in combinatie met de rolnokken voor een soepel vergrendeling.”

Bij de doorontwikkeling van zijn systeem voor meerpuntsluitingen volgt Fuhr de trend naar steeds hogere en bredere aluminiumdeuren op de voet. Esthetisch volgt het echter een eigenzinnige koers. Dit uit zich onder meer in de keuze voor de kleur RAL 9010 (zuiver wit).


Bohle
Het nieuwe kozijnsysteem FrameTec is een van de paradepaardjes van Bohle. “De markt vraagt om eenvoudig op te bouwen glazen wanden”, zegt vestigingsmanager Frank Bouwman. “Om bijvoorbeeld een grote ruimte opnieuw in te delen of een bureauhoek af te scheiden van een grotere ruimte, met FrameTec kan dit allemaal zonder vel poespas.” Het FrameTec programma omvat twee types kozijn, Select en Premium. “Daarmee kun je niet alleen vlot glaswanden samenstellen, maar ook bovenlichten en zijwanden, met veel vrijheid in vormgeving en kleur.”

Naast Bohle’s bestaande Liftmaster B2 is er nu ook een B1. “Dit heftoestel op wielen is geschikt voor alle plaatmateriaal”, legt Bouwman uit. “Het kan elementen tot 180 kg tillen. Dat is minder dan de robuustere B1, maar dit wordt ruim gecompenseerd door diverse voordelen. De B2 is veel lichter en kan snel tot drie componenten worden gedemonteerd. Die kan je gemakkelijk meenemen voor de uitvoering van externe opdrachten. Hij rijdt probleemloos door standaard deuropeningen. De mast is zowel draai- als kiepbaar.”

Het hoge UV-vermogen maakt de nieuwe Uva-led-handstraler 365 mm geschikt voor de verlijming van metalen delen en voor de uitharding van oppervlakken kleiner dan 25 x 25 cm. De rangschikking van de led’s waarborgt een gelijkmatig vermogen over het hele belichtingsoppervlak. Hij heeft geen opwarm- of afkoelfase, zodat hij altijd kan worden in- of uitgeschakeld of in stand by staan. In Nederland mikt Bohle hiermee overwegend op de glashandel, maar in België komt hij ook in heel wat schrijnwerkerijen en metaalbedrijven van pas.


Maco
Maco gaf zijn slotenplatform een upgrade. Naast de bestaande Basic Line zijn er nu ook De Premium en de Excellent Line. In Pemium is het vertrouwde ZTF-concept met drie dagschieters uitgebreid met een nieuwe uitvoering, met haken. Excellent is gebaseerd op een nieuw concept, MF-HO. Dit bestaat uit een automatisch ATS-slot, dat tevens op drie dagsluiters sluit en bij het sluiten meteen ook automatisch vergrendelt.” Het is mogelijk deze sluiting uit te rusten met een motorgestuurde openingsfunctie”, zegt Dries Dhont, verantwoordelijke voor België. Binnen hetzelfde concept stellen we op Polyclose ook een nieuwe, volmotorische MTS-sluiting voor. Beide zijn overigens combineerbaar met de toegangssystemen openLife (web based en in real time) en openDoor (stand alone).

De veilige ventilatiestand Multi Secuair zorgt met zijn gereduceerde opening van 10 mm niet alleen voor energie-efficiënt, maar ook voor veilig verluchten. Het blijft daarenboven mogelijk om voor normale draai- en kipstanden te kiezen. “Zelfs bij langere afwezigheid van de bewoners kunnen ze veilig verluchten en kan er ook geen regenwater binnendringen. Onderaan blijft de raamvleugel vast in het raamkader verankerd. In combinatie met een vergrendelbare kruk voldoet een systeem met Multi Secuair aan inbraakweerstand RC2.”


Wilka
Vluchtdeuren in publieke gebouwen moeten niet alleen comfortabel openen en sluiten en tegelijk voldoen aan strenge eisen op het vlak van veiligheid en inbraakwerendheid. Die combinatie bestond eerder niet, maar met Wilka’s tegenkast 765E met elektronisch motorslot is ze er nu. Ze stuurt naar keuze één- of tweevleugelige deuren, waarbij alleen de passieve deur stroomtoevoer nodig heeft. Het ontgrendelen van de deurvleugels vergt minder dan een seconde.

Wilka werkte ook verder aan een vluchtdeuroplossing voor kindercrèches, kleuter- en basisscholen. Ze bestaat uit een combinatie van een antipaniekslot met componenten van Gis met de EH-deurbewaker voor vluchtdeuren conform de Europese vluchtwegnormen de Europese norm EN 179 of de antipaniek e-Duwbalk conform EN 1125. Hiermee zijn vluchtwegen altijd gegarandeerd, terwijl ze voorkomen dat kinderen onopgemerkt hun eigen weg zoeken en buiten het gebouw in gevaarlijke(re) situaties zouden terechtkomen.

Voor volwassenen is het hanteren ervan erg gemakkelijk. Bij de oplossing conform EN 179 kunnen de hooggeplaatste kruk voor volwassenen en de lage kruk voor kleuters onafhankelijk van elkaar bewegen. Bij het EN 1125-type verloopt de bediening van de hoge kruk onafhankelijk van die van de lage duwbalk. Hierdoor kunnen volwassenen de deur gebruiken zondert het alarm te activeren. Kinderen kunnen altijd vluchten, maar in dat geval treedt het alarmsysteem in werking. “De installatie van dure of complex elektronica is overbodig”, klinkt het.


Assa Abloy
Assa Abloy introduceerde op Polyclose OneSystem, een assortiment sloten voor commerciële en openbare gebouwen. Samen vormen de producten in dit gamma een modulair systeem. Assa Abloy vervolledigde ook zijn aanbod in paniekbeslag, met onder meer een elektromechanische kruk voor terras- en balkondeuren, zoals de preventiediensten van de politie ze graag aanraden.

De deursluiter Close-Motion zorgt voor een zekere en vooral geluidloze sluiting, doordat hij voorkomt dat een deur dicht ‘slaat’. “Dit voorkomt niet alleen hinderlijke overlast”, stelt product marketing manager Ellen Van Keymeulen. “Maar ook eventuele schade aan deuren, kozijnen of beslag. Het waarborgt een zeker sluiting, doordat de deur constant tegen het deurrubber wordt gedrukt. Na installatie is een tussentijdse afstelling niet meer nodig.”

Blikvanger in de nieuwe generatie cilinders, met daarin zowel conventionele als keerbare modellen, is de K100, met keerbare sleutel. Hij is uitgerust met een Din 18252-meenemer voor europrofielcilinders en mat vernikkeld afgewerkt.

Cliq is een draadloos veiligheidssluitsysteem met programmeerbare sleutels en cilinders. “Dankzij de ruime variëteit van mechanische en elektronische systemen kunnen we met dit concept flexibel inspelen op alle behoeften van de markt, zowel voor eenvoudige als complexe installaties. Met Cliq kan je controleren wie zich waar en wanneer in een gebouw bevond. De beheerder kan via internet op eenvoudige wijze de toegangsrechten aanpassen.”

Traka 21 is dan weer een stand alone systeem voor sleutelbeheer. Het is robuust aan de wand bevestigd. Een gebruiker tikt zijn individuele code in, die dan de sleutels vrijgeeft waarop deze specifieke gebruiker een gebruiksrecht heeft. Via het toch screen kan je basisrapporten oproepen.


Buva
In het Buva-huis kon je onder meer de nieuwste IsoStone-onderdorpels en de hardglas ramenseries van Buva ontdekken. “De glasvezelversterkte kunststof IsoStone onderdorpels scoren niet alleen hoog dankzij hun gunstige isolatiewaarde, lage gewicht, slijt- en breukvastheid en ongevoeligheid voor vocht, maar ook door de enorme vrijheid in maatvoering”, verklaart product manager Jan Fieten.

“Voor de kunststof kozijnindustrie hebben we een onlangs een nieuwe dorpel ontwikkeld, de IsoStone PS0650. Hiermee spelen we in op de nieuwe Nederlandse kozijnseries, op basis van 120 mm-systemen.” Ook voor de vlakke profielseries (83 mm) toonde Buva een nieuwe dorpel, de IsoStone PS8355. “Intussen is de ontwikkeling van een dorpel voor hefschuifpuien, die breed inzetbaar is voor meerdere systeemhuizen, volop bezig.”

Naast de IsoStone-onderdorpels heeft Buva recent ook zijn assortiment hardglas ramen voor de kunststofindustrie flink uitgebreid. Daardoor kunnen nu, naast de profielsystemen van Gealan, K-Vision, Schüco en Deceuninck nu ook de nieuwste profielseries van Veka en Rehau worden uitgerust met Buva hardglas. De Buva hardglas valramen in de reeks Iso-Plus 3000 in combinatie met stalen valbeugels zijn recent getest op inbraakwering en voldoen nu ook in kunststof kozijnen aan weerstandsklasse 2 volgens NEN 5096.


Lansing
Het vervoer van glas en verwante producten vergt niet alleen de grootste zorgvuldigheid, ook de (Europese) wettelijke eisen voor het vervoer van goederen over de weg worden voortdurend aangescherpt. In de verdere ontwikkeling van zijn producten volgt Lansing deze evolutie op de voet. De glasrestelen van Lansing Unitra zijn allemaal van aluminium en voor alle voertuigen te construeren, zowel voor vervoer binnenin als langs de buitenkant ervan.

Voor het transport van grote volume glas heeft Lansing Unitra verschillende aanhangwagens ontwikkeld, van standaard met een bok tot een twinmaster met aan beide zijden een resteel. De van rubber voorziene glaslatten stabiliseren de lading. De nieuwste ontwikkeling is een hijskraan met een capaciteit van 150 kg, ingebouwd een bestelwagen. “We hebben dit concept samen met een specifieke klant ontwikkeld”, zegt sales manager Rutger Valentien. “Het kan veelzijdig worden ingezet, ook buiten ramen- en deurensector. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van een persoon met een rolstoel.”


Orgadata
Orgadata deelde zijn stand met Cadplan en Asteq. “Omdat onze eigen software LogiKal en die van Cadplan elkaar aanvullen”, zegt trainer Nico Janssen. “Wij zorgen voor de calculatie en het beheer van de werkplaats. Cadplan is een pakket voor 3D-ontwerp, Asteq levert een ERP-pakket (enterprise resource planning).”

LogiKal kan immers met verschillende programma’s en toepassingen gekoppeld worden. Interacties met diverse ERP-oplossingen en cad-systemen zijn zeer populair. De samenwerking beperkt zich niet tot externe cad-oplossingen, er is bijvoorbeeld ook een cad-toepassing in de LogiKal-software zelf.

Een nauwkeurig georganiseerde, overzichtelijke productie en calculatie en tijdwinst blijven ook in 2018 belangrijke thema’s voor raam- en deurfabrikanten en gevelbouwers. Orgadata speelde hierop in door op Polyclose de nieuwe features in zijn software te demonstreren. Een van de kenmerken van Logikal is dat het een ‘open’ software is, zodat de gebruikers producten en componenten van verschillende leveranciers in een systeem kunnen combineren. Een uitgebreide databank bevat de gegevens van profielen, beslag en andere elementen en beslag.


Hoppe
Hoppe speelde zijn nieuwe producten sterk uit, door de stand als geheel vrij sober te houden. Eerst was er het smaldeurgarnituur (30 mm) voor profieldeuren. “Hiermee spelen we in op de behoefte van Belgische verwerkers en handelaars, die wegens hun smalle profielen en slotmaten een 30 mm geveerd garnituur wensten, zonder schroeven in het zicht”, vertelt Ron Schaapman. “Het oogt wel erg eenvoudig, maar is wel het resultaat van maandenlang onderzoek en ontwikkeling.”

Met het strakke raambeslag Austin komt Hoppe tegemoet aan de designtrend van minimalisme en hoekige vormen. Blikvanger is hier een verdekt liggend raamrozet. “In Nederland zijn rozetten traditioneel wel 13 mm hoog. Het vlakliggende Austin-rozet is slechts 2 mm hoog, terwijl het normale boorbeeld en het gebruik van intern beslag met een normale afstand worden geborgd.” Door de strakke en uiterst vlakke vormgeving komt de greep veel meer op de voorgrond. Schaapman bevestigt dat zwart nog altijd de dominante modekleur is, maar ook dat de vraag naar brons- en messingtinten toeneemt. “En in het streven naar minimalisme, naar het uitzicht van roestvrij staal. In dit kader bieden we aluminium beslag aan met een coating in RVS.”

Vingerscan
De Idencom vingerscantechniek is Hoppe’s biometrische toegangscontroleoplossing. “Onze vingerscantechniek is gemonteerd in een beugel en knop, waardoor in de deur, deurstijl of wand geen aparte scanner meer gemonteerd hoeft te worden en ook bekabeling overbodig. De scanner trekt zijn stroom uit het motorslot. Gebruikers hoeven hun vinger niet op een scherm naast de deur plaatsen, het aanraken van de deurgreep volstaat.” Dit concept kan snel aantrek vinden in de zorgsector, met name bij thuiswonende senioren.


Lohmann
De ‘bonding engineers’ of kleefingenieurs van Lohmann presenteerden de nieuwste lijmoplossingen, die hun bedrijf ontwikkelde voor de bouwwereld, vooral voor schrijnwerk, gevel-, dak- en vloerbekledingen.

Nieuw binnen het gamma Dry Static Bonding (DSB) is DSB Wood. “DSB is een hechtingsproces dat glasplaten verkleeft aan raamprofielen met een professionele kleefband. Het glas wordt rechtstreeks aan de raamafdichting gehecht met de tweezijdig klevende tape DuploColl 56000. Die bezit de nodige flexibiliteit om de stabiliteit van de hechting aan het profiel te verzekeren. Hij vervangt hier het afdichtprofiel. Versterkende profielen zijn niet meer nodig, wat visueel mooiere constructies mogelijk maakt. Deze verbinding is permanent en weerbestendig”, aldus Verdonck.

DSB Wood biedt de mogelijkheid om de afdichting en statische optimalisatie van houten ramen in één handeling te combineren. Het gebruik van de nieuwe kleefbandjes DuploColl 56053 en 56055 (2 en 3,2 mm dik) maakt het mogelijk af te dichten, de profielstijfheid te verhogen en de koppelingen en hoekverbindingen in één werkstap te verlichten. “Deze oplossing wordt toegepast op het geverniste hout en kan getest worden volgens de nieuwe richtlijn van de Duitse IFT Rosenheim, VE 08/T5.”


Soudal
“Soudal investeert volop in onderzoek en ontwikkeling”, verklaart product manager Steven Van Orshaegen. “De uitdagingen zijn enorm: nieuwe wetgevingen, beschikbaarheid van grondstoffen, prijs/kwaliteit, kwaliteitslabels en -certificaten, duurzaamheid, energiebesparing, gebruikersvriendelijkheid…. De goede relaties met de belangrijke spelers op de markt houden ons op de hoogte en zorgen voortdurend voor nieuwe en frisse ideeën, dit resulteert in producten en oplossingen die perfect aansluiten op de behoeften van de industrie. Onze R&D-kennis is gecentraliseerd in België en jaarlijks beheren we hier zo’n 300 nieuwe R&D-projecten.”

Het resultaat van dit beleid is op de Polyclose telkens weer te zien. Dit jaar bundelde Soudal er voor het eerst zijn ervaring en kennis in een compleet assortiment, specifiek voor de fabricage en installatie van ramen en deuren. “Luchtdicht bouwen wordt steeds belangrijker. Om een verhoogde mate van luchtdichtheid te bekomen, worden de Soudatight vloeibare membranen in bijvoorbeeld raamaansluitingen aangebracht. Deze producten zijn onderworpen aan uitgebreide testen, waaronder de MO-01/1 systeemtest bij het IFT in Rosenheim. Aan de warme zijde zorgt Soudatight LQ en SP, een watergebaseerd elastisch membraan, voor een duurzame lucht- en dampdichting. Eens droog, verandert het product van kleur en kan het rechtstreeks bepleisterd worden.”

Het dampopen vloeibaar membraan Soudatight Hybrid verzekert de lucht- en slagwaterdichtheid eveneens aan de buitenkant. “Soudal kan hiermee als enige fabrikant een geteste systeemoplossing voor lucht-, damp- en slagregendichtheid aanbieden op basis van twee vloeibare membranen.”


Iseo
Geen toeters en bellen bij hang- en sluitwerkleverancier Iseo, maar er is wel grondig nagedacht en geluisterd naar stemmen uit de slotenmakerij over wat op het eerste zich eenvoudige problemen lijken. “Zo hebben we onze flexibele cilinder LE60 ontwikkeld”, stelt export manager Europa Marc Van Steen. “Wanneer een slotenmaker ter plaatse vaststelt dat de lengte van de cilinder niet overeenkomt me de breedte van de deur, moet hij geen tijdrovende aanpassingen meer uitvoeren of naar huis terugkeren om een andere cilinder te zoeken. Het volstaat een tussenstukje aan te brengen.” Dit lijkt erg eenvoudig en is het vanuit het standpunt van de slotenmaker ook, maar de fabrikant moet dan wel de maatvastheid van zowel het tussenstukje als de andere componenten van de cilinder waarborgen. De tussenstukjes zijn beschikbaar met een lengte van 5, 10, 15 en 20 mm. “Bijkomend voordeler is dat de slotenmaker zo minder cilinders in stock moet hebben, omdat hij meer kan variëren.”

Iseo demonstreerde verder ook zijn nieuwe app Argo. Daarmee kunnen smartphones die gebruiken maken van de platformen Android en iOS communiceren met de elektronische sloten van Iseo. “Een nieuwigheid zijn de twee types digitale toegangsverlening. Eerst is er de virtuele sleutel. Die sturen we naar de eigenaar van het slot, die zich dan wel vlakbij de betrokken deur moet bevinden om die sleutel te gebruiken. Daarnaast is er de ‘remote key.’ De eigenaar kan die ophalen uit de ‘cloud,’ ongeacht waar hijzelf zich bevindt.”


Deponti
“Kwalitatief was Polyclose 2018 voor ons een zeer geslaagde beurs”, blikt commercieel directeur Ben de Ponti (Deponti) terug. “Maar in aantallen bezoekers hebben we toch al betere jaren meegemaakt. Ik zag ook veel minder zonweringspecialisten dan vroeger. Misschien omdat ze de voorkeur geven aan RNT in Stuttgart, dat vrij kort na Polyclose plaatsvindt. Wij blijven beide beurzen belangrijk vinden en staan dan ook op allebei.”

“We hebben wel veel nieuwe contacten kunnen leggen. In Nederland zijn we het gewend onze houten en aluminium overkappingen in standaardmaten aan te bieden. In België bieden we nu ook profielen op de gewenste lengte aan. We hebben hier gemerkt dat de Belgische markt dit sterk apprecieert.”

Klassiekers zoals de aluminium terrasoverkappingen Bosco, Giallo en Pigato en de Fiano glazen schuifwand vormen nog altijd de kern van het assortiment van Deponti. Het bedrijf toonde hier de recentste toevoegingen aan deze reeksen, zoals de nieuwe kleur, gestructureerd mat verkeerswit, een zeven meter lange goot en voor de Bosco, Giallo en Pigato, een uitbreiding in de railsystemen en nieuwe handgrepen voor de Fiano. Die is nu beschikbaar in verkeerswit en in een versie met zes sporen op een lengte van 6 m. De handgrepen zijn er nu ook in ronde en ovale vorm en in RVS-uitvoering.

Buitenlevenspecialist Deponti toonde hier ook diverse producten die het al in de loop van 2017 op de markt had gebracht. Een van de succesvolste daarvan is de zogenaamde boomstamtafel. Die hebben een massief tafelbladen uit een stuk, met een lengte van 180 tot 500 centimeter en een breedte tot 130 centimeter. Binnen Deponti is een dedicated accountmanager aangewezen om alle klanten mee te nemen in de wereld van de boomstamtafels. Naast de tafelbladen, heeft het ook een ruim assortiment tafelpoten in het assortiment opgenomen, alle uit voorraad leverbaar.


Kufa / Reelwood
“Wij kunnen alles foliëren”, stelt Floor Vogel van Reelwood zelfbewust. “Tot een breedte van 1,3 meter.” Bovendien neemt het aantal mogelijke afwerkingen almaar toe. “Wij spelen niet in op de vraag van de markt, wij anticiperen ze. En de ontwikkelingen van nieuwe folies gaat almaar verder, want er komen ook almaar nieuwe vragen. En die vragen krijgen almaar meer een individueel karakter.

Vogel verwacht dat de aandacht voor het opwaarderen van de eigen woning in de nabije toekomst verder zal toenemen. “Men gaat meer geld uitgeven aan luxe en de aandacht voor details groeit. Ik zie dit ook gebeuren in de kozijn- en gevelindustrie. Dit brengt met zich mee dat Reelwood moet blijven nadenken over de uitstraling die zijn Realwood folies hebben. Houtlook is vandaag heel populair, want écht hout is geen optie meer. Bovendien wacht niemand op de daarbij horende onderhouds­verplichtingen. Oudere consumenten hebben geen om op een trapladder te staan, jongeren hebben er niet de tijd voor.”

“Kunststof is gewild, maar ze moet dan wel op echt hout lijken. De structuur bepaalt de beleving van de folie. Realwood heeft échte houtvlam in plaats van de gangbare putjes.” De Reelwood gevelpanelen zijn gemaakt van pvc-granulaten, bekleed met Realwoodfolie. Voor een horizontale uitvoering is de traditionele rabatvorm beschikbaar. En voor de verticale en horizontale uitvoering, de rondkant vorm.


Matrix
Matrix Software heeft zijn ERP-pakket MatrixKozijn Project (MxKP) niet gewoon in een nieuw kleedje gestopt, het programma is nu zodanig uitgebreid dat het een totaalaanbod vormt voor de gevel- en kozijnensector. Webgebaseerde tijdregistratie, relatie-, project- en orderbeheer, CNC-sturing, offerte, werkvoorbereiding, nacalculatie, het zit er nu allemaal in. Er is ook een tool om per Nederlandse of Belgische regio de windbelasting mee in de berekeningen op te nemen. “Geïntegreerd is ook de signaalfunctie voor meerwerk ten opzichte van de oorspronkelijke offerte”, vertelt zaakvoerder Hans Storms. “Dit maakt het aankopen van en werken met afzonderlijke modules van verschillende leveranciers overbodig. Doordat alles uit dezelfde hand komt, is de workflow zeer efficiënt en betrouwbaar.”

Ondanks de toegenomen mogelijkheden blijft het gebruik van de software even gemakkelijk. Ze draait op Microsoft-omgevingen, voor Apple-gebruikers bestaat er internetapplicatie voor calculatie.

“Bestellingen doen is erg eenvoudig. Vanuit de order kan je volgens het standaard ‘sales in de bouw protocol’ een EDI-bestelling versturen. Vanuit de opdracht kan je met de planningtool kijken worden wanneer er ruimte in de productie is en krijgt je een goed overzicht van de capaciteit en de aanwezigheid van werknemers. Wordt een offerte een opdracht? Dan kan je hem meteen omzetten naar een order. Ook facturatie is binnen hetzelfde systeem een sinecure.”


Kreunen
Blikvanger op de stand van Kreunen Kunststoffen was de onderdorpel DTS Varipro ontwikkeld. “DTS staat voor Dutch Treshold Systems”, verklaart Roy te Lindert. “Dat is de naam waaronder we onderdorpels vermarkten die aan het Nederlandse bouwbesluit voldoen. Om CE-waardig te kunnen produceren, zijn leveranciers van complete kozijnen verplicht om een volledig dicht en getest element te leveren. Een profiel uit pvc zou te hoog worden. Hout rot weg als het beneden waterpeil komt en natuursteen kan niet als onderdeel van de totaalconstructie voorgemonteerd worden. Onze DTS Varipro kunststof onderdorpel is de oplossing voor dit probleem.”

DTS Varipro is gemaakt uit Hollodeen, een speciaal ontwikkelde thermoplastische kunststof op basis van polyolefinen, en geoctrooieerd door Kreunen. “Hollodeen is zeer slijtvast en onbreekbaar. Men kan het eenvoudig verwerken en bewerken, het massieve kunststof laat zich boren, zagen en tacken zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Het is ook recyclebaar, het restafval nemen we weer mee om het als grondstof ter hergebruiken.”

Volgens Kreunen is de DTS Varipro slijtvaster dan hardsteen en kunststeen. “Er vindt vuilaanhechting noch vochtopname plaats. De isolatiewaarde van 0,4 W/m2K maakt hem geschikt energieneutrale gebouwen. Voor ieder toonaangevend profielhuis heeft Kreunen of een aangepaste dorpel of een passende oplossingen in de vorm van inslagblokken ontwikkeld.”


Sapa
In de aanloop naar de Polyclose heeft Sapa veel werk gemaakt om zowel het design als de technische eigenschappen te verbeteren. “We hebben ook het vervaardigingsproces van de constructeurs werd onder de loep genomen en vereenvoudigd”, legt marketingverantwoordelijke Benelux Isabelle D’hondt uit. Dit leidde tot diverse productlanceringen. Daarbij die van het raamsysteem Avantis Smartline 70. “Dit biedt de beste thermische performantie met een bouwdiepte van 70mm.”

Verder zijn er de gevelsystemen NRGY 52 en 62, met een efficiënte verbindingstechniek, ontworpen voor grote glaspartijen met dubbele of driedubbele beglazing. De Confort Smartline XS is dan weer het slankste schuifraam, met een middenstijl van slechts 36mm. Hij is beschikbaar in mono-uitvoering met de schuiver aan de binnen- of buitenzijde en in een duo-rail versie. Nieuw bij de bestaande Confort 160 XL is dat deze nu ook beschikbaar is met superisolerend glas tot 73 mm, waardoor de schuifsystemen qua thermische prestaties het niveau van een Avantis 95 halen.

“Met de Confort Smartline XS lanceren we dan weer het slankste traditionele schuifraam – met een middenstijl van slechts 36 mm, beschikbaar in een mono-uitvoering met de schuiver aan de binnen- of buitenzijde of een duo-rail versie.” De paneeldeur Avantis 95, geschikt voor passiefbouw, is voortaan uitgerust met een esthetische enkel- en dubbelzijdige paneeldeur. “Dé oplossing voor het bi-metaal effect”, onderstreept D’hondt.


Kruba
Fabrikant van las- en bewerkingsmachines Kruba toonde een keur aan noviteiten, waarmee verwerkers hun profielen sneller en nauwkeuriger kunnen frezen, boren, zagen en lassen. Het toonde hier ook de eerste praktische resultaten van de nieuwe lasmachine AKS 6900 van Urban, de Pertici dubbele verstekzaagmachine voor aluminium en kunststof en de Pertici aluminium zaagmachine met elektronisch binnen- en buitenwaarts schuin verstelbaar zaagaggregaat. Kruba’s eigen, elektronisch in schuinte verstelbare (20° tot 160°) glaslijstenzaagmachine stond er opgesteld, uitgerust met 250 mm-zaagblad.

Een van de andere aandachttrekkers was de T-verbinder dubbele schroefautomaat type CS-801. Hiermee beantwoordt Kruba de behoefte van verwerkers om tussenstijlen van kunststof profielen automatisch te verbinden. “Deze machine zorgt niet alleen voor een besparing van de arbeidstijd, maar biedt ook ergonomische voordelen tijdens het productieproces”, zegt directeur Cees Van Essen. “Onder meer doordat T-verbindingen in het staal aan twee zijdes tegelijkertijd kunnen worden vastgeschroefd.”

De focus lag ook op de houtverbindingslook (HVL). “We hoeven kunststofprofielen niet meer diagonaal met elkaar te verbinden, maar kunnen dit nu ook met een hoek van 90 graden doen, zoals bij hout. En dit zowel in enkele als dubbele – langs de buitenkant en de binnenkant – uitvoering.”

Kruba zette nog een stap verder en ontwikkelde een CNC-bewerkingscentrum voor zowel 45°- als 90°-gezaagde profielen, waarmee HVL-verbindingen zonder eindkapje kunnen worden gerealiseerd aan de buitenzijde van de draaidelen en kozijnen. “Met de nieuwste telg – type 4024/2 HVL – kunnen nu ook kleinere verwerkers hun kunststof kozijnen naar een hoger niveau tillen. Van Essen omschrijft de 4024/2 HVL als een compactere versie van de oudere 6024 “met extra mogelijkheden.”


Wicona
Wicona lanceerde hier een breed gamma nieuwe producten, van designs in vliesgevels tot ramen met hoge akoestische en thermische isolatiewaarden.

“Wij zijn de enige aanbieder van een dubbele paniekdeur in inbraakklasse 3, de Wicstyle 75Evo dubbele RC3 Heavy Duty paniekdeur”, zegt communicatieverantwoordelijke Benelux Karolien Coussée.

Het raamsysteem Wicline 115 Verbundfenster biedt architecten, planners en constructeurs dé oplossing voor geraffineerde projecten met hoge eisen inzake warmte-, geluidsisolatie en zonnewering. “Met een bouwdiepte van 75mm vormt het Wicline 75TOP DK-raam met ventilatieklep het neusje van de zalm in thermische isolatie en bouwfysische kenmerken. De ventilatieklep is de nieuwe manier van ventileren die voldoet aan de vaak gestelde vraag naar smalle en hoge openingselementen met motorische of handmatige bediening.” De Wictec 50 EVO vliesgevel is een nieuwe generatie stijl-regel-gevel, met, naast nieuwe designs en een zeer slanke aanzichtbreedte van 50 mm ook werkbesparende aanpassingen. Een superslank aanzicht is dit verdekt liggend stolpraam Wicline 75 EVO HV ideaal voor minimalistische toepassingen.


Agentor / Dejond / Forster
Agentor en Dejond, de verdelers van Forster in respectievelijk Nederland en België, deelden een stand. Ze toonden er onder meer het nieuwe ramen- en deurensysteem ForsterOmnia. Het is beschikbaar in staal en in inox. “Het scoort zonder toegevoegde isolatie- of andere tussenlaag een brandwerendheid van EI30”, aldus Rick Gorree, commercieel directeur bij Agentor. Met een aanzichtbreedte van 40 mm is het een erg slank profiel, dat een vrij doorgaan mogelijk maakt van 1.400 x 3.000 mm voor enkele en 2.800 x 3.000 mm voor dubbele deuren. De glasmetingen kunnen oplopen tot 2.000 x 4.000 mm, bij sommige glastypen nog hoger. “De open isolatiestructuur laat een makkelijke en snelle plaatsing toe.” De deuren zijn vanaf het tweede kwartaal van 2018 beschikbaar, de ramen vanaf het vierde kwartaal.

Daarnaast zag je er Forster Unico XS, een nieuw stalen raam met thermische onderbreking, inbraakwerend in klasse WK2. “En met een aanzichtbreedte van 23 mm vooral superslank”, onderstreept Gorree. “Dit raam kan een dubbele en driedubbele beglazing tot 66 mm dik dragen. De thermische isolatiewaarde bedraagt 0,84 W/m²K.”

Forster Fuego Light is een brandwerende (EI130/EI160) deur met glaslatten, uitgevoerd in staal en inox. “We hadden voor onze brandwerende deuren al een Europese erkenning, met de EI1 zijn we nu ook gecertificeerd voor de strenge Belgische normen, die ook in aanmerking komt voor specifieke toepassingen in Frankrijk en Nederland, zoals archiefdepots”, legt Gorréé uit. “Inbraakwerendheid is hier een optie. De algemene trend evolueert in de richting dat één profiel meer en meer diverse eigenschappen combineert en zowel energie-efficiënt als inbraak- en brandwerend is. Een andere trend waarop me inspelen is dat de smaak neigt naar almaar slankere profielen in draaikipramen.”


Dictator goes black
Ook Dictator pikt in op trend van zwart als dominante modekleur. De specialist op het gebied van het geruisloos openen, vastzetten, sluiten en opvangen van deuren en poorten doet dit met zijn ‘Black Line.’ Daarin heeft het een breed gamma deuropvangers, deursluiters, veerscharnieren en deurvastzetters opgenomen. Het gaat om bestaande producten, maar dan afgewerkt in de kleur Ral 9005, diepzwart.

Met een naam als Black Line en de overzichtelijke informatiefiche wordt deze reeks ook erg netjes geprofileerd. Ze omvat onder meer een – zwarte – Dictator 1400, een deuropvanger om deuren die hard tegen het kozijn aan knallen, op te vangen.

“De 1400 is zeer geschikt voor montage op naar buiten draaiende deuren, met de opvanger langs de binnenzijde van de deur”, vertelt commercieel directeur Harry Werkman. De Dictator 1600 deuropvanger voor standaard draai- of schuifdeuren is dankzij de gesloten en eenvoudig schoon te houden behuizing uitstekend geschikt voor plaatsing in vochtige ruimtes en ruimtes waarin hygiëne een prioriteit is. Voor schuifdeuren is er de 1700. “Die is standaard uitgevoerd met een cilinder met een veerkracht van 20N, zodat het openen van de schuifdeur weinig kracht vergt.”

“Meer in Nederland dan in België naast zwart ook veel vraag naar zuiver wit”, legt Werkman uit. “We kunnen ons aanbod standaard wit afgewerkt leveren, maar hebben voor de witte lijn (nog) geen specifieke naam gekozen.”

Tekst en beeld: Koen Mortelmans