Oppervlaktebehandelaars in oktober veel positiever dan in september

Situatie in de Oppervlaktebehandeling in oktober ook veel beter dan de totale industrie

Uit de laatste meting van de ION BrancheBarometer Oppervlaktebehandeling (i.s.m. MCB) blijkt dat de inkoopmanagers in de metaalbewerkende branche ‘Oppervlaktebehandeling’ in oktober veel positiever dan in september zijn over de groei in de branche: indexscore 72,5 versus 60,0 . De branche ontwikkelde zich in oktober ook veel beter dan de totale Nederlandse industrie ( 60,4 , wordt maandelijks door branchevereniging Nevi gemeten).

Omdat een score hoger dan 50 ‘groei’ betekent, kan geconcludeerd worden dat er in de Oppervlaktebehandeling (maar ook in de industrie algemeen) sprake is van groei.

De BrancheBarometer Oppervlaktebehandeling van de Vereniging ION (i.s.m. MCB) is (evenals de Nevi Inkoopmanagersindex) opgebouwd uit vijf componenten. Met betrekking tot de ontwikkeling in oktober ten opzichte van september zijn met betrekking tot deze componenten de volgende conclusies te trekken:

  • De productie in de branche Oppervlaktebehandeling ontwikkelt zich veel positiever ten opzichte van vorige maand
  • Over de orders denken de inkopers veel positiever
  • De levertijd van de leveranciers is veel langer
  • De voorraden eindproduct nemen flink af
  • Over de werkgelegenheid denkt men veel positiever.

De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale BrancheBarometer, nemen toe volgens de inkopers ten opzichte van vorige maand.

Ten opzichte van de totale industrie (Nevi) zijn de volgende conclusies te trekken m.b.t de verschillende aspecten in de afgelopen maand:

  • Het productieniveau is in de Oppervlaktebehandeling in oktober veel beter dan in de totale industrie
  • Het orderniveau is veel beter
  • De levertijden van de leveranciers zijn veel langer
  • De voorraadniveaus in de Oppervlaktebehandeling zijn lager
  • Over de werkgelegenheid denken de inkopers veel positiever.

De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale BrancheBarometer, zijn in de Oppervlaktebehandeling relatief vrijwel hetzelfde als in de totale industrie.

Nieuwe deelnemers aan de BrancheBarometer (mits oppervlaktebehandelaar) zijn van harte welkom: ze krijgen sneller en specifiekere resultaten. Meld je aan via http://www.formdesk.nl/ion/abonnee . Bent u leverancier voor de oppervlaktebehandelende industrie of wilt u het persbericht maandelijks ontvangen meld u dan gratis aan via http://www.formdesk.nl/ion/pers .

Afbeelding: de relatieve vlakheid van de Nevi-lijn is te verklaren door de grote verscheidenheid aan industrieën waaruit deze is opgebouwd.