Seminar bereidt bouwindustrie voor op nieuwe BENG-normen

De capaciteit van installaties kan drastisch naar beneden

Tijdens het seminar ‘BEN(G)T u nog mee?’ gaf Duco informatie over de nieuwe prestatie-eisen voor de nieuwbouw vanaf 2020. Zo werd duidelijk dat hiervoor nog aardig wat hordes genomen moeten worden. Er moeten nog flinke stappen worden gemaakt in ‘compactheid’, ‘doorgedreven isolatie’ en ‘nauwgezette luchtdichtheid’. Maar wat betekent dit precies?

Welke regels en normen gelden hiervoor? Hoe krijg je de bewoners mee in dit gebeuren? En hoe kan slimme ventilatie hier een significante rol in spelen? BENG staat voor ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’. Het is de norm waaraan elk nieuwbouwproject vanaf 1 januari 2020 moet voldoen. Tijdens het seminar ‘BEN(G)T u nog mee?’ kregen de ruim 150 relaties van Duco informatie over de aankomende wetgeving met betrekking tot de nieuwe normen.

Het is een goede gewoonte van Duco om haar seminars te organiseren op spraakmakende locaties. Deze keer was dat de Van Nelle-fabriek in Rotterdam. Een presentatie over dit Unesco-monument kon dus ook niet uitblijven.

Seminar bereidt bouwindustrie voor op nieuwe BENG-normen

State of the art voorzieningen
Deze nam Henk van Maanen, directeur eventlocatie Van Nelle fabriek, voor zijn rekening: “Zelfs in de tijd waarin deze fabriek werd gebouwd (1927-1930), waren architecten en bouwers al op zoek naar de mogelijkheden van licht en transparant bouwen om werkomgevingen comfortabeler te maken. Door de bestaande bouwmethoden waren zij hierin nog beperkt, maar die tijd ligt achter ons. De Van Nelle fabriek is nu energieneutraal en de faciliteiten zijn state of the art. Dat alles maakt de Van Nelle fabriek tot een geliefde locatie voor vergaderingen, congressen en evenementen van innovatieve bedrijven.”

Machine Learning
Jérôme Eijsackers, adjunct-directeur van adviesbureau Peutz, ging in op de aankomende, hoge BENG-eisen en zijn visie om deze haalbaar te maken. “Met ‘machine learning’ kunnen we klimatologische behoeften inzichtelijk maken. Als we weten wanneer we moeten beschikken over verwarming, ventilatie, warm tapwater, koeling, zonwering, open ramen en meer, kunnen we deze wensen voorspelbaar maken. We kunnen er dan tijdig op anticiperen, waardoor de capaciteit van onze installaties naar beneden kan. Het vermogen van een warmtepomp kan dan zomaar worden verlaagd met 70%. Hier ligt nog een grote uitdaging voor de installatiewereld.”

Draagvlak creëren
Prof. dr. ir. Anke van Hal, hoogleraar sustainable Building aan de Nyenrode Business Universiteit, wijst op het belang van motivatie en draagvlak voor de BENG-normen. “Echte motivatie om energieneutraal te bouwen ontstaat pas als externe factoren dit noodzakelijk maken”, vertelt zij. “Kijk maar naar de aardschokken in Groningen, die onmiddellijk draagvlak creëren. Hierop doorredenerend moeten we ons dus niet beperken tot de milieuvoordelen van duurzaam bouwen, maar juist alle voordelen voor de gebruikers in beeld brengen. Denk maar aan lagere kosten, meer comfort en geen radiators. In de praktijk blijken deze voordelen hogere ogen te scoren dan voldoen aan de hoge duurzaamheidsnorm.”

Duco-concepten
Ten slotte presenteerde Joy den Hartog, Technisch Commercieel Adviseur van Duco, de concepten die Duco heeft ontwikkeld voor renovatie, nieuwbouw, de passiefwoning en het actieve huis van de toekomst. Den Hartog: “Duco biedt hiervoor respectievelijk vier totaalconcepten voor woningbouw, waarbij met de DucoBox Energy en de DucoBox Eco twee nieuwe ventilatieboxen zijn gepresenteerd binnen het ‘BENG-bouwen’.

Tekst: Lilian Verwoolde |  Beeld: Duco