‘Slim-stijl’ in bouwarchitectuur groeit

Stijlvol, modern, met toch de klassieke staaluitstraling, dat zijn de eerste gedachten  bij de ‘slim’-trend die zich inmiddels een vaste plaats heeft verworven in de mondiale architectuur. De eenvoudige slanke vormen onderstrepen de visuele aantrekkingskracht van een gebouw en geven het een lichte uitstraling.

In de bouw merken wij dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de nieuwste trend in architectuur: slanke profielen voor ramen, deuren en gevel, wat het gebouw een lichte uitstraling geeft. Wanneer we die zorgvuldig kiezen, ziet het gebouw er aantrekkelijk uit en voldoet het aan alle eisen van de moderne architectuur. Ook wordt in veel monumentale objecten deze ‘subtiele’ gevelbouw toegepast. Om de aluminium kozijnen te laten passen in zowel nieuwe, als oudere gebouwen in de deze ‘slim’-stijl, moeten er natuurlijk wel met het juiste product worden gewerkt.

‘Afgeslankt’ gebouw
In de wereld om ons heen, gebeurt alles razend snel. Om deze reden zijn dan ook eenvoudige oplossingen die perfect passen bij het moderne levenstempo erg populair. De zware, overdonderende architectuur heeft zijn langste tijd wel gehad. Architecten maken steeds meer gebruik van nieuwe constructieoplossingen. Deze zorgen ervoor dat bestaande gebouwen ruimtelijker overkomen. Overbodige elementen zijn niet meer nodig en de visueel aantrekkelijke gevels hebben een tijdloze elegantie.

Een noodzakelijke toepassing in deze gebouwen zijn de ramen: de ‘ogen’ van het gebouw! In moderne objecten met veel glas en een open karakter nemen zij een aanzienlijk deel van het oppervlakte in. Het streven naar de allerbeste parameters voor thermische isolatie, zorgt ervoor dat de ramen zijn opgevuld met triple beglazing, waardoor het raam nogal massief overkomt.

Er bestaan echter ook oplossingen die met behoud van de hoogste gebruikswaarde toch een slanke constructie hebben. Een voorbeeld van een dergelijk product is MB-Slimline, de nieuwe oplossing van ALUPROF – een raamsysteem met zeer smalle profielen.

“MB-Slimline is een raamsysteem met een hoge thermische isolatie – Uw vanaf 0,8 W/(m2K). Deze zijn bestemd  voor het maken van verschillende typen voor zowel de draairamen (scharnierend, kiep, draaikiep) en de vaste ramen”, vertelt Elžbieta Dziubak, hoofdarchitect van ALUPROF S.A., toonaangevend Europees distributeur van aluminiumsystemen voor de bouw. “Een kenmerkende eigenschap van deze oplossing wordt gevormd door de bijzonder smalle aluminiumprofielen die zichtbaar zijn vanaf de buitenkant van de constructie, waardoor de uitvoering van raamvleugels mogelijk is in twee varianten – met zichtbare of onzichtbare profielen aan de buitenkant van de constructie”, vult Elžbieta Dziubak aan.

Nieuw uiterlijk van een oud object
Renovatie is een perfecte manier om oude gebouwen hun oude identiteit te behouden, maar ook om nieuwe functies toe te voegen bijvoorbeeld industriële objecten die worden omgebouwd tot ruime appartementen complexen. Deze bouwwerken zijn vaak monumenten, zodat men zich bij de renovatie moet laten leiden door extra richtlijnen van de conservator. Ook in het geval van dit type architectuur voldoet het raamsysteem met smalle profielen uitstekend.

“Veel monumentale objecten kenmerken zich door een dominerende raamopening met smalle raamkozijnen en onzichtbare vleugels. Bij renovatie van een gebouw moet het bestaande ‘weefsel’ zo authentiek mogelijk worden gereconstrueerd”, legt Elžbieta Dziubak uit.

“Daarom worden de oude stalen ramen met succes vervangen door moderne ramen met een subtiele lijnvoering die passen bij het karakter van het monument, bijvoorbeeld van het systeem MB-Slimline. Hiermee bewaren we het unieke uiterlijk van het object en verkrijgen we toch de hoogste technische parameters en gebruiksparameters”, voegt de hoofdarchitect van ALUPROF S.A. toe.

Naast de bijzonder goede thermische isolatie zorgt het systeem ook voor effectieve akoestische isolatie, waterdichtheid, luchtdichtheid en hoge duurzaamheid. Tijdens het bouwen is verder de eenvoud en snelheid van de montage van een product van groot belang. In het geval van MB-Slimline is de uitvoeringstechnologie van de constructie maximaal vereenvoudigd door profielverbindingen met schroeven of pluggen.

De subtiele ramen worden toegepast in de moderne en traditionele architectuur, zowel bij renovaties van bestaande objecten als in nieuwe investeringen – kantoorgebouwen, woongebouwen en commerciële gebouwen. Zij combineren functionaliteit en esthetiek, zodat zij passen in uiteenlopende architectonische visies. Dit is het materiaal van de verbeelding dat in de handen van ontwerpers constructies oplevert die verbazen door hun lichtheid en aansluiten bij de allernieuwste trends.

Tekst en beeld: Aluprof