Sloten kunnen mensenlevens redden

Brandwerende deuren, ramen en poorten, maar ook de accessoires moeten voldoen aan heel strenge regels en normen. Dat is ook logisch, aangezien ze in extreme gevallen mensenlevens kunnen redden. De nieuwe Europese norm EN16034 legt alle eisen en standaarden voor deuren, ramen en poorten met brand- en rookwerende eigenschappen vast. Openers & Closers ontwikkelt en produceert al geruime tijd deuropeners voor toepassingen, waar op technisch vlak net iets meer gevraagd wordt, bijvoorbeeld bij brandwerende deuren.

Openers & Closers startte in 1989 met de productie van hoogwaardige sloten. Iets meer dan 25 jaar later is de firma uitgegroeid tot één van de Europese marktleiders op het gebied van toegangscontrole- en veiligheidssystemen en elektrische en elektromagnetische sloten. De producten worden naar vijftig landen wereldwijd geëxporteerd, goed voor 90% van de productie. Dat succes komt onder andere voort uit het koppelen van voortdurende innovatie aan het bieden van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

“Naast de ontwikkeling van vooruitstrevende producten denken we ook steeds aan de dienstverlening. Het zorgvuldig adviseren en begeleiden van klanten is één van onze prioriteiten”, vertelt Daniël Häfner. “In augustus 2016 hebben we onze intrek genomen in een nieuwe hoofdzetel. Bovendien hebben we ook onze testruimte vergroot. Onze producten moeten immers aan de strengste eisen voldoen. Ze komen immers pas op de markt nadat ze zorgvuldig getest zijn.”

Innovatie staat centraal
Innovatie is dus één van de sleutelwoorden voor het succes van Openers & Closers. Zo presenteerde de firma begin dit jaar een compleet nieuwe reeks elektrische sloten voor brandwerende deuren, die naast standaardversies ook modellen omvat, die meer druk kunnen dragen. “We stellen vast dat deuren steeds zwaarder worden. Dat komt bijvoorbeeld, doordat ze beter geïsoleerd worden”, stelt Häfner. “Door nauw samen te werken met de deurfabrikanten hebben we een brede knowhow opgebouwd, die nu de basis vormen voor de ontwikkeling van dergelijke sloten. Ook de klant haalt voordeel uit onze vakkennis. Wij zijn immers niet alleen een leverancier van producten, maar willen voor onze klanten een partner zijn, die hen ook met de nodige service en met deskundig advies bijstaat.”

Openers & Closers
Alle producten moeten aan de nodige normen voldoen. Daarvoor worden ze uitvoerig getest.

Nieuwe Europese norm
Dergelijke sloten moeten voldoen aan de Europese norm NE16034 voor deuren, poorten en ramen met brand- een rookwerende eigenschappen. Fabrikanten kunnen dan dergelijke producten met een CE-label lanceren, als zij uiteraard aan alle vastgelegde eisen voldoen. Door de hantering van een overgangsfase krijgen ze wel nog even de tijd om de brandwerendheids-certificaten van hun bestaande producten te vernieuwen, terwijl hun nieuwe producten en systemen nu al volgens de nieuwe norm ontwikkeld kunnen worden.

“Niet alleen de brandwerende deuren, poorten en ramen moeten aan de eisen voldoen. Ook de accessoires, zoals onze sloten, zijn onderhevig aan deze voorschriften”, sluit Häfner af. “Vaak gebeurt die certificatie in samenwerking met de deurfabrikanten. Daarvoor moet men over een gedetailleerde kennis van alle normen en voorschriften beschikken en ook bereid zijn om op lange termijn samen te investeren.”

Tekst: Johan Debaere    Beeld: Openers & Closers

Uitgelichte foto: De specialist presenteerde begin dit jaar een reeks elektrische sloten met standaardversies en modellen voor zwaardere deuren.