Sneller werken en minder faalkosten

BIMlink biedt de mogelijkheid om op verschillende niveaus gebouwinformatie te bekijken. Tevens kunnen diverse gebouwelementen beheerd worden vanuit BIMlink, omdat het platform een brug slaat tussen de praktijk van de bouwkundige en die van de projectontwikkelaar en de gebouwbeheerder. Reden voor Post en Eger om in te haken op de vele mogelijkheden die BIMlink biedt.

Samen met softwareontwikkelaar DeltaPi en architectenbureau B+M, nam Post en Eger deel aan de ontwikkeling van software voor ontwerp, uitvoering en het uiteindelijke beheer van een gebouw. Met Post en Eger BIMlink kan een gebouwbeheerder door middel van een speciale BIMlink-app door een gebouw navigeren om autorisaties te beheren en sluitplannen te controleren. Na de oplevering is het tevens mogelijk om met deze app storingen te lokaliseren en op te laten lossen.

Geen interpretatieverschillen meer
Waar vroeger deurfabrikanten, architecten, werkvoorbereiders, bouwkundige aannemers en leveranciers van hang- en sluitwerk gebruik maakten van eigen uittrekstaten in Excel en deze onderling uitwisselden, daar kan men nu gebruik maken van gegevens die direct uit het 3D-model worden overgenomen en aangevuld worden met functioneel hang- en sluitwerk.

Sjaak Harms, directeur bij Post en Eger: “Zo voorkomen we fouten door interpretatieverschillen in de fases van ontwerp, engineering en uitvoering. Het First Time Right percentage schiet daardoor omhoog en de hoge faalkosten waar we vroeger soms mee geconfronteerd werden, zijn verdwenen.”

Toegangsautorisaties en sluitplannen in driedimensionale viewer
Het sluitsysteem wordt gevisualiseerd op een plattegrond, middels een driedimensionale viewer. Harms verduidelijkt: “Ook toegangsautorisaties en sluitplannen kunnen zo worden verwerkt. Alles is zeer overzichtelijk weergegeven en makkelijk in gebruik.”

Met Post en Eger BIMlink verwacht de hang- en sluitwerkspecialist al in een vroeg stadium rond de tafel te kunnen zitten over de samenstelling van ‘hangklare’ deuren. “De samenstelling van de benodigde sets hang- en sluitwerk, de hang- en sluitwerkstaten of de maatvoering van deur of kozijn liet in de oude situatie nogal te wensen over. Hoe groter een project, hoe foutgevoeliger alles was. Bij projecten van enkele duizenden ramen en deuren werd er soms gewerkt met informatie van honderdduizend componenten. Door handmatig werken te elimineren en Post en Eger BIMlink het werk te laten doen, behoren die problemen tot de verleden tijd”, aldus Harms.

Gebruik op abonnementbasis
Geïnteresseerden kunnen een abonnement afsluiten voor het gebruik van BIMlink. Dat kan zowel voor het hele pakket, als voor modules die specifiek op een bepaalde toepassing gericht zijn. Elke partij die via BIMlink bij de realisatie van een gebouw betrokken is, heeft toegang tot specifieke gegevens over de eigen discipline. Doordat de informatie gecentraliseerd wordt opgeslagen en bijgewerkt, is deze altijd onderling gecoördineerd.

Van vraag naar sluitende oplossing
Post en Eger is producent en leverancier van hoogwaardig hang- en sluitwerk en levert elektronische oplossingen voor toegangscontrole. Men richt zich op het geven van advies bij vraagstukken omtrent vergrendeling, aan architecten en opdrachtgevers. Door vroegtijdig bij het ontwerpproces betrokken te zijn, voegt Post en Eger waarde toe in de vorm van de best denkbare sluitende oplossingen. Dankzij BIMlink wordt er nog een extra dimensie toegevoegd, door het als hulpmiddel in te zetten voor engineering en montage van hang- en sluitwerk.

Tekst: Jan Mol | Beeld: Post en Eger