‘Specialist in las- en bewerkingsmachines zit ook in 2017 niet stil’

Reeds vele jaren levert Kruba BV uit Baarn bewerkings- en lasmachines voor de houtverbindingslook (HVL) en de verbinding recht-op-schuin. “De eerste kozijnen met deze verbinding werden al in 2005 door de firma Polyprofiel in Drachten geproduceerd, onder andere voor een groot renovatieproject in de Indische Buurt in Amsterdam”, vertelt Cees van Essen, directeur van Kruba BV.

“In dezelfde periode hebben de firma’s Nijhuis en Europrovyl – met het Kömmerling profiel (Profine) – al de eerste kozijnen, ramen en deuren gelast met onze machines voor de ContraLasKozijn (CLK) verbinding (dunne lip). Die we later hebben aangepast met een dikke lip, voor een nog betere sterkte en op de markt gebracht onder de naam HVL.”

In 2008 heeft Kruba de beide bekende verbindingen met elkaar gecombineerd, waardoor de verbinding van een rechte stijl, gelast op een schuine onderdorpel ontstond. “Een extra houtverbinding in de kunststof markt werd gerealiseerd, die onder andere bekend staat onder de namen recht-op-schuin-verbinding, Cube, Retro, Quadra of Kubus Plus en waarmee kunststof kozijnen nauwelijks nog van hout te onderscheiden zijn.”

Hierbij bleef het echter niet. In 2015 heeft Kruba reeds de dubbele HVL-verbinding ontwikkeld voor ramen, deuren en kozijnen, mede geschikt voor de verbinding recht-op-schuin.

Dubbele HVL-verbinding
“De HVL-verbinding die tot voor kort slechts aan één zijde mogelijk was – en in Nederland meestal alleen aan de buitenzijde werd toegepast – kan sinds kort zowel aan de binnen- als buitenzijde worden verkregen”, aldus Van Essen. “Bepaald niet eenvoudig, want voor het maken van een dubbele HVL moeten de profielen niet alleen aan de bovenzijde, maar ook aan de onderzijde worden bewerkt. Dit heeft gevolgen voor het bewerkingscentrum, dat aan alle kanten voldoende ruimte moet hebben voor alle freesbewerkingen en voor het opspannen van het materiaal. Maar ook voor de manier van bewerken en lassen. Ons nieuwe bewerkingscentrum maakt dit mogelijk. Op de Bouwbeurs hebben we recent de nieuwe verbinding, die momenteel door de firma Kufa in de markt wordt gezet, voor het eerst gepresenteerd aan het grote publiek. De reacties waren lovend. We verwachten er dan ook veel van.”

las- en bewerkingsmachines KRUBA CNC

Kennis en ondersteuning
Kruba BV biedt diverse mogelijkheden en oplossingen voor het bewerken en lassen van de profielen met HVL- en recht-op-schuin-verbinding. Van eenvoudige bewerkingsmachines tot CNC-bewerkingscentra en eventuele aanpassingen op de bestaande lasmachines. “De afgelopen jaren hebben we al vele bedrijven mogen inrichten”, aldus Van Essen. “Daaronder bijvoorbeeld de firma TK in Aalsmeer, waar we een Kruba HVL Bewerkingscentrum, Thorwesten Universeel Profielbewerkingscentrum en Urban 4-Puntslasmachine/HVL hebben geplaatst, in combinatie met een Urban CNC Hoekbewerkingsmachine met Wendestation voor grote elementen.”

Maar er liggen ook nog kansen, vertelt hij. “We informeren bedrijven graag over de mogelijkheden en oplossingen voor hún situatie. Ieder project betreft maatwerk, waarbij we verder gaan dan sec de verkoop van een machine. De juiste gereedschappen én gedegen kennis en ondersteuning zijn hierbij onmisbaar.”

Nieuwe lasmethode
Onlangs heeft de firma Urban een topresultaat weten te bereiken met een nieuwe lasmethode, die in de praktijk zeer eenvoudig en werkbaar is. Hierbij bedraagt de totale las- en bewerkingstijd nog maar circa anderhalve minuut. Dit resulteert in een zeer snelle output en een hogere productiecapaciteit. “De nieuwe lasmethode maakt het lassen van verschillende profielen mogelijk, waaronder de combinatie van een kozijnprofiel met een aanslag en een kozijnprofiel zonder aanslag”, aldus van Essen. “Waarbij de methode niet afhankelijk is van profieltoleranties. Er hoeft geen onderscheid (meer) gemaakt te worden tussen profielen met of zonder (houtnerf)folie. Daarbij hoeft de beschermfolie vooraf niet te worden verwijderd.” Binnenkort kunnen geïnteresseerden de nieuwe lasmethode – op afspraak – in de fabriek bewonderen.

Over Kruba BV
Kruba BV uit Baarn levert al meer dan zestig jaar verspanende machines voor de bewerking van aluminium, hout en kunststof, alsmede lasmachines voor het lassen van kunststof profielen. Tot het programma behoren onder andere de merken Urban, Pertici, Thorwesten, Graule en Italmac, aangevuld met huismerk Kruba.

Tekst: Lieke van Zuilekom  |  Beeld: Kruba