De afgelopen week bereikte ons het nieuws dat de Kamer van Koophandel (KvK) in het eerste kwartaal van dit jaar 11% meer starters registreerde dan het eerste kwartaal van vorig jaar. In totaal was het aantal ondernemingen 1 april van dit jaar ruim 1.9 miljoen.
Een van de sectoren met bovengemiddelde groei is de bouwsector. De bouw liet een groei van 8% zien in het aantal bedrijven. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland meer bouw- en klusbedrijven heeft dan ooit.
Opvallend is dat vrijwel alle nieuwe bedrijven eenmanszaken zijn. Dat betekent dat de Nederlandse bouwsector een flink aantal zzp’ers in de bouw erbij heeft gekregen in het afgelopen jaar. De meesten zijn actief in de gespecialiseerde bouw als bijvoorbeeld timmerman, tegelzetter, loodgieter of stukadoor.
De sterke groei van het aantal zzp’ers in de bouw is aan de ene kant goed nieuws, maar er schuilt ook een gevaar in. Het goede nieuws is dat het goed gaat met de bouw. Er is een overschot aan werk, en een tekort aan mankracht, waardoor er voor kleine zelfstandigen in de bouw meer dan voldoende werk is. Dat maakt dat je als zzp’er je geen zorgen hoeft te maken over de nabije toekomst.
Toch is het niet alleen maar hosanna en is het verstandig om kritisch naar jouw bedrijf te blijven kijken. De ervaring leert dat de meeste zzp’ers in de bouw zichzelf laten inlenen door grote bouwbedrijven, en geen eigen (particuliere) klantenkring opbouwen. De grote bouwbedrijven die veel zzp’ers inlenen houden een zo groot mogelijke flexibele schil aan. Omdat zij met een personeelstekort zitten blijf je in de huidige economie aan het werk. Maar wanneer het economisch minder zal gaan ben jij als zzp’er vrijwel als eerste de dupe. De bedrijven die veel zzp’ers inhuren snijden als eerste in de flexibele schil, waar jij onderdeel van bent. Voor je het weet zit je thuis zonder werk. Hoe voorzie je dan in een stabiel inkomen?
Een vergelijkbare ontwikkeling hebben wij redelijk recent al eens meegemaakt. Dat startte in 2008. Toen waren er ook veel kleine zelfstandigen in de bouw. Onderzoek van de KvK over het effect van de crisis, die in 2008 begon, wees uit dat na 3 jaar 45% van de starters niet meer als zelfstandige werkten. Velen werden onderbetaald en kwamen daardoor in financiële nood. Een andere oorzaak is dat bedrijven die veel zzp’ers inhuren deze zelfstandigen geen werk meer konden bieden.
Het verval over 5 jaar was zo groot dat na vijf jaar slechts 5% van de startende ondernemers van voor de crisis nog actief was als zelfstandig ondernemer. Dit staat in schril contrast met de cijfers uit het verleden van De Klussenier. Uiteraard heeft De Klussenier ook te maken gehad met de crisis. Maar in tegenstelling tot de algehele markt kwamen 95% zonder noemenswaardige problemen de crisis door.
De geschiedenis herhaalt zich
Alles wijst erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen. De economie is nu gunstig voor zzp’ers in de bouw. De bomen lijken tot in de hemel te groeien. Maar de groei is niet oneindig!
Daarom is het belangrijk om jezelf, en jouw bedrijf, goed voor te bereiden op de toekomst. En dit is het juiste moment! Want, zoals de titel zegt, de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Daarom is het verstandig te leren van eerdere ervaringen en goed voorbereid te zijn op wat komen gaat.
Jezelf goed voorbereiden op een mindere tijd, hoe doe je dat?