De bouw staat de komende jaren voor een flinke omwenteling: de toepassing van fossiele materialen als kunststof, metalen en beton wordt afgebouwd en waar mogelijk zo circulair mogelijk gemaakt. Daarnaast wordt meer en meer ingezet op biobased grondstoffen zoals hout.
De rijksoverheid heeft bepaald dat in 2050 Nederland 100% circulair is, en we over ruim tien jaar (2030) al halverwege de doelstelling zijn. De vraag is wat we dan precies onder circulair verstaan. Meestal wordt dit begrip vertaald in het recyclen of hergebruiken van materialen, bijvoorbeeld sloopafval. Dit heet de technische kringloop. Wat weleens wordt vergeten is dat circulair bouwen nog een andere kant heeft; de zogenaamde biologische kringloop. Sterker nog, het gebruik van hout en andere natuurlijke, ‘biologische’ (biobased) grondstoffen vormt eigenlijk de basis van circulariteit. Deze materialen zijn namelijk hergroeibaar, en leveren nauwelijks afval. En daar is het bij circulair bouwen uiteindelijk om begonnen.
Het gebruik van biobased materialen wordt steeds belangrijker, maar daarmee is de grootschalige toepassing nog niet vanzelfsprekend. Zoals gezegd wordt circulair bouwen vooral vertaald in het recyclen of hergebruiken van materialen, en is de kennis over ‘biobased’ nog niet overal geland. Daarom heeft de Universiteit Wageningen een catalogus uitgebracht. Onderzoeker Martien van den Oever: “Met de catalogus willen we alle partijen in de keten, van gebouweigenaar en producent tot bouwer en architect, laten zien welke materialen nu al verkrijgbaar zijn en welke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden deze materialen hebben. Dat de sector vaak nog vasthoudt aan gangbare materialen heeft deels te maken met onwetendheid van wat er nu al kan met biobased materialen. Met deze catalogus willen we partijen een zetje geven.”
Hout is nu al het meest toegepaste biobased materiaal. Is er genoeg beschikbaar is als die vraag nog verder groeit? Mark Kemna, FSC Nederland: “Laten we vooropstellen dat hout alleen circulair en milieuvriendelijk is als het uit een gecertificeerd bos komt. Of de vraag naar hout kan groeien? Zeker wel! Nog maar een klein deel van de productieve bossen wereldwijd wordt duurzaam benut als houtleverancier. Een toenemende vraag naar FSC-hout zorgt er voor dat meer bossen worden gecertificeerd. En door die certificering worden ze beschermd tegen kwalijke invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld de dreiging van oliepalm- of sojaplantages.”
Meer horen over hout als biobased materiaal?
Kom naar het FSC Event op 23 mei.