Duurzaamheid en circulariteit zijn kenmerkend voor onze maatschappij. Voor fabrikanten van bouwelementen is het duurzaamheidsverhaal dan ook cruciaal. Bij Hydro, moederbedrijf van SAPA, denken ze daarom niet alleen duurzaam, maar werken ze ook al geruime tijd duurzaam. Zo zal voor de productie van de systemen van het merk SAPA voortaan enkel nog gebruik gemaakt worden van Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal met uiterst lage CO2-footprint.
In de R&D-afdeling van de fabrikant wordt trouwens ook volop gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen die niet alleen beter scoren op vlak van isolatie en wind- en waterdichtheid, maar ook het leven voor de verwerker moeten vergemakkelijken.
Hydro is één van de grootste producenten van primair aluminium en een belangrijke Europese leverancier van geëxtrudeerde producten, onder meer aan klanten in de bouwsector. Het moederbedrijf van het merk SAPA kiest er bewust voor om geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en heeft fors geïnvesteerd om de CO2-uitstoot tijdens het productieproces gevoelig te reduceren. Voor de productie van de SAPA ramen en deuren, schuiframen en vliesgevelsystemen zal vanaf 2022 alleen nog Hydro CIRCAL 75R gebruikt worden, met name aluminium dat voor minimaal 75% uit post-consumer schroot bestaat en een voetafdruk van slechts 2,3 kg CO2 per kg aluminium heeft.
“Circulariteit is een belangrijk thema in onze maatschappij, ook in de bouwsector. Vooral in Nederland is men daar al jaren mee bezig, maar de laatste tijd zijn we in België aan een inhaalbeweging begonnen”, vertelt Roger Cremer, country manager Benelux voor het merk SAPA.
“Aluminium is ideaal als circulair materiaal. Het kan immers eindeloos gebruikt worden zonder verlies van kwaliteit en eigenschappen. Dankzij de revolutionaire behandeling van het aangeleverd schroot is de kwaliteit van het Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal identiek aan die van primair aluminium. We gebruiken dit aluminium intussen voor de NGY 62 en Elegance 52 vliesgevelsystemen en de schuiframen uit de reeksen Confort Smartline en Confort 160, maar het wordt de nieuwe standaard voor de productie van al onze producten. En dat is uniek in de markt. Oude ramen en deuren krijgen een nieuw leven … als raam- of deursysteem.”
Op de R&D-afdeling van SAPA blijven ze trouwens ook dagelijks bezig met de optimalisatie van de bestaande producten en de ontwikkeling van nieuwe innovatieve oplossingen. Om aan de steeds strengere eisen op het vlak van energieprestatie tegemoet te komen, moeten ook de raamsystemen steeds beter scoren op vlak van isolatie, wind- en waterdichtheid.
“We hechten echter ook veel belang aan de gemakkelijke verwerking van onze systemen. Daarom beslisten we om de komende maanden en jaren fors te investeren in de ontwikkeling van nieuwe oplossingen, die het leven van de verwerker gevoelig zullen vergemakkelijken”, stelt Roger Cremer. “Op Polyclose pakken we daarom uit met het nieuwe vliesgevelsysteem Tental 50 als vervanger van de huidige Elegance 52 en met de opvolgers van de Avantis en Avantis Smartline raam- en deursystemen Soleal NEXT, Ambial en Tigal. Die blinken niet alleen uit in prestaties, maar zijn ook revolutionair wat de verwerking betreft.”