De heroal – Johann Henkenjohann GmbH & Co. KG heeft zich tot taak gesteld een holistische bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Belangrijke onderdelen hiervan zijn onder meer maatschappelijke verantwoordelijkheid, milieubescherming en de ontwikkeling en fabricage van recyclebare systemen. Met de Cradle to Cradle Certified®-productcertificering op het prestatieniveau Zilver ontvangt het bedrijf een internationaal erkend bewijs van het gebruik van milieuvriendelijke, gezonde en recyclebare materialen in zijn aluminium systeemoplossingen.
heroal aluminium systeemoplossingen zoals ramen-, deuren- of vliesgevelsystemen zijn kenmerkend voor de gebouwschil en voor duurzame bouwmethoden. Vanwege hun uitstekende levensduur blijven ze tientallen jaren in een gebouw totdat ze uiteindelijk met zo min mogelijk kwaliteitsverlies worden gerecycled, in hun componenten worden afgebroken en in de materiaalkringloop worden ingevoegd om van de materialen nieuwe producten te maken. Een certificering volgens Cradle to Cradle Certified® certificeert de duurzaamheid van producten op holistische wijze gedurende de gehele levenscyclus van het product. De internationaal erkende certificering houdt onder meer rekening met de veilige en potentieel eindeloze circulatie van materialen in cycli en dient als verificatiedocument in veel Green Building Standards zoals LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) of WELL (WELL Building Standard). Inmiddels zijn er 36 systemen van heroal uit de sectoren ramen, deuren, vliesgevels, hef-schuifdeuren en brandveiligheid onderscheiden met de certificering.
De Cradle to Cradle Certified® productstandaard evalueert materialen en productieprocessen op basis van vijf categorieën. De certificering wordt toegekend door het onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Er kunnen vier resultaten behaald worden, van brons tot platina.
Om de gebruikte materialen te evalueren, wordt enerzijds gekeken naar de recycleerbaarheid van de producten. Omdat de heroal-systemen vanwege hun recycleerbaarheid, hun hoge aandeel secundaire grondstoffen en hun traceerbaarheid een hoog recyclingpotentieel bezitten, behaalde heroal goud in deze categorie.
Daarnaast wordt de materiële gezondheid van de gebruikte bestanddelen geëvalueerd om de veiligheid voor mens en natuur te garanderen. Er wordt niet alleen gekeken naar het product zelf, maar naar de hele supply chain. heroal behaalde in deze categorie het resultaat Zilver (voor ramen-, deur-, vliesgevels-, schuif-, hef-schuifdeursystemen) en Brons (voor brandwerende deuren/-vliesgevels). heroal heeft zich ten doel gesteld om zijn behaalde Cradle to Cradle Certified®-niveau continu te verbeteren. Zo ontwikkelt het bedrijf samen met haar leveranciers van coatingpoeder aan een poeder voor poedercoatsystemen dat idealiter kan worden teruggevoerd naar de materiaalkringloop en waarmee in de toekomst een hogere mate van realisatie kan worden bereikt.
In het kader van de certificering worden ook de processen van de fabricage van de heroal-systemen geëvalueerd. Wat betreft het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bereikt heroal opnieuw Goud, want het bedrijf maakt bij de productie van de producten bijvoorbeeld gebruik van een eigen blokverwarmingsinstallatie evenals elektriciteit uit 100% waterkracht. Het bedrijf compenseert onvermijdelijke uitstoot met emissiecertificaten, waarmee de hoeveelheid geproduceerde uitstoot wordt gecompenseerd door het ondersteunen van internationaal erkende klimaatbeschermingsprojecten. Zo bestaat er bijvoorbeeld een samenwerking met ClimatePartner, waarmee onder andere het bosbeschermingsproject Zambezi REDD+ in Zambia wordt ondersteund. Het stimuleert de vermindering van degradatie en ontbossing en het behoud van de biodiversiteit door lokale gemeenschappen te ondersteunen door de lokale levensomstandigheden te verbeteren, bijvoorbeeld door een betere toegang tot onderwijs en medicijnen of het creëren van werkgelegenheden.
Maar ook een verantwoord waterbeheer maakt deel uit van de vijf te evalueren categorieën. Hierbij behaalt heroal Zilver. De behandeling van het bij de productie benodigde water is bij heroal al voorbeeldig dankzij een eigen waterbehandelingssysteem. Momenteel worden echter chemicaliën gebruikt bij de voorbehandeling van de aluminium profielen, wat leidt tot de Zilver-beoordeling. Ook hier streeft het bedrijf ernaar het proces te verbeteren om ten minste Goud te behalen bij de volgende certificeringsbeoordeling over twee jaar.
Als laatste beschouwt de Cradle to Cradle Certified®-productnorm ook naleving van sociale normen om de menselijke waardigheid en de integriteit van natuurlijke systemen te beschermen. Naast naleving binnen het bedrijf zelf wordt ook gekeken naar de supply chain. Ook op dit punt bereikt heroal Goud.
In zijn geheel bereikt heroal het Zilver-niveau van Cradle to Cradle Certified® en is zodoende een van de toonaangevende bedrijven in de branche. Michael Heidenfelder, hoofd ont-wikkeling ramen-, deur- en vliesgevelsystemen, legt het belang van de certificering voor het bedrijf uit: ‘We hebben een grote verantwoordelijkheid richting huidige en toekomstige generaties en zien de certificering als een inspiratiebron om nog beter te worden. Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om onze systeemoplossingen continu te optimaliseren met betrekking tot de voetafdruk die ze achterlaten tijdens de productie en de-cennialang gebruik. Hierbij richten wij ons niet alleen op individuele factoren zoals Co2-emissies, maar we bekijken onze producten holistisch – precies zoals het Cradle to Cradle Products Innovation Institute het doet. Zo leveren we een actieve bijdrage aan duurzaam bouwen.’
Bezoek voor meer informatie www.heroal.nl.