Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Tijd voor de bouwsector om een appeltje te schillen
Eric Kouters – Directeur Hout 100%, marketingplatform van de beste timmerfabrieken van Nederland

Tijd voor de bouwsector om een appeltje te schillen

Eric Kouters – Directeur Hout 100%, marketingplatform van de beste timmerfabrieken van Nederland

De aandacht voor de milieu- en klimaatimpact van bouwmaterialen, die 11% van de totale CO₂-uitstoot veroorzaken, groeit. In Nederland gebruiken we hiervoor de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). Maar deze methodiek schiet tekort, als je hem inzet voor het verminderen van CO₂-uitstoot en het bevorderen van biobased mate-rialen. En daar maken bedrijven graag gebruik van, waardoor we niet de echte impact zien en het meer green-washing wordt. Het is tijd voor een herziening van de MPG om echt duurzame keuzes te stimuleren!

De MPG is een methode die de milieueffecten van bouwmaterialen en gebouwen beoordeelt. Het werkt door het toekennen van een milieuprestatiescore aan een gebouw, gebaseerd op de milieubelasting van de mate-rialen die worden gebruikt. Deze score kijkt naar factoren zoals CO₂-uitstoot, energiegebruik, en andere vormen van milieu-impact over de gehele levensduur van het gebouw. Hoe lager de score, hoe beter het gebouw scoort op duurzaamheid. De MPG helpt bij het kiezen van materialen en ontwerpen die minder belastend zijn voor het milieu, maar……..

De methodiek bestaat uit vier modules: productiefase, bouwfase, afdankfase en de einde levensfase. En met deze laatste gaat het mis, want hier worden appels met peren vergeleken. In deze fase wordt er gekeken naar de sloop, het hergebruik en de recycling van materialen. De focus ligt op het beperken van afval en het maximaal benutten van materialen voor nieuwe toepassingen. Doordat hier bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met de kennis die we nu hebben en het doorontwikkelen van biobased bouwen, zowel in de praktijk als de theorie, loopt de vergelijking mank. Dat vraagt om aanpassing van regelgeving, maar ik hoef niemand uit te leggen hoeveel tijd dit kost! 

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voorstander van de methodiek. Maar deze moet wel eerlijk zijn. Het probleem is alleen dat de lobby om de huidige methodiek in stand te houden, vooral wordt gevoerd door partijen die daar belang bij hebben. En dan heb ik het over partijen die bouwproducten maken die niet biobased zijn. Zij maken slim gebruik van de regels, zonder iets fout te doen. Daarom wil ik alle duurzaamheidsliefhebbers, die voorstander zijn van toekomstbestendig bouwen, uitdagen om de krachten te bundelen. We moeten publiekelijk meer vertellen én bewijzen dat we in de Nederlandse bouw sneller een grotere verschuiving moeten maken naar duurzame keuzes.

Ik zet mij in om dit appeltje te schillen. Wie sluit zich aan?  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?