Wie aan brandveiligheid van gevels denkt, weet dat de gevelbranden in een aantal hoge gebouwen – en in het bijzonder na de tragische brand in de Londense Grenfell Tower in juni 2017- aanleiding zijn geweest voor strengere Europese eisen. Vooral de snelheid waarmee de brand zich verticaal kon verspreiden via de gevel, heeft voor een keerpunt gezorgd in de denkwijze van gevelbouwers.
Dat is ook het geval bij Ursus, een Belgische leverancier van aluminium gevelbekleding. Het bedrijf behaalde als eerste Belgische bedrijf het certificaat voor brandveilige aluminium gevels voor middelhoge gebouwen. Jan de Paepe, directeur van Ursus vertelt over de belangrijke stap die gezet is in het kader van een verbeterde brandveiligheid binnen de gevelbranche.
“Bij geventileerde gevels is het van cruciaal belang dat er bouwelementen zijn toegepast met goede brandreactieprestaties, om zo de ontwikkeling van een beginnende brand zoveel mogelijk te vertragen.”
De Paepe licht toe: “De brandreactieprestatie, oftewel brandweerstand, wordt uitgedrukt in een REI-prestatie. In feite is dat het vermogen van een bouwelement om gedurende een bepaalde tijdsduur te blijven voldoen aan de eisen op het gebied van brandstabiliteit (R), de vlamdichtheid (E) en de thermische isolatie (I). Ook speelt compartimentering van een gebouw een grote rol om de brand gedurende een zekere periode te begrenzen tot het compartiment waarin het begon.”
De Paepe constateert dat er een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van architecten, al ligt de eindverantwoordelijkheid voor de brandveiligheid van een gebouw niet bij hen.
“Het is echter van belang dat architecten bij het ontwerpen al weten wat de mogelijkheden zijn van geventileerde of niet-geventileerde brandveilige gevels”, meent hij. Ursus Projects, een specifieke afdeling binnen Ursus, heeft zich al jaren gespecialiseerd in enkele unieke vakgebieden, waarbij het niet bezig is met het doorschuiven van verantwoordelijkheden, maar eerder versneld en constructief aan oplossingen werkt.
“Op het gebied van aluminium gevelbekleding zijn wij dan ook dé partner die samen met de klant alle details uitwerkt op het gebied van brandreactie van het gevelproduct, de brandweerstand van een bouwelement en de compartimentering van een gebouw.”
Uit onderzoek na de Grenfell Tower ramp, bleek de polyethyleen composiet gevelbekleding de brandversneller te zijn. “Eigenlijk is dat niet vreemd”, zegt De Paepe. “Zeker niet als je weet dat één kilo composiet aluminium paneel in het geval van brand evenveel energie af kan geven als één liter benzine. En dat wordt
eigenlijk alleen maar nóg meer omdat composiet panelen compacter zijn door hun vorm en constructie. Dan staat een gebouw, bekleed met polyethyleen composiet panelen, gelijk aan een gebouw gewikkeld in benzine… de nachtmerrie van elk brandweerkorps.”
Maar er zijn alternatieven mogelijk, vervolgt De Paepe. “Aluminium gevelbekleding uit volle vlakke platen is de oplossing. Ze bevatten geen brandbare materialen of kernen en hun oppervlaktebehandeling (bijvoorbeeld poedercoating) zal in het geval van blootstelling aan extreme hitte slechts opbranden.”
Ursus Projects is al jaren actief in het leveren en plaatsen van volle platen vlakke aluminium gevelbekleding. De plaatkwaliteit en legeringen staan tegenwoordig garant voor een enorm strakke plaat, er zijn legio mogelijkheden in kleuren poedercoating en het maatwerkaspect met laswerkopties maken nóg meer mogelijk. Maar Ursus gaat nog een stap verder om de klanten een complete brandveilige gevelopbouw te kunnen aanbieden.
“Ondertussen behaalden we als eerste Belgische bedrijf op de markt het certificaat voor brandveilige aluminium gevels voor middelhoge gebouwen (brandklasse BS1D, wat staat voor ‘zeer moeilijk brandbaar, geringe rookproductie en geen druppelvorming’). En daar zijn we heel trots op!” De Paepe besluit: “Uniek is dat de certificering onafhankelijk is van de gebruikte isolatiesoort of isolatiedikte. Zelfs isolaties van brandklasse E vallen hiermee onder deze certificering. Dit biedt vanzelfsprekend mogelijkheden in de uitvoering.”