Het DaCapo College in Sittard, een middelbare school voor praktijkonderwijs en vmbo, is grondig verbouwd. Het voormalige HEAO-gebouw van 7000 m2, dat volledig is getransformeerd voor het DaCapo College, heeft een nieuwe aanbouw van 8000 m2 met twee verdiepingen gekregen. In het midden van het nieuwe gedeelte is een elf meter hoog atrium dat ingericht is als een techniekhal en werkplaats voor de leerlingen. De wanden en het plafond van deze hal zijn van glas en beton. Hinderlijke weerkaatsing van hoog geluidsniveau en de geluidsbelasting zijn optimaal gereguleerd door de akoestische steenwollen wand- en plafondsystemen van Rockfon (onderdeel ROCKWOOL Group), die hiermee een functionele en veilige lesomgeving creëren voor leerlingen en docenten. Steenwolisolatie absorbeert geluid en verminderd geluidstrillingen. Daarnaast is steenwol sterk brandvertragend en voldoet aan Brandklasse 1A. Interieurontwerpbureau Interne Zaken uit Maastricht is verantwoordelijk voor het interieurontwerp van de renovatie en de nieuwe aanbouw van de school, de bouwkundige verbouwing en uitbreiding is ontworpen door architectenbureau Povse & Timmermans uit Sittard. De afbouwprofessionals van Gepla uit Elsloo verzorgen de afbouw en afwerking van het interieur, waarbij ze zijn geholpen door de leerlingen Techniek van het DaCapo College om de akoestische systemen van Rockfon tegen de wanden van de techniekhal te monteren.
De nieuwe techniekvleugel bestaat uit twee verdiepingen met praktijkruimten en theorielokalen. In het midden van de vleugel is het elf meter hoge atrium gesitueerd, dat als een praktijkruimte voor vmbo-leerlingen wordt ingericht. Dit atrium heeft kale, harde wanden en een plafond van glas en beton. Voor daglichttoetreding in de hal zijn grote delen van de wanden van glas voorzien. Het nieuwe ontwerp van het DaCapo College benadrukt openheid en transparantie, met een hoge glazen façade, waar leerlingen gezien worden. Het gebouw staat open voor leerlingen, docenten en medewerkers van de school. Het interieur weerspiegelt ruimte voor interactie, in een unieke leeromgeving waar leerlingen zich op hun gemak voelen en prettig met elkaar kunnen samenwerken. Voor een educatieve ruimte zoals de techniekhal, met grotendeels verharde oppervlaktes, is het van belang dat de akoestiek op een acceptabel geluidsniveau zit. “Samen met Rockfon (onderdeel ROCKWOOL Group) hebben we hiervoor een speciale en economisch zo gunstig mogelijke oplossing bedacht, waarbij Oualid Rouchdi, area salesmanager bij Rockfon, voorstelde om er een educatief project van te maken, door de leerlingen van de school erbij te betrekken”, zegt Peter Littmann, interieurarchitect bij Interne Zaken uit Maastricht. In eerste instantie zijn in deze hal alleen Rockfon contourschotten (Rockfon Contour®) geïnstalleerd om de akoestiek te reguleren. “Deze circa 60 verticaal hangende baffles, ofwel akoestische panelen, bleken niet voldoende om weerkaatsing van het geluid en van hoge geluidsniveaus voldoende te absorberen”, zegt Littmann. “Als architect is het welzijn van de gebruikers ook mijn verantwoordelijkheid. Vervelende weerkaatsing in een klaslokaal draagt niet bij aan een optimale concentratie. Het is storend voor het ultieme leer- en onderwijsproces maar ook voor het welzijn van de student en docent.”
Rockfon heeft berekeningen gemaakt over de nagalmtijd in deze specifieke techniekruimte. “Om de ruimte toch praktisch te kunnen maken, zijn vervolgens tegen de wanden van het atrium de wandpanelen Rockfon Blanka Activity toegepast. Zo kunnen in deze ruimte de juiste akoestische waarden worden gehaald”, zegt Norbert Dieteren, commercieel directeur van Gepla. Gepla heeft alle wanden en plafonds van de renovatie en nieuwbouw van het DaCapo College uitgevoerd. De oplossing hiervoor is het akoestische systeem Rockfon Blanka Activity in een B-kant die ideaal is om te verlijmen. “Dankzij de B-kant konden de tegels in een strak patroon op de muur gelijmd worden en de akoestische waarden bereiken die de architect graag wilde”, zegt Dieteren. De panelen met een B-kant, zijn 40 mm dik, worden direct verlijmd tegen het bouwkundig plafond of bestaande plafond- of wandconstructie en hebben de hoogste geluidsabsorptiewaarde van αw = 1,00. De kantafwerking is zo ontworpen dat de panelen mooi aansluiten als ze tegen elkaar worden gemonteerd. De vier zijden van het paneel zijn al geverfd voor een elegante uitstraling, zoals ook blijkt in de techniekhal, waar de panelen als los wandvlak geplaatst zijn zodat de zijkanten zichtbaar blijven. Deze praktische, slimme en innovatieve oplossing met dit Rockfonsysteem houdt de esthetische uitstraling van deze ruimte zoveel mogelijk intact, waarmee de gewenste akoestische waarden worden bereikt. De combinatie van zowel technische als esthetische flexibiliteit met maximale prestaties op beide vlakken, de B-kant van de tegel, het gebruik van de lijm en de manier van installeren zorgen ervoor dat de Rockfon Blanka Activity in een B-kant een uniek product is om in deze situaties te gebruiken.
Oualid Rouchdi vertelt dat Rockfon akoestische metingen verrichtte in het techniekcollege. “De akoestische voorzieningen waren onvoldoende. Helaas was het overgebleven budget niet toereikend voor extra akoestische aanpassingen.” Rouchdi stelde voor om samen met de mensen van Gepla een bijdrage te leveren aan het educatieve programma van de school, door de leerlingen mee te nemen in het monteren van de steenwol panelen. “Een mooie gelegenheid voor deze leerlingen om in aanraking te komen met de bouwpraktijk”, zegt Rouchdi. Rob Palm is afdelingsleider Techniek van het DaCapo College. Hij vertelt dat binnen twee dagen de wanden bekleed waren met de Rockfonplaten. “Er bestaat natuurlijk niets mooiers dan leerlingen installatietechniek al aan de voorkant betrekken bij de uitvoering van een dergelijk project”, zegt Palm. “Het klikte geweldig goed tussen de leerlingen en technici van Rockfon en de monteur van Gepla, die erbij waren om de platen goed te monteren.” Gepla heeft een monteur ter beschikking gesteld in het kader van MVO. Ook Gepla wil jonge mensen enthousiast maken voor het afbouwvak. Palm vindt het knap dat Rockfon er een educatieve invulling aan wist te geven. “De leerlingen vinden het geweldig om hieraan mee te werken, zelfs leerlingen die soms moeilijk te motiveren zijn. De aanslaglatten zijn met een laser tegen de wanden gemonteerd, waartegen vervolgens de steenwol panelen zijn geplaatst. De leerlingen hebben de panelen met lijm ingesmeerd en deze vervolgens met de hoogwerker tegen de wand aan geplaatst. “De leerlingen deden dit werk voor het eerst”, zegt Palm. “Ik heb met verbazing staan kijken hoe veilig en secuur ze die spierwitte panelen hebben gemonteerd. De leerlingen bleken vrij handig te zijn om met een joystick een hoogwerker te kunnen manoeuvreren, een vaardigheid die ze ongetwijfeld opdoen met computergamen”, veronderstelt Palm. “De techniekhal heeft deze hoogte van elf meter nodig, om het techniekonderwijs zo goed mogelijk te kunnen faciliteren”, zegt Palm. De leerlingen hebben hoogte nodig om een steiger te kunnen opbouwen voor het veilig bouwen van hoge technische installaties. Technische bedrijven zoals Sabic en DSM zitten om de hoek. Deze bedrijven trekken samen met onderwijsinstellingen op om jonge technische mensen op te leiden. “In dit gebouw wordt ook avondonderwijs gegeven. Bedrijven komen langs om hun presentaties te geven over techniek, dan is het heel gaaf dat je een technieklokaal hebt dat zo hoog is dat er technische installaties in passen”, zegt Palm.
Het project is opgeleverd vóór de coronacrisis. De vernieuwde B-kantafwerking van Rockfon Blanka Activity is vanaf september verkrijgbaar. De licht gestructureerde uitvoering van Rockfon® Sonar® Activity is reeds beschikbaar.