Op een beurs komt het erop aan om eruit te springen. Dat kan met een grote stand of een uitzonderlijk concept, maar de belangrijkste factor zijn de producten. Unieke, innovatieve oplossingen trekken nu eenmaal direct de aandacht van de bezoeker. BelgaPlastics/BelgaClima pakt alvast op Polyclose uit met een echte nieuwkomer van formaat.
De firma uit Melle is sinds een half jaar immers de verdeler voor de Benelux van de Phonotherm® platen, die uitblinken door hun waterbestendigheid, drukvastheid en sterk isolerend vermogen. Ze zijn ook temperatuurbestendig, geluiddempend, recyclebaar, hebben een hoge weerstand tegen chemicaliën én zijn heel eenvoudig te verwerken en verlijmen. Om aan de steeds strenger wordende eisen op vlak van energieprestatie te kunnen voldoen, is luchtdicht bouwen een noodzaak. Vaak voldoen de bestaande producten niet meer en moeten we investeren in de ontwikkeling van nieuwe innovatieve oplossingen.
“Onder de merknaam BelgaClima leveren we een sterk uitgebalanceerd en hoogkwalitatief assortiment luchtdichtingssystemen. Met Phonotherm® kiezen we nu voor de verdeling van een product dat wel al langer bestaat, maar nu heel snel aan populariteit wint”, vertelt commercieel directeur Werner Stapel. “Deze watervaste, isolerende montageplaten kunnen voor diverse toepassingen gebruikt worden. Ze zijn ideaal voor de onderbouw van een schuifraam of deurdrempel, als raamsteunprofiel, als systeem voor voorwandmontage of als overpleisterbare rolluikkast. Verder kunnen ze ingezet worden in de gevel- en serrebouw en zijn ze geschikt als onderbouw voor keukenwerkbladen of als in- of omlijner van deuren.”
Phonoterm® platen zijn drukvast, isolerend en vochtwerend. Zo kan dit product tot 7000 kilopascal dragen, wat interessant is in een tijd waar raamelementen steeds groter worden. Gezien de warmtegeleidingscoëfficiënt van ongeveer 0,0765 W/(m.k) kan je met deze platen ook gemakkelijker aan de energieprestatienormen voldoen. De vochtongevoeligheid verlengt de levensduur en vermijdt ten allen tijde schimmel en rotting. Aangezien deze platen bijna geen vocht opnemen, zijn ze ook uiterst geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes en in kelders. Verder is dit product ook temperatuurbestendig, geluiddempend en recyclebaar én heeft het een hoge weerstand tegen chemicaliën.
“Phonoterm® platen worden gemaakt van overschotten van plaatmateriaal van grotere producenten van isolatiemateriaal. Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van hoogwaardige polyurethaanschuimen die vrij zijn van CFK’s, HCFK’s en formaldehyde. De productie van deze platen kost echter tijd: ongeveer 20 minuten tot er één plaat klaar is. En dat vormt een echte uitdaging, vooral nu dit product aan populariteit wint”, gaat de commercieel directeur verder.
“De overschotten van het isolatiemateriaal worden samen met eventuele resten uit de eigen productie worden eerst vermalen, waarna er hulpstoffen toegevoegd worden. Een hoge temperatuur, stoom en immense persen doen de rest. Daarna moet het materiaal langzaam van binnen naar buiten uitharden. De volledige doorharding van een plaat gebeurt met een snelheid van 1 mm per 15 à 20 seconden. Daarbij wordt ze eerst verwarmd tot 140° C en daarna weer afgekoeld tot 40° C, wat belangrijk is om het kromtrekken te vermijden.”
De Phonotherm® platen worden standaard met een afmeting van 2400 x 1350 mm geleverd en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes tussen 15 en 80 mm. Belgaplastics kan deze platen echter ook op maat leveren. “Ook al gaat het om een complex product, de verwerking en verlijming ervan is kinderspel. Zo gebeurt de bewerking op de gewone houtbewerkingsmachines met hulpstukken voorzien van een hardmetalen coating”, sluit Werner Stapel af.
“Phonotherm® is schroefbaar en men kan het materiaal frezen, slijpen, boren en aan elkaar lijmen. Voor het schroeven is voorboren noodzakelijk of moet men kiezen voor schroeven met een boorpunt. Voor de verlijming van naden, platen, uitsnijdingen en lijsten gebruikt men best 2-component polyurethaanlijmen, terwijl voor de oppervlakteverlijming 1- of 2-component polyurethaanlijmen geschikt zijn. De platen worden best eerst opgeschuurd, voordat ze verkleefd kunnen worden.”
POLYCLOSE – STAND 1392