Op 17 september jl. organiseerde de VMRG de Circular Experience in Kas Woerden. Alle aanwezigen werden verrast met twee actieve workshops: Circular Game en Design Game, met als doel het belang van de Circulaire Geveleconomie over te dragen. Dit nieuwe format prikkelde de creatieve zintuigen en zorgde voor een gezellige sfeer. Na afloop was er de gelegenheid om na te praten en ideeën uit te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje tijdens de borrel.
De VMRG is initiatiefnemer van de Circulaire Geveleconomie, die in dit event centraal stond. De Circulaire Geveleconomie is een samenwerking tussen van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).
De producenten uit deze branche willen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent de kwaliteit van gevels zo hoog mogelijk houden, zodat de gevels, gevelproducten en -materialen geschikt zijn voor een volgende cyclus en ze weer terugkomen in de biologische- en technische kringlopen. En het betekent ook zó ontwerpen dat gebouwen ook eenvoudig gedemonteerd kunnen worden, zodat producten ‘schoon’ weer hergebruikt of gerecycled kunnen worden. En de hele retourlogistiek hierop inrichten.
De Circulaire Geveleconomie staat niet stil. Het afgelopen jaar zijn er veel mooie stappen gemaakt waaronder het ondertekenen van het Gevelakkoord en de oprichting van de stichting. Nog meer reden en motivatie om kennis over te dragen aan organisaties binnen en buiten de gevelsector.
Het belang van circulariteit in de gevelbouw stond centraal tijdens de Circular Experience, een inspirerende middag waarin kennisdeling en samenwerking voorop stonden. Met als doel om op een interactieve en boeiende manier kennis over te dragen, werden diverse spelers uit de branche uitgenodigd om hun creativiteit en expertise te bundelen. De middag begon met een inspirerende openingspresentatie van Monique Fledderman (Directeur Circulaire Geveleconomie) en Onno-Hans Nooteboom (Platform-IO), waarin de aanwezigen werden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen binnen de Circulaire Geveleconomie. Ze benadrukten de urgentie en de kansen van circulariteit in de gevelbouw, wat de toon zette voor de rest van het programma. De deelnemers werden geënthousiasmeerd voor de twee interactieve workshops: de Circular Game en de Design Game. Beide workshops daagden de aanwezigen uit om op een speelse manier na te denken over duurzame oplossingen en samenwerking, wat leidde tot nieuwe inzichten en inspirerende ideeën. Met de woorden ‘Let the games begin’, werden de workshops ingeluid. Nieuwsgierig en verdeeld in verschillende teams, namen de aanwezigen deel aan de activiteiten.
Een mysterieuze jute tas, die voor elk team klaar lag op tafel, wekte de aandacht om niet veel later een circulair bordspel te onthullen. Een spel dat een fictieve weergave schetst van de processen binnen de kringloop (van aluminium), waarbij de nadruk ligt op de keuzes en effecten ervan. Onder begeleiding van Monique Fledderman werden de spelers in verschillende rollen zoals o.a. beheerder, ontwikkelaar, ontwerper, sloper en producent, in vier speelronden verzocht om op onderzoek uit te gaan en de kringloopprocessen te gaan verkennen. De verleiding was groot om de beste individuele keuzes te verkiezen boven het gezamenlijk belang. Hoewel de winst hier en daar groeide, liep de kringloop zelf geheel vast. Het daagde uit om gemaakte keuzes te heroverwegen. Naarmate de ronden verstreken en nieuwe spelelementen werden toegevoegd, begon het steeds meer te dagen. Teamwork is de oplossing!
Onder begeleiding van Emma Kolk (Adviseur circulaire innovatie en milieu, VMRG) gingen de deelnemers tijdens deze workshop de uitdaging aan om circulair te ontwerpen en te herontwerpen. Elk team kreeg een doos met gelijk verdeelde materialen en was vrij om hier een eigen creatie van de te maken. De eerste ronde gingen de teams helemaal op in het ontwerp, elke uitvoering was uniek. Pas bij de tweede ronde met de opdracht een geheel nieuw ontwerp te maken met de huidig gebruikte materialen, werd de waarde van hergebruik tastbaar. De teams werden geconfronteerd met o.a. de mate van losmaakbaarheid, schade, flexibiliteit en (ontwerp)beperkingen. Realistische kwesties die vragen na te denken over circulair ontwerpen, wie hier verantwoordelijk voor is en in welk stadium van het proces dit eigenlijk begint.
Na afloop van de workshops mochten de teams op elkaar stemmen. De twee teams met de hoogste scores werden als winnaars gepresenteerd tijdens de plenaire afsluiting. Elk team ontving een voucher met een mooi bedrag ter donatie voor het Utrechts Landschap. Met een feestelijke toast met flutes werd de Circular Experience afgerond en de borrel ingeluid. Hier werden waardevolle gesprekken verder voortgezet en nieuwe verbindingen gecreëerd. Op naar een circulaire toekomst!
Meer weten?
Kijk op www.circulairegeveleconomie.nl
Neem dan rechtstreeks contact op met VMRG.
Contact opnemen