Wereldspeler in beslagsystemen boekt recordomzet ondanks crises
Roto – een van ’s werelds grootste fabrikanten van beslagsystemen voor ramen, deuren en dakvensters – pakt elk jaar groots uit met een tweedaags event voor de Europese vakpers. Op 16 en 17 november vormde de Tegernsee in het Duitse Beieren het fraaie decor voor de zeventiende International Roto Trade Press Day. De verzamelde vakpers kon er kennismaken met diverse productinnovaties en zich daarnaast een goed beeld vormen van de marketingstrategie van wereldspeler Roto.
Barcelona, Wenen, Düsseldorf. Dat zijn slechts enkele van de Europese steden waar de International Roto Press Day in het verleden neerstreek. Na twee coronajaren met een afgeslankte online editie van de persdagen kon men nu elkaar eindelijk weer in levenden lijve ontmoeten.
Na aankomst in het mondaine toeristenoord Rottach-Egern aan de Tegernsee ging het internationale gezelschap aan boord van een historische rondvaartboot.
Daar gaf Eberhard Mammel van Roto Fenster- und Türtechnologie tekst en uitleg over de Roto Patio Inowa: een innovatief beslag voor hermetisch gesloten schuifsystemen. Dit systeem werd zo’n zes jaar geleden geïntroduceerd, maar werd in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld.
“Daardoor is de Inowa nu geschikt voor een vleugelgewicht tot 400 kg en afmetingen tot 3 meter breed en 3,60 meter hoog. Overigens is ook bij dergelijke grote raamoppervlakken een kleine krachtinspanning bij de bediening altijd gegarandeerd”, benadrukte Mammel. “Het idee voor de Inowa is vooral ontstaan doordat we de gebruikelijke schuifdeursystemen op hetzelfde technisch hoge niveau willen brengen als onze draaikiepramen. Dit product is bijvoorbeeld net zo energie-efficiënt, waterdicht en geluidwerend als onze draaikiepsystemen. Inmiddels is er ook bij onze klanten in de Benelux al veel vraag naar het Inowa-beslag waar het met name wordt toegepast in hoogwaardige houten en aluminium schuifvensters.”
Over de Roto Patio Inowa had Mammel ook nog een bijzondere anekdote: “Jaren geleden is bij de renovatie van een wolkenkrabber in Hong Kong deze schuiftechnologie voor het eerst toegepast. De omliggende flats waren voorzien van de klassieke Chinese schuifvensters. Op een dag raasde er een krachtige tyfoon over de stad. Wat bleek? De woningen van alle flats waren overstroomd, met uitzondering van de flat met het Inowa-beslag! Dat bewijst dat zelfs bij storm en hevige regenval die rechtstreeks op de ruit en het kozijnkader slaat, het beslag absoluut dicht blijft. Een betere – weliswaar ongewilde – reclame voor ons hermetisch gesloten schuifsysteem was natuurlijk nauwelijks denkbaar.”
Na de rondvaart kon het gezelschap in een sfeervol paviljoen aan de Tegernsee meteen aanschuiven voor een presentatie over het toenemende belang van renovatie van kozijnen. Aan de hand van een model van een versleten én een vernieuwd kozijn werd verduidelijkt hoe door het vernieuwen van beslag en dichting een aanzienlijke energiebesparing in woningen mogelijk is. Zeker in de huidige tijd actueler dan ooit, vandaar dat Roto zich er ook steeds meer op toelegt om kozijnen een ‘verjongingskuur’ te geven. De Roto Village Tour, zoals de organisatie deze dag had gedoopt, kreeg een vervolg met een uiteenzetting over het Roto OnTop platdakvenster dat afgelopen zomer op de DACH + HOLZ in Keulen officieel werd gepresenteerd.
Terwijl de aanwezigen genoten van een glaasje Glühwein, maakte marketingmedewerker Karim Bsoul duidelijk dat deze innovatie een toonbeeld is van ‘Deutsche Gründlichkeit’: “Want dit platdakvenster blinkt uit in zowel kwaliteit, energiezuinigheid als eenvoudige montage. Afhankelijk of er dubbel of triple glas wordt toegepast, kunnen er uitstekende U-waarden van 1,2 tot 0,5 worden bereikt. Maar vooral vanwege de eenvoudige montage krijgen we veel positieve reacties van onze klanten. Daarbij komt dat dit platdakvenster als een kant-en-klaar product op de bouwplaats wordt afgeleverd, zodat de klant het ter plekke meteen kan monteren.”
Met het Roto OnTop platdakvenster heeft Roto ingespeeld op de architectonische trend waarbij het platte dak steeds prominenter wordt in de bouwwereld. “Daardoor is er ook bij onze klanten steeds meer vraag naar platdakvensters”, zei Bsoul, die er ook op wees dat het OnTop platdakvenster verkrijgbaar is in tien verschillende formaten, van 60 cm x 60 cm tot maximaal 150 cm x 100 cm. De elektrisch bedienbare versie is tevens voorzien van een regensensor. Onder luid applaus van de aanwezige vakjournalisten demonstreerde Bsoul de regensensor door enkele waterdruppels op het glasraam te spuiten.
Op dag twee was het de beurt aan de directie van Roto om de strategische koers van de onderneming uitgebreid uit de doeken te doen. Vakjournalisten uit vijftien landen konden de toespraken in het congrescentrum van Rottach-Egern ter plekke of via een livestream volgen. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor Dr. Eckhard Keill, algemeen directeur van Roto Frank Holding AG. Hij liet weten er trots op te zijn dat het zijn onderneming, ondanks de vele crises waardoor ook Roto in de afgelopen jaren werd geplaagd, toch was gelukt om in 2021 een wereldwijde recordomzet van 807 miljoen euro te behalen.
Tegelijkertijd wees hij op de vele uitdagingen die de onderneming nog steeds het hoofd moet zien te bieden, waarbij met name de beperkte beschikbaarheid van materialen en stijgende prijzen van grondstoffen voor hoofdbrekens zorgen.
“Maar voor Roto zal het instandhouden van de leverbetrouwbaarheid en een goed partnerschap met onze klanten altijd de hoogste prioriteit hebben”, aldus Dr. Keill. Hoewel de Roto Group – met wereldwijd vijftien productielocaties en zo’n vijfduizend medewerkers – momenteel geen vestiging in Nederland heeft, nam het op 1 januari 2016 wel de DEVENTER Group over, met vestigingen in onder meer Breda, Berlijn en Polen. Volgens Dr. Keill past die strategische overname perfect in de toekomstplannen van Roto: “Om onze internationale marktpositie verder te versterken, zijn wij altijd op zoek naar bedrijven die goed bij ons passen”, besloot hij.