Het wordt zo langzamerhand onmogelijk om aan de eisen van de energieprestatieregelgeving te voldoen zonder aandacht te schenken aan luchtdichtheid. Soudal, gerenommeerd fabrikant van kwaliteitsproducten op het vlak van isolatie en afdichting, ontwikkelde met Soudal Window System oplossingen voor een optimale afdichting van de vensteraansluitvoegen. Met SoudaFrame SWI introduceert de firma nu een intelligent modulair venstermontagesysteem met L-profielen, dat zorgt voor betere resultaten op het vlak van energieprestaties én tegelijk de installatietijd reduceert.
Een degelijke isolatielaag is onontbeerlijk om aan de strenge energieprestatie-eisen te voldoen. Voor een optimaal thermisch effect worden ramen het beste ter hoogte van die isolatielaag gemonteerd. “Een dikkere isolatielaag resulteert meestal ook in betere isolatiewaarden, maar dat houdt eveneens in dat de afstand tussen raam en draagmuur groter wordt”, zegt product manager Steven Van Orshaegen.
“Hoe groter de uitkraging, hoe groter en sterker de metalen raamankers moeten zijn of hoe meer ankers er gebruikt moeten worden, maar dat verhoogt eveneens de thermische geleidbaarheid en het risico op koudebruggen. Om dat te voorkomen, hebben we SoudaFrame SWI ontwikkeld, dat een perfect geïsoleerde en luchtdichte raammontage garandeert én tegelijk de installatietijd reduceert.”
SoudaFrame SWI (Soudal Window Installation) is een intelligent modulair montagesysteem met L-profielen, uitermate geschikt voor buitengevel-isolatiesystemen (ETICS) en geventileerde gevelsystemen, waarbij eerst de binnenmuur opgetrokken wordt en daarna pas de isolatie en de gevelafwerking geplaatst worden.
“Onze SoudaFrame SWI is vervaardigd uit glasvezelversterkte kunststof (GVK), een ijzersterk, lichtgewicht materiaal met een hoog lastafdragend (tot bijna 800 kg/m) en isolerend vermogen. Wanneer het raam in het isolatievlak gemonteerd wordt, lopen de isothermen recht door isolatie en raam, waardoor aanzienlijk betere scores op het vlak van warmteverliezen bij de overgang tussen muur en raam (psi-waarden) gehaald worden”, geeft de product manager aan.
“Bovendien wilden we af van de omslachtige, vaak complexe afdichtingsmethoden bij het gebruik van raamankers. Het frame, beschikbaar in vier afmetingen, kan zowel in het atelier als op de werf geassembleerd worden, waarna het als één geheel op de muur gemonteerd wordt met behulp van een hybride lijm met hoge aanvangshechting, Soudaseal SWI. De plaatser heeft zo de handen vrij om het pre-kader met enkele bouten verder volledig vast te zetten. Unieke veerclips garanderen een uniforme voeg tussen pre- en raamkader. Nog voor de start van de bouw van het project kan berekend worden hoeveel product er exact nodig is om de raamaansluitingen af te dichten. Nadat het raamkader rechtstreeks in het SoudaFrame SWI-kader vastgeschroefd is, kunnen de clips verwijderd worden en kan de opening opgevuld en afgedicht en afgewerkt worden met Flexifoam, een flexibel PU-schuim, en met onze vloeibare Soudatight membranen.”
Om de samenwerking tussen verschillende actoren in het bouwproces te vereenvoudigen, heeft Soudal ook een eigen BIM-applicatiesuite ontwikkeld. Aangezien lijmen en andere afdichtingssystemen niet ingetekend worden, was BIM voor Soudal minder van toepassing, maar met SoudaFrame SWI met de voorgedimensioneerde voeg is er nu wel een structureel element, dat in een BIM-model geïntegreerd kan worden.
“Op BIM.SOUDAL.COM vindt de gebruiker een overzichtelijke bibliotheek van BIM-objecten voor de installatie en afdichting van buitenschrijnwerk”, licht Van Orshaegen toe.
“Via de Preframe System Selector kan hij eenvoudig het type muur en isolatie alsook de afmetingen van het frame aangeven, waarna de mogelijke oplossingen gevisualiseerd worden. Met een simpele klik kan hij alle nodige technische informatie, bestekteksten en certificaten downloaden. Op dezelfde manier kan hij via de Sealing System Selector een geschikt afdichtingssysteem kiezen. Alle objecten zijn compatibel met Revit, de meest gebruikte modelleringssoftware voor BIM en kunnen gratis gedownload en rechtstreeks geïmplementeerd worden in het BIM-model van elk bouwproject.”