Veiligheid in bouw volop in de belangstelling
Het vergroten van de veiligheid in de bouw staat de laatste tijd behoorlijk in de belangstelling. En dat is eigenlijk helemaal niet zo opmerkelijk, gezien het grote aantal ongelukken dat zich op en rond bouwplaatsen voordoet. Maar ook doe-het-zelvers krijgen geregeld ongelukken, door onveilig gebruik van machines, door valpartijen of omdat ze geen of onvoldoende beschermingsmiddelen gebruiken tijdens het klussen.
Valpartijen en andere ongelukken met rolsteigers
Vooral valpartijen blijken een belangrijke oorzaak van onveiligheid in de bouw. Met in de hoofdrol de rolsteiger. Rolsteigers worden wel eens gezien als ongevaarlijk. Maar dit idee is onterecht: rolsteigers kunnen tot wel twintig meter hoog worden en jaarlijks doen zich met rolsteigers in Nederland zo’n 35 ernstige ongelukken voor, waarbij helaas elk jaar 1 tot 2 doden vallen. Redenen genoeg om voorzichtig met rolsteigers om te aan in de bouw. Naast val-gevaar door te gehaast en onzorgvuldig gebruik, is het omvallen van steigers een risico. Verder worden er ongevallen veroorzaakt doordat er pullen van steigers afvallen en passanten of bouwvakkers raken.
Wees opmerkzaam bij gebruik van oude rolsteigers en aankoop van nieuwe rolsteigers
Als bouwonderneming of klussenbedrijf is het belangrijk om bestaande steigers naast de nieuwe regelgeving te leggen. Soms kunnen deze snel omgebouwd worden, zodat ze aan de nieuwe regelgeving voldoen. Maar dat geldt niet voor alle rolsteiger. Mocht je van plan zijn nieuwe steigers te kopen, controleer dan altijd van tevoren goed of de aan te kopen steigers voldoen aan de nieuwe, strengere eisen van de Inspectie SZW op het gebied van veiligheid.
Sinds 2018 geldt er strengere regelgeving bij de opbouw en het gebruik van rolsteigers
Vanwege de tientallen ongelukken die zich jaarlijks met rolsteigers voordoen, heeft de Inspectie SZW vanaf 1 januari 2018 nieuwe, scherpere regels voor het gebruik van rolsteigers ingevoerd. Sinds die tijd dienen rolsteigers aan strengere veiligheidseisen te voldoen, zowel qua opbouw als tijdens het gebruik. De belangrijkste aanpassing van de regels heeft te maken met de randbeveiliging van steigers. Voordat de bouwvakker naar een volgend platform gaat, dient er randbeveiliging – minimaal op heuphoogte – te zijn aangebracht. Verder zijn er nieuwe opbouwinstructies geformuleerd, die ervoor moeten zorgen dat steigers stabieler op de ondergrond komen te staan en altijd stevig worden verankerd om omvallen van de steiger te voorkomen. Via steekproeven gaat Inspectie SZW controleren of bouwbedrijven de scherpere veiligheidsregels wel opvolgen.