De gevel is in veel gevallen het visitekaartje van een gebouw. Architecten en bouwheren hechten dan ook veel belang aan de uitwerking ervan. Alucol, specialist in het kleur anodiseren van aluminium, creëert op vraag van zijn opdrachtgevers unieke en duurzame aluminium gevelelementen, die een blikvanger vormen bij elk project. De firma uit Neer biedt een eigen kleurenpallet en is licentiehouder voor het anodiseren met Sandalorkleuren.
Alucol is sinds 1971 een belangrijke speler als het gaat om het anodiseren en kleuren van aluminium. De lijst van referentieprojecten, waar de aluminium gevel er telkens weer helemaal uitspringt en het fysieke visitekaartje van een gebouw vormt, is intussen heel lang.
“Door aluminium te anodiseren, wordt het beschermd tegen corrosie, maar ook verfraaid, bijvoorbeeld door een voorbewerking en/of kleur. In tegenstelling tot andere oppervlaktebehandelingen brengen we bij het anodiseren geen laag op het aluminium aan, maar bouwen vanuit het aluminium zelf de beschermende laag op. Het aluminium behoudt op die manier steeds haar metaalaspect of metal-look, wat bijvoorbeeld helemaal anders is bij een lakafwerking”, vertelt managing director Frank Veelenturf. “Verschillende materialen, zoals platen en profielen, kunnen er heel anders uitzien, ook al zijn ze op een identieke manier behandeld. Bovendien is de voorbewerking in hoge mate bepalend voor de look van de gevelelementen. Zo zorgt beitsen voor een matte, egale finish, borstelen voor fijne krasjes, polijsten voor een satijn glanzende look en slijpen voor een grove krasstructuur. We combineren voorbewerking en kleur.”
Anodiseren met kleur is dé specialiteit van Alucol. De firma biedt een eigen kleurenpallet, dat veel bronstinten van Colinal C1, C2, C3, C4, C5, C31, C32, C33, C34 en C35, maar ook diverse goudtinten omvat. “We zijn tevens exclusief licentiehouder in de Benelux voor het anodiseren met de Sandalorkleuren. Die kleurenlijn omvat 25 kleuren, variërend van warm goud, tot dieprood en nachtblauw, en is speciaal ontwikkeld voor buitentoepassingen”, verduidelijkt de managing director. “De kleuren zijn gegarandeerd kleurecht en egaal, want tijdens het anodiseerproces bouwen we meerdere kwaliteitscontroles in. Naast de visuele beoordeling meten we ook met een spectrofotometer.”
Alucol wil graag in een zo vroeg mogelijk stadium bij elk project betrokken worden. Samen met de architect en de gevelbouwer wordt dan onder meer gesproken over het gewenste materiaal, de kleuren, de oppervlaktebehandeling, de productie en het logistiek proces om finaal een optimaal eindresultaat te garanderen en onnodige kosten te voorkomen.
“In alles wat we doen, staat de klant centraal. We hebben intussen bijna 50 jaar ervaring en delen onze kennis graag met de opdrachtgevers”, sluit Frank Veelenturf af.
“Met onze online configurator kunnen opdrachtgevers zelf hun finish en kleur samenstellen en zo direct het resultaat zien. De stukken worden finaal geanodiseerd in onze baden van 7600 mm lang, 350 mm breed en 1500 mm diep voor het kleur anodiseren en 22000 mm lang, 1300 mm breed en 2000 mm diep voor het naturel anodiseren.”