Klaes ontwikkelt al meer dan 30 jaar innovatieve softwareoplossingen voor de raamindustrie. Een essentiële factor voor het succes is de unieke samenwerking met de machinebouwers en toeleveranciers. Gezamenlijke klanten profiteren zo van de ervaring en know-how uit zeer veel gemeenschappelijke projecten. Midden oktober konden de raamfabrikanten uit Zuid-West-Duitsland de kracht van deze gemeenschappelijke kennis ontdekken. Alle leveranciers die bij het CNC-machineproject van Trüb Fensterbau GmbH betrokken waren, nodigden raamfabrikanten uit, die plannen hebben om in automatisering te investeren. Tijdens lezingen en een bedrijfsbezoek kregen de deelnemers praktijkgerichte kennis rond de automatisering van de maakindustrie.
Het event startte met lezingen door medewerkers van onder meer GUTMANN Bausysteme GmbH, Horst Klaes GmbH & Co. KG, Leicht Fenster und Türen GmbH, Michael Weinig AG, Trüb Fensterbau Gmb en Zuani Deutschland GmbH. Als gevolg van de eigen Corona-richtlijnen waren de vertegenwoordigers van Roto Frank Fenster- und Türentechnologie GmbH niet aanwezig, maar toch werd een video van de Roto NX getoond. Ook consultant Raimund Drißner nam het woord. Special guest was voormalig profvoetballer Marco (Toni) Sailer, die nu deel uitmaakt van het hk2 GmbH team.
De eerste spreker was Thorsten Leicht, een klant van Klaes. Met zijn eigen bedrijf als voorbeeld verduidelijkte hij dat een maakbedrijf ook na automatisering nog steeds een maakbedrijf blijft. Bij Leicht werd de productie geautomatiseerd én verlopen alle bedrijfsprocessen digitaal met behulp van ELO en de Klaes Info-Manager. Achim Binder van Klaes stelde dit en andere softwareoplossingen van Klaes voor en schetste het verloop van een projectgesprek. Of het om aanpassingen bij de sturing of de implementatie van de volledige software gaat, dezelfde punten keren steeds terug: de mogelijkheden om de werking te optimaliseren, de snelheid van de implementatie en de ruime ervaring van Klaes.
Siegfried Weber (Michael Weinig AG) somde de uitdagingen voor raamfabrikanten op, waaronder de productie van verschillende systemen in kleine series, de hoge kwaliteit en flexibiliteit, de hoge eisen op vlak van efficiëntie en de stipte productie en levering. Als oplossingen sprak hij onder meer over investeringen in een modern machinepark met digitale aansturing, het vermijden of beperken van de insteltijden vermijden, het automatiseren van de productie, het beperken van het aantal medewerkers en het in eigen beheer uitvoeren van alle bewerkingen. Martin Rauscher van Zuani Deutschland GmbH, een fabrikant van gereedschappen en toeleverancier voor de producenten van houten ramen, demonstreerde aan de hand van het projectvoorbeeld van Trüb op indrukwekkende wijze de uitgebreide taken en diensten: moderne geometrieën, machineparameters en gereedschapseisen.
Voormalig profvoetballer Marco (Toni) Sailer, die vandaag onder meer in bedrijfspensioenregelingen gespecialiseerd is, bekeek samen met zijn collega Daniel Röber van hk2 GmbH het groeiende tekort aan geschoolde arbeidskrachten: personeelsverloop, personeelsbehoeften en controle-instrumenten. Met name de maakbedrijven hebben behoefte aan zinvolle en betaalbare prikkels om met andere bedrijven te kunnen concurreren.
Gastheer Klaus Trüb ging dieper in op zijn eigen project als inleiding tot een bedrijfsbezoek na de lunch. Alle theoretische informatie uit de lezingen kon zo aan de praktijk getoetst worden. Individuele vragen werden tijdens of na de rondleiding beantwoord. De gemeenschappelijke planning onder leiding van Jens Johanni (Klaes Sales South) en de ondersteuning door Leicht maakten dit evenement mogelijk, ondanks de huidige situatie met Covid-19. De zeer positieve feedback van de deelnemers bevestigde dat de keuze voor een kleinschalig event juist was en betekende een stimulans om meer van deze activiteiten te organiseren.