Omdat het aanbod van goed personeel schaarser wordt, is de industrie op zoek naar meer efficiency. Bedrijven willen nu investeren in verbeteringen van de eigen productielijnen. Deze uitdagingen komen bijna dagelijks op het bord van Dennis Koning, Sales Manager bij Tryma Nederland.
Tryma is leverancier en installateur van machines en toebehoren voor de productie van ramen en deuren. Of het nu gaat om een standaardmachine of een complete productielijn, Dennis legt uit dat Tryma er steeds in slaagt om de juiste oplossing te vinden. “We doen dit al jaren. We hebben ongekend veel expertise in huis maar we begrijpen tegelijkertijd goed de behoefte van de markt: meer efficiency.”
Bedrijven verliezen, volgens Dennis, ongemerkt enorm veel tijd in hun proces. “De grootste besparing in een productieomgeving kan meestal gerealiseerd worden in de logistiek; het pakken, wegleggen, transporteren (en zoeken) van materialen of producten. Dit kan heel goed geautomatiseerd worden, zowel in aluminium als kunststof. De besparing is vaak groter dan die van een nieuwe bewerkingsmachine. Ook kunnen verschillende processtappen op vele vlakken verbeterd worden, bijvoorbeeld het automatisch aanbrengen van de dichtingen of beslag.”
Investeren in een nieuwe productielijn of productieproces verbeteren kost tijd, zegt Dennis. “Als wij aan tafel zitten, bespreken wij eerst de doelstelling van de klant. Waar wil hij of zij over 5 jaar staan? Op basis daarvan maken wij een ontwerp van deze nieuwe fabriek. Dit ontwerp bespreken wij met de klant zodat deze ook zijn eigen wensen en ideeën kan inbrengen. Samen komen we zo tot een plan van aanpak en een gefaseerd investeringsplan om uiteindelijk de doelstellingen van de klant te kunnen bereiken: de weg naar de ‘ideale fabriek’.”
“Een geautomatiseerde fabriek zonder software draait niet”, zegt Dennis. “Maar software wordt ook door veel klanten als ‘spannend’ ervaren. Wij proberen hier op positieve wijze in te sturen. Daarom werken wij samen met allerlei partners in de automatisering. Die zitten snel samen met ons bij de klant aan tafel. Om te zorgen dat machines werkend worden opgeleverd, nemen wij vaak de rol van projectleider op ons. Wij spreken zowel de taal van de klant als die van de softwareleverancier.”
Als Dennis vooruitkijkt, dan ziet hij dat in de industrie de mechanisering en robotisering meer en meer als een middel worden gezien om de bedrijfs- en productieprocessen efficiënter te maken. “Grote bedrijven zijn gestart met deze slag in de productie van ramen en deuren en dat zet zeker door. Of je 100% efficiency kan bereiken? Zeker niet, er valt altijd iets te verbeteren. De technische ontwikkelingen en mogelijkheden gaan onverminderd door.” Tryma blijft daarom ook de ontwikkelingen in de markt volgen en waar mogelijk sturen.
Tryma Machines is te bezoeken op de Polyclose. Standnummer: 6135 (Hal 6). Dit is interessant voor bedrijven die op zoek zijn naar het optimaliseren van processen, in welke vorm dan ook.