Iedereen praat over duurzaamheid en circulariteit, maar dat zijn ‘slechts’ middelen om het uiteindelijke doel te bereiken: het reduceren van de CO2-voetafdruk naar nul. Aan het woord is Wilbert Elissen, Managing Director van Soprema Nederland. Het bedrijf neemt op dit thema wereldwijd een voortrekkersrol en communiceert dat aan de buitenwereld met de campagne ‘let’s go to zero’. De eerste stappen zijn veelbelovend.
Soprema Group is wereldwijd actief en heeft zich ten doel gesteld om de CO2-voetafdruk in 2027 met 30% te verlagen ten opzichte van het jaar 2020. “We zijn ons ervan bewust dat zo’n doelstelling meer vergt dan alleen vrachtauto’s op HVO100-brandstof te laten rijden, zonnepanelen te installeren en over te schakelen op LED-verlichting”, erkent Wilbert. “We hebben dan ook al aardig wat stappen in de juiste richting gezet. Dankzij de overname van EPS Nederland bijvoorbeeld kunnen we voortaan op grote schaal EPS uit de bouw, voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie inzamelen om hiervan in onze fabriek in Tongeren nieuwe XPS-isolatieplaten te produceren.” Het zijn inspanningen die zijn beloond met een Cradle to Cradle-certificaat.
Een zeer geringe CO2-voetafdruk heeft ook de Pavatex-houtvezelisolatie van Soprema. “Uit het zaagafval, de houtkrullen en -snippers van naaldboomkwekerijen halen wij vezels die vervolgens met stoom worden gereinigd en geperst tot een eindproduct. Door te ‘spelen’ met de persdruk, varieert het eindresultaat van zachte houtvezeldekens tot harde houtvezelisolatieplaten”, legt Jacco Dwars uit, Sales Manager Isolatie bij Soprema Nederland. “Pavatex is een isolatieproduct met verreweg de minste milieubelasting én 100% biobased. De fabriek bevindt zich bovendien in de Vogezen, midden in een duurzaam bosbouwgebied, dus dicht bij de grondstof.”
Soprema is tevens een bitumenproducent. “Inmiddels zijn we zover dat 40% van de gebruikte grondstoffen bestaat uit non-virgin materiaal”, zegt Wilbert. “En daar gaan we nog meer stappen in zetten, maar dat vraagt ook om samenwerking met de keten. Zo gaan we investeren in een recyclingunit voor gebruikte dakmaterialen in Grobbendonk, maar we hebben daar wel de keten voor nodig om ervoor te zorgen dat oude bitumen ingezameld worden. Daarvoor gaan we graag het gesprek aan om die retourstromen op poten te zetten.”
Jacco vult aan: “Dankzij de keten zijn we inmiddels al in staat om EPS te recyclen in onze XPS-fabriek, maar verwerken we bijvoorbeeld ook al voor een gedeelte polyester (de bekende PET-flessen) in onze PIR-isolatie. Samen met de markt onderzoeken we op steeds meer gebieden de technische mogelijkheden.”
Bij het reduceren van de CO2-voetafdruk zijn volgens Wilbert meerdere factoren van belang. “Met een langere levensduur daalt ook de CO2-voetafdruk”, stelt hij terecht. “Ook dat is een belangrijk aspect waar wij op inzetten. Net als het bereiken van hogere isolatiewaardes met minder materiaal of gecombineerde functies waarbij groen- en retentiedaken ook bijdragen aan het verlagen van de omgevingstemperatuur. Alle initiatieven die we de komende periode gaan ontplooien, scharen zich onder de paraplu van ‘let’s go to zero’. Circulariteit is een belangrijk middel, maar uiteindelijk gaat het om het reduceren van onze CO2-voetafdruk. En daar zetten we als fabrikant vol op in.”
Wilbert merkt tot slot op dat er ook een taak is weggelegd voor architecten en opdrachtgevers. “Zij moeten weloverwogen systeemkeuzes maken voor het beperken van de uitstoot. Vanaf 2024 maken wij van elk product dat wij leveren de CO2-voetafdruk per vierkante meter zichtbaar, zodat al bij het ontwerp van een gebouw de juiste systeemkeuze gemaakt kan worden.”