Ontgroeiing is een term die in de jaren ’70 opdook, maar die pas nu, met de toenemende milieudegradatie, een bredere trend begint te worden. Enkele onderdelen ervan hebben een steeds zichtbaarder effect op de industrie en de bouwsector.
De filosofie van ontgroeiing, ook bekend als degrowth, is een kritische benadering van het traditionele paradigma van voortdurende economische groei. In plaats van koste wat het kost te streven naar vergroting van het BNP, promoot ontgroeiing de beperking van consumptie, de minimalisering van verspilling en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen.
Ontgroeiing promoot duurzame ontwikkeling, waarbij de economie zich aan ecologische grenzen moet houden en waarbij de menselijke behoeften op een rechtvaardige en verantwoordelijke manier moeten worden bevredigd. In de praktijk betekent dit het streven naar een vermindering van het energieverbruik, het promoten van lokale en ecologische producten en het implementeren van oplossingen die onze koolstofvoetafdruk verminderen.
Federico Savini, universitair hoofddocent milieuplanning aan de Universiteit van Amsterdam benadrukt dat economische groei, die van dramatische invloed is op het milieu, inmiddels niet meer tot verbetering van de levenskwaliteit leidt. Juist integendeel, want vooral in de steden ontstaan er steeds meer sociale en milieuproblemen.
De deskundige benadrukt dat „in een stad als Amsterdam zijn psychische problemen, zoals eenzaamheid, stress en burn-out, de laatste tien jaar alleen maar zijn toegenomen, terwijl de levenskwaliteit is afgenomen”
Met betrekking tot de bouwsector komt ontgroeiing in elke uitvoeringsfase van een investeringplan voor: van het ontwerpen van kleinere, energetisch effectievere faciliteiten, tot het beperken van het gebruik van bouwmaterialen, het reduceren van verliezen en het verhogen van de druk op het gebruik van technologieën met een kleine invloed op het milieu.
Binnen de bouw is ontgroeiing vooral een poging de het reeds bestaande bouw te verbeteren en aan te passen. In plaats van te slopen en nieuwe gebouwen op te trekken, doen we ons best om ze aan te passen aan de veranderende behoeften van de gebruikers.
Dit betekent dat we inzetten op de renovatie en revitalisatie van gebouwen; twee conceptuele elementen van duurzaam bouwen. Het aanpassen en verbeteren van gebouwen is veel veiliger voor de planeet dan om ze te slopen, wat leidt tot een opeenhoping van afval. Renovatie en revitalisatie zijn als proces ook beduidend meer energiebesparend dan het volledig slopen en opnieuw inrichten van een perceel.
– Deze trend met betrekking tot de renovatie van gebouwen is ons zeer bekend – verduidelijkt Ralph van der Kooij, Sales Manager bij Aluprof Nederland BV. – De smalle profielen die gebruikt worden in ramen van het MB-Slimline-systeem zijn al lang populair bij investeringen die gericht zijn op het renoveren van historische en monumentale gebouwen. Ze zijn een perfecte imitatie van oude ramen met stalen profielen, waardoor het uiterlijk van de gevel overeenstemt met de historische staat ervan, maar tegelijkertijd maken ze het mogelijk om de thermische isolatie van ramen en glazen scheidingswanden te verbeteren. We hebben dit systeem ingezet bij de renovatie van faciliteiten zoals Weir Mill, Crusader Mill en het hotel in de oude gevangenis van Bodmin in het Verenigd Koninkrijk en ook bij de “Koszyki” markthal in Polen – deelt de deskundige mee.
De tweede ontgroeiingstrend in de bouw is het streven naar het ontwerpen van gebouwen met een gesloten kringloop, d.w.z. dat de faciliteit zelfs na het einde van de levenscyclus volledig kan worden hergebruikt. Dit vereist implementatie van moderne recyclingmethoden en toepassing van bouwmaterialen en -technologieën die het mogelijk maken een dergelijke kringloop te creëren.
Zowel glas als aluminium zijn perfecte voorbeelden van materialen die volledig op het concept van de gesloten kringloop zijn afgestemd. Ze zijn volledig recyclebaar en kunnen, in tegenstelling tot vele andere materialen zoals hout en beton, verwerkt worden tot hetzelfde materiaal. Zo wordt oud weer nieuw en kan het opnieuw worden gebruikt.
De voornaamste eigenschap van aluminium in de context van ontgroeiing is de recyclebaarheid. Aluminium kan oneindig en zonder kwaliteitsverlies worden gerecycled, wat het een uitzonderlijk duurzaam materiaal maakt. In de bouw vermindert het gebruik van gerecycled aluminium de CO2-emissie aanzienlijk en beperkt het de behoefte aan natuurlijke grondstoffen.
Aluprof ziet het potentieel van glas – een complementair goed voor aluminium gevelsystemen – en investeert ook fors in de ontwikkeling op dit vlak. Een bewijs hiervan is het merk Glassprof, dat verantwoordelijk is voor de productie van brandwerend glas in de klassen EI 30, EI 60 en EI 90, evenals isolatieglas.
Dit zijn niet de enige producten die Aluprof in overeenstemming met het concept van de gesloten kringloop fabriceert. De wanden met stijlen en dwarsbalken in het MB-MT50N-systeem zijn ook op basis van de certificeringsrichtlijnen van Cradle to Cradle ontworpen. Alle versies van dit systeem garanderen een lage warmtedoorlaatbaarheid van de gevel, en wanden in het MB-MY50N SI-systeem hebben zelfs het certificaat voor Passieve Huis van het Passive House Institute verkregen. Dit is hetzelfde certificaat dat eerder al door de populaire ramen en deuren van het MB-104 Passive-systeem werd bemachtigd.
De filosofie van ontgroeiing, met de nadruk op consumptievermindering en duurzame groei, heeft een belangrijke invloed op de hedendaagse bouw. Het gebruik van duurzame, ecologische materialen zoals aluminium en glas, en het streven naar het verhogen van de energetische efficiëntie van gebouwen, draagt bij aan het creëren van veel duurzamere en milieuvriendelijkere woonruimtes.
Aluprof onderkent de noodzaak om de controle over zowel de exploitatie van het milieu en de kosten van bouwinvesteringen te vergroten. Het bedrijf benadrukt in haar laatste campagne „Control the climate, control the costs”, met ondersteuning van de bekende internationale scheidsrechter Szymon Marciniak: „We play fair with the nature”
Artikel gesponsord door Aluprof
Neem dan rechtstreeks contact op met Aluprof.
Contact opnemen