Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
100% zeker van kwaliteit, wie wil dat niet?

100% zeker van kwaliteit, wie wil dat niet?

HOUT100% is de nieuwe naam waaronder de beste houtverwerkende bedrijven van Nederland zich sinds vorig jaar profileren. Het moet de merknaam worden die geassocieerd wordt met 100% kwaliteit, 100% circulariteit en bovenal 100% zekerheid.

Manager Anoushka Mulder.: “Ontwikkelaars, woningcorporaties, architecten en aannemers hebben behoefte aan waterdichte kwaliteitsborging, woningeigenaren willen ook graag zekerheid over kwaliteit en onderhoud van hun houten kozijnen. Onze bedrijven kunnen dat garanderen.”

HOUT100% komt voort uit de Stichting Garantie Timmerwerk (SGT). Uit een breed onderzoek onder marktpartijen kwam naar voren dat er behoefte was aan een modernere profilering van de houtbranche. Mulder: “Er moest beter gecommuniceerd worden naar de markt toe. Daarom hebben we een nieuw concept ontwikkeld, met als merknaam HOUT100%. Dat biedt geen garantie achteraf, maar 100% zekerheid vooraf.

Wet Kwaliteitsborging

Een belangrijke aanleiding is de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) die in mei door de Eerste Kamer is aangenomen. Doelen van deze wet zijn ‘een verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit, een verbeterde positie van de consument en het stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering’. Mulder: “De wet gaat pas in 2021 in, maar gefaseerd worden al kleinschalige pilots uitgevoerd. Gevolg van de WKB is dat de aannemer de aansprakelijkheid voor fouten niet meer kan afschuiven naar bijvoorbeeld een timmerfabriek. Dan is het prettig als de aannemer honderd procent zekerheid kan verwachten van zijn leveranciers. Alle 78 bedrijven die aangesloten zijn bij HOUT100% geven die zekerheid. Dan hebben we het over de grondstof die volledig duurzaam geproduceerd is, de houten producten die honderd procent hoogwaardige kwaliteit hebben en de volledige zekerheid die eindgebruikers meekrijgen.”

Anoushka Mulder.

 

Zekerheidscheck

Om die zekerheid te kunnen bieden, werkt HOUT100% met een eigen controlesysteem. Mulder: “Via de website www.houthonderdprocent.nl kun je de zekerheidsscheck doen. Daar kan iedereen het unieke zekerheidsnummer invoeren dat aan een product is gekoppeld. Je kunt dan meteen zien wie de fabrikant is, welk duurzaamheidslabel het heeft, welke houtsoort is verwerkt – met tips voor onderhoud – en welke zekerheden en garanties erbij horen. Steeksproefsgewijs houden we controles in fabrieken en op bouwplaatsen en ook dat kun je volgen via dat nummer. Vlak voor de eindoplevering van een project doen we nog een oplevercheck. Op deze manier is het hele traject dat de houten producten doorlopen volledig transparant en zijn wij in staat zekerheid te bieden tot wel 15 jaar.”

Voor elk wat wils

En wat zijn de voordelen voor alle betrokkenen? Mulder: “Voor alle partijen bieden we meerwaarde. De huurder of huiseigenaar kan onbekommerd genieten en comfortabel wonen, zonder zich druk te hoeven maken over problemen met deuren, ramen en kozijnen. En mocht er onverhoopt een probleem opduiken, dan kan via het zekerheidsnummer snel een oplossing worden gevonden. De aannemer heeft nu eindverantwoordelijkheid in het hele proces, maar weet zich met een topproduct met oplevercheck juist verzekerd van de juiste maatvoering, afwerking en oplevering. En dat maakt de eindoplevering een stuk eenvoudiger. De architect kiest met HOUT100% ook voor zekerheid, duurzaamheid en kwaliteit en heeft natuurlijk nog steeds alle ontwerpvrijheden die hout biedt. De woningbouwvereniging ten slotte behoudt met ons systeem controle over het hele bouw- of renovatietraject en kan tot ver in de beheers- en exploitatiefase profiteren van onze zekerheden.”

100% duurzaam

“Vanaf 1 januari 2020 komt er nog een honderd procent zekerheid bij. Dan kun je ervan uitgaan dat alle aangesloten bedrijven alleen duurzaam geproduceerd hout verwerken in hun producten. Hout is een sowieso een duurzame grondstof: het is circulair, het is een prima manier om CO2 op te slaan het productieproces gaat zuiniger om met energie. En wees nu eerlijk: hout is toch een prachtig mooi materiaal om mee te bouwen? 

www.hout100procent.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details