Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
4-assen profielbewerkingscentrum: perfecte allrounder voor raam-, deur- en gevelbranche

4-assen profielbewerkingscentrum: perfecte allrounder voor raam-, deur- en gevelbranche

Volgens Bas Ladestein, managing director bij elumatec. Het bedrijf is al ruim negentig jaar specialist op het gebied van profielbewerkingsmachines voor het veelzijdig bewerken van aluminium, PVC en dunwandig staal.

Omdat de 4-assen machines zo enorm allround zijn, bieden ze grote voordelen. Ladestein licht toe: “De universele SBZ 140 en de SBZ 141 maken een comfortabele, zekere, efficiënte en economische bewerking van aluminium- en dunwandige staalprofielen mogelijk. Een groot deel van de bewerkingen, zoals frezen, boren en draadtappen kan op diverse profielen uitgevoerd worden.”

Elumatec ontwikkelde de SBZ 140 al zo’n vijftien jaar geleden. De machine heeft in de tussentijd diverse upgrades gehad en op het gebied van besturing is er ook veel veranderd. Daarom is nu de complete machine aangepakt en een nieuwe machine ontwikkeld; de SBZ 141, met een extra bestuurde as. De bestaande SBZ 140 heeft een complete facelift ondergaan. 

De 2-zone uitvoering met Sick Laserscanner zorgt voor optimaal werken in pendelbedrijf.

Universele machine

“Voor veel firma’s is de 4-asser de hoofdmachine, maar zelfs de bedrijven die groot zijn geworden en veelal werken met de 5-assers of doorloopmachines, maken graag de combinatie met de 4-assen machines”, constateert Ladestein. “Enerzijds om de productiecapaciteit te vergroten, anderzijds om flexibel te blijven.”

Het Y-nulpunt ligt aan de voorzijde. Samen met een verhoogd machinebed zorgt dat voor een sterk verbeterde ergonomie.

Ergonomische voordelen

“Alle bewerkingen vinden plaats op een stationair opgespannen profiel. Bij de SBZ 140 en 141 is deze opspanning naar voren geplaatst en de werkhoogte verbeterd, zodat profielen eenvoudig en ergonomisch ingelegd kunnen worden. Met profiellengtes variërend van 6 tot maximaal 16,5 meter biedt dat grote voordelen. Het meerijdende gereedschaps­magazijn zorgt bovendien voor korte gereedschapswisseltijden en daarmee voor optimale bewerkingscycli.” Ook op het gebied van onderhoud is er voor de operator van de machine veel verbeterd. “Waar vroeger het onderhoud – zoals het bijvullen van olie – aan achterzijde moest gebeuren, hebben we dat tegenwoordig toegankelijk gemaakt aan de voorzijde.”

Autonome klemverstelling

De SBZ 141 beschikt – met de extra bestuurde as – over een autonome klemverstelling met absoluut-meetsysteem. De materiaalklemmen worden hierdoor automatisch versteld, ook tijdens het bewerken en onafhankelijk van de rest van de functie van de machine. De SBZ 140 heeft een automatische klemverstelling middels indexstift.

Besturing en beveiliging

“We hebben het hier echt over veel meer dan een facelift of een upgrade”, zegt Ladestein. “Er is bij deze nieuwe machines echt een grote verbeteringsstap gezet. Met elke nieuwe generatie besturing wordt de machine sneller dan de vorige. Ten opzichte van de eerste machine van 15 jaar geleden is de snelheid nagenoeg verdubbeld.” Naast snelheid is er ook op het gebied van beveiliging het nodige verbeterd. Over de veiligheidszone aan de voorzijde zegt Ladestein daarover: “De nieuwste ontwikkeling op gebied van toegangsbewaking is de Sick Laserscanner Microscan3. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een inloopbeveiliging middels lichtschermen en mechanische afschermingen, maken we nu gebruik van een laserscanner voor een optimale zone-afscherming. Dankzij deze laserscanner wordt het proces automatisch hervat als de situatie weer veilig is.” Ladestein besluit: “Deze revolutionaire, intelligente manier van toegangsbewaking resulteert in een nog snellere machine-handling en voorkomt onnodige stilstand.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details