Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
8 tips om een inbraak tijdens je vakantie te voorkomen

8 tips om een inbraak tijdens je vakantie te voorkomen

“Doe net of je bij je buren wilt inbreken”

‘Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in’, is de gedachte bij veel mensen. ”Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). “Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet.” Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld je buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt je dan op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Of leggen jullie die zelf keurig voor hen gesorteerd in het zicht op tafel. Branden er ’s avonds helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan je als ‘inbreker bij je buren’ kan herkennen dat ze op vakantie zijn.

Goed verzekerd tegen inbraken minder belangrijk?
Een inbreker heeft in vakantietijd vaak alle tijd om bij je thuis in te breken en de spullen waar je zo aan gehecht bent, mee te nemen. Soms zijn dat spullen die onvervangbaar zijn, ook al ben je nog zo goed verzekerd. De armband die je van je oma hebt gekregen of je laptop met alle foto’s van de (klein)kinderen om maar eens wat te noemen! En je zult maar teruggeroepen worden van je vakantieadres omdat er bij je is ingebroken. Toch is dat allemaal niet het meest nare dat slachtoffers van een inbraak zeggen te ervaren. Staal: “Wat men vaak onderschat zijn de emotionele gevolgen van een inbraak.” Bijna driekwart van de slachtoffers van een inbraak of poging daartoe zegt de emotionele gevolgen van de inbraak(poging) flink te hebben onderschat en nog maanden nare gevolgen te hebben ondervonden. Zo blijkt uit recent onderzoek* van de stichting NIPW. Staal hierover: “Bij de emotionele gevolgen van een inbraak moet je denken aan slaapproblemen als niet goed in slaap kunnen komen, onrustig slapen, nachtmerries of bij elk geluidje wakker worden. Maar ook overdag heeft men er last van, denk daarbij dan aan angst om thuis te komen, schrikken van een vreemd geluid of nerveus en neerslachtig zijn.”

Briefje op de deur: “Melkboer, wij zijn op vakantie”
Zo’n briefje kwam je tegen in de tijd, dat er nog uit iedere deur een touwtje hing waarmee je de deur kon openmaken. Die tijd ligt decennia achter ons. Maar je huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een oplettende inbreker ongeveer hetzelfde als dat briefje voor die melkboer. De inbreker slaat het meest zijn slag bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste prooi. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn heel veel mensen voor langere tijd van huis en ze laten dat nog duidelijk merken ook.
Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met schroevendraaier en tang binnen 1 minuut binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen. Je kunt dat eenvoudig voorkomen.

8 tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan
Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie.
Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 8 eenvoudige tips:

1. Doe de inbraakpreventiecheck via www.inbraakmislukt.nl. Plaats, als de test dat adviseert, nieuw beslag op de achterdeur voor je vertrek. Dat kost je misschien 70 euro. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam voor ongeveer 50 euro. Daarmee verklein je de kans op inbraak!
2. Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via GooglePlay (zoek op “stop inbraak”). De app leidt je in eenvoudige stappen op je mobiel door de verschillende ruimtes in je huis om te checken hoe goed je huis beveiligd is tegen inbraak. Je kunt een foto van het slot of raamboompje insturen en om advies vragen.
3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die je met een app kunt bedienen, ook bij (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.
4. Doe je je lamellen of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet je woonkamer overzien.
5. Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.
6. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.
7. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden, niet alleen om de plantjes water te geven, maar ook om de post uit het zicht te halen. Laat ze de post dan niet in stapeltjes op tafel leggen, maar uit het zicht; in een kast bijvoorbeeld.
8. Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Kijk ook op Youtube naar : https://youtu.be/9LpEGLURPiE

Dit jaar de tiende Nationale Inbraakpreventieweken
De stichting Nationale Inbraakpreventie-Weken is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters bewuster te maken van het nut van goede inbraakpreventie, en hen aan te moedigen zelf maatregelen te nemen. En zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbra­ken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en juni en in november en december. De huidige campagne is alweer de tiende. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Zo Veilig en Yale. Ze werken nauw samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.

Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

* onderzoek onder 613 huishoudens in maart 2019

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details