Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’

‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’

‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’, is een uitspraak van Albert Einstein. Doet de theoretische natuurkunde daarmee zijn intrede in de zonweringindustrie? Dat niet, maar deze uitspraak geeft wel een denkrichting aan: als je wilt vernieuwen, moet je bakens verzetten. En dat is precies wat producent van zonwering, rolluiken en buitenlevenproducten Wilms uit het Belgische Meerhout voortdurend probeert te doen: niet consolideren, maar innoveren.

Wilms heeft een eigen R&D-afdeling, waarvoor duurzaamheid een belangrijke leidraad is. Omdat door alle energieperikelen de focus in de markt steeds meer verschuift naar luchtdicht bouwen, heeft Wilms zich daar in de afgelopen periode op geconcentreerd.

Wilms - Knikarmscherm (2) kopiërenKnikarmscherm.

Luchtdicht bouwen
Steeds vaker kiezen architecten en aannemers, maar ook opdrachtgevers voor luchtdicht bouwen, onderdeel van passief bouwen. De luchtdichte schil moet er voor zorgen dat ongewenste en ongecontroleerde toe- of uitreding van lucht – in het jargon in- en exfiltratie – wordt voorkomen. Het dichten van ongewenste kieren en naden is dus een belangrijke doelstelling van luchtdicht bouwen. Wilms heeft een aantal producten in het assortiment die speciaal voor luchtdicht bouwen zijn ontwikkeld. Het zijn de screen ZipX®Zero en het rolluik ShutterX®.

Wilms - Render ZipX®Zero kopiëren(L) Render ZipX®Zero. | (R) Render ShutterX®.

ZipX®Zero en ShutterX®
Met de screen ZipX®Zero – al in 2013 gelanceerd – en het in 2018 geïntroduceerde ShutterX® rolluiksysteem is Wilms een voorloper in luchtdicht bouwen. Beide systemen worden luchtdicht in de spouwmuur ingebouwd, zonder dat daarbij de binnenmuur wordt geraakt en geperforeerd. De isolatie die uit de spouw verdwijnt om screen of rolluik in te bouwen, wordt vervangen door een composiet verstevigingsprofiel dat ter hoogte van de kast in de binnenmuur wordt geïntegreerd. Het neemt de isolatiewaarde van de ontbrekende spouwmuurisolatie over.

Breed productenpakket
In deze tijd van klimaatdiscussie en een steeds sterker wordende roep om energiebesparing, lijkt de focus van Wilms helemaal te liggen op ZipX®Zero en ShutterX® als zijnde producten voor luchtdicht bouwen. Maar Wilms heeft een veel breder gamma, dat bovendien onveranderd de volle aandacht krijgt. Het wordt door het bedrijf in drie categorieën verdeeld: rolluiken, screens en producten voor het buitenleven.

Wilms - Terrasoverkaping WPA0600 kopiërenTerrasoverkaping.

In de categorieën rolluiken en screens kan Wilms een hele reeks aan producten aanbieden. Daaronder voorzetmodellen die tegen de gevel en in of op de dag worden geplaatst. Een andere optie zijn opbouwsystemen die op het kozijn worden gemonteerd. In de uitvoering Rolvent® zijn ze van isolatie én ventilatie voorzien. En dan zijn er nog de genoemde modellen ShutterX® en ZipX®Zero voor luchtdicht bouwen.

Om grote oppervlakken zoals etalages of toegangen af te sluiten, heeft Wilms de rolpoort WRS0500 en het rolhek WRS0600 in het assortiment. Ze hebben een relatief kleine, zelfdragende kast waardoor een beperkte inbouwruimte voldoende is.

Buitenleven
Tot de buitenlevenproducten rekent Wilms in de eerste plaats de twee knikarmschermen in het assortiment. Het ene is de President, dat met een doek uit één stuk tot 14 m breed en 3,5 m uitval gaat. De hoogwaardig afgewerkte Solitair kan met twee doeken en een tussendoekrol eveneens tot 14 m breed worden uitgevoerd, maar met een uitval van maar liefst 4 meter. De Solitair heeft bovendien een doekschelp in de kast die zorgt voor een beter hanggedrag en een mooi weggewerkte doekrol.

Een ander buitenlevenproduct van Wilms is de aluminium terrasoverkapping WPA0600 die zich kenmerkt door het ontbreken van storende dwarsverbindingen, waardoor gebruikers een vrijer blikveld hebben.

Familiebedrijf met lange termijnvisie
Wilms is een familiebedrijf. Niet winstmaximalisatie op de korte termijn, maar duurzaamheid – ook in de bedrijfsvoering – en continuïteit zijn leidend. Binnen het bedrijf werken 160 mensen die praktisch allemaal uit Meerhout en de directe omgeving komen. Mede daarom is continuïteit belangrijk voor Wilms en is er veel aandacht voor productvernieuwing. Een sprekend voorbeeld – naast de luchtdicht-producten – zijn de doekassen uit carbon die een paar jaar geleden zijn geïntroduceerd. Ze zijn uiterst licht en stijf, hebben een kleine diameter en een bijzondere doekaanhechting voor streeploze doeken.   

Tekst: Thijs Pubben  |  Beeld: Wilms – Marc Scheepers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details