Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Als kozijnen een fluweelachtige uitstraling krijgen…

Als kozijnen een fluweelachtige uitstraling krijgen…

De Van den Steen van Ommerenstraat in Nijverdal is een mooie locatie. “Het is vrij uniek dat je in het centrum van Nijverdal een grondgebonden huis kunt bouwen”, zegt architect Geert Nijhoff. Hij ontwierp 11 van de 23 woningen in het project. In twee van deze woningen is VEKA SPECTRAL, het nieuwe kleursysteem van VEKA, voor het eerst in Nederland toegepast.

Enerzijds de rust van een veilige woonstraat met veel groen. Anderzijds gaat het om het levendige centrum van Nijverdal met o.a. een station, het theater en winkelvoorzieningen om de hoek. Deze combinatie beviel de cliënten van Nijhoff, onder wie twee echtparen.

VekaKunststofkozijnen met uitmuntende technische eigenschappen.

Buren blijven buren
De bewoners van Van den Steen van Ommerenstraat 2 en 3 klopten samen bij Nijhoff aan: “De twee echtparen woonden eerst elders in Nijverdal en waren daar al buren. Ze hadden twee kavels naast elkaar gekocht, omdat ze buren wilden blijven.”

Een bijzondere opdracht: “Dit had ik nog niet meegemaakt. Ze wilden moderne woningen die op elkaar lijken, maar toch niet helemaal hetzelfde zijn. Verder wilden ze veel woonruimte, met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De echtparen willen hier graag samen oud worden.”

Nijhoff ontwierp twee woningen die als het ware elkaars broertje en zusje zijn. “De verschillen zitten onder meer in de keuze van de steensoort en de plattegrond, die is afgestemd op de individuele wensen. De raamindeling per huis is ook anders.”

Veka

VEKA SPECTRAL zorgt voor kleurcontrast
De twee woningen vragen weinig onderhoud, precies wat de cliënten wilden. De keuze voor kunststof kozijnen past daarbij. Nijhoff gaf een kleuradvies: “De woningen hebben een witte opbouw. Om te voorkomen dat ze lomp lijken, moet je dan een contrast aanbrengen met een donkere kleur.”

Dit advies is opgevolgd. Bij Ekkel en Ekkel Kunststof Kozijnen in Nijverdal hebben de bewoners kunststof kozijnen met het VEKA profiel SOFTLINE 82 NL RETRO laten maken. Deze kozijnen zijn uitgevoerd met VEKA SPECTRAL in de kleur antraciet ultramat. Kozijnen met VEKA SPECTRAL onderscheiden zich door hun bijzondere look-and-feel; ze hebben een fluweelachtige uitstraling. Daarnaast hebben kunststof kozijnen met VEKA SPECTRAL uitmuntende technische eigenschappen. Dankzij het speciale met lak veredelde oppervlak zijn de kozijnen zeer kras- en slijtvast en ook nog eens extreem uv- en weerbestendig.

Veka

Leren van elkaar
Individueel, maar ook met de echtparen samen had Nijhoff veel contact. “Daardoor leer je van elkaar. Mensen bekijken elkaars ontwerp. Hoe doet de ander het en kan ik daar misschien wat mee? Andersom kan het mensen ook bevestigen in hun keuzes.” Dat dit prettig werkt, heeft Nijhoff ervaren bij het CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) in de Van den Steen Van Ommerenstraat, dat hij zelf heeft geïnitieerd.

“Toen ik hoorde dat de gemeente kavels ging uitgeven, heb ik me, o.a. samen met ambtenaren en de Algemene Ouderenbond Hellendoorn, er hard voor gemaakt dat er grond zou worden gereserveerd voor een CPO-project van senioren. Dat is gelukt.”

Waarom is CPO belangrijk? “Er zijn doelgroepen, bijvoorbeeld senioren, die ondergesneeuwd dreigen te raken, terwijl er wel markt voor is. Wanneer je ze bundelt, sta je sterker.”

VekaDe kozijnen zijn niet alleen kras- en slijtvast maar ook uv- en weerbestendig.

Mens belangrijker dan techniek
CPO is tijdens de crisis opgekomen en heeft zich een blijvende plaats verworven. Voor veel architectenbureaus was de crisis een moeilijke tijd. Dat gold ook voor Nijhoff Architecten, een familiebedrijf waarin opa, oom en vader Geert Nijhoff voorgingen. “Maar nu loopt het werk mooi door.”

Hoe onderscheidt hij zich in de markt?
“Het is belangrijk om de plek van de mens in de gaten te houden. Dat klinkt logisch, maar in grote projecten voor bijvoorbeeld nieuwbouw of scholen is dit niet vanzelfsprekend. In de bouwwereld gaat het heel vaak over de techniek en de installaties. Maar daar kan je in doorslaan. In grote projecten met veel partijen kan gemakkelijk worden vergeten hoe de mens zich in de ruimte beweegt en hoe hij de ruimte beleeft.”

Een architect die blijft focussen op de mens, heeft meerwaarde. “Zeker nu de bouw zich van vraaggestuurde markt meer naar een aanbodgestuurde markt lijkt te ontwikkelen. Particulieren moeten zich niet in een keurslijf laten drukken, maar de keuzes kunnen maken die bij hen passen!”

Tekst en Beeld: John van der Meer

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details