Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Aluminium gegoten stalramen en deurroosters hebben de toekomst
Een 100% authentieke uitstraling.

Aluminium gegoten stalramen en deurroosters hebben de toekomst

Gietijzer kan in sommige gevallen gerestaureerd worden, maar de stalramen en deurroosters zullen altijd een ‘product van toen’ blijven, als we kijken naar de eigenschappen. Daar heeft MPH Gieterij een hele mooie oplossing voor. Het in Haaksbergen gevestigde bedrijf giet namelijk stalramen en deurroosters in aluminium. We spreken met directeur en eigenaar Gerald ten Hagen, over de niche waarin zijn gieterij excelleert.

Klasse van weleer, kwaliteit van nu: deurrooster.

Voor ieder stalraam de juiste oplossing

“Toen in in 2008 in de zaak kwam, bestonden we al een tijd als gieterij, waarbij we ons voornamelijk concentreerden op deurroosters. De vraag naar gegoten stalramen nam echter toe en door de veranderde wensen en eisen in de hedendaagse bouw, bestond ook de wens om deze stalramen in een geïsoleerde uitvoering te kunnen toepassen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan, met succes. Vandaag leveren we aluminium deurroosters en aluminium geïsoleerde stalramen, met dubbel glas”, aldus Gerald.

Door de vele renovatieprojecten waarbij de hulp van MPH Gieterij is ingeroepen, heeft Gerald een compleet archief aan typen en maten stalramen kunnen opbouwen. “Maar liefst 300 varianten zitten er in ons systeem. Zit de uitvoering die de klant nodig heeft er onverhoopt niet bij, dan leveren we maatwerk, door ter plekke in te meten, offerte te maken en na goedkeuring alles netjes in de computer te tekenen. Die tekening wordt dan geëxporteerd naar onze volautomatische CNC-frees, die in berken triplex een mal freest. Deze mal wordt dan gebruikt om in zand af te drukken, dat wordt de uiteindelijke gietvorm. Dat levert de klant een perfect passend, goed geïsoleerd aluminium stalraam op en wij voegen het ontwerp weer toe aan ons steeds groter wordende archief.”

Stalramen in brut aluminium, net gegoten.

Focus op kwaliteit

De door MPH Gieterij geproduceerde aluminium stalramen bestaan uit een massief binnen- en buitenblad, met thermische onderbreking. Door het gietwerk ontstaat na poedercoaten de uitstraling die we kennen van gietijzer. “Dat ziet er 100% authentiek uit en is niet te vergelijken met oplossingen in lasersnijwerk, die je ook weleens ziet. Het voordeel van werken met aluminium is dat er geen roestvorming optreedt, zoals bij gietijzer. De beglazing wordt voorgemonteerd, we leveren een kant en klaar stalraam af, inclusief door onszelf ontwikkelde stelkozijnen met dagstukken, wit gegrond en met dampwerende folie.”

“Daarbij letten we op de details. Komt er wel of geen vensterbank te zitten? Daar houden we in de uitvoering rekening mee. Makkelijker kan het niet, mooier ook niet.”

Stalramen worden kant en klaar aangeleverd.

Lichtgewicht deurroosters met de allure van weleer

Ook de door MPH Gieterij geproduceerde deurroosters kennen louter voordelen. “Een deurrooster van gietijzer is een behoorlijk gevaarte aan de voordeur. Het enorme gewicht van het gietijzer is een aanslag op de scharnierpunten van de deur. Doordat we de deurroosters nu in aluminium gieten, besparen we enorm veel gewicht. Beter voor de deur, maar ook voor de monteur. Op dit moment is 90% van de deurroosters die we produceren bestemd voor nieuwbouw. Onder onze klanten bevinden zich enkele particulieren, maar het gros gaat naar timmerfabrieken, die dit product als verfraaiende meerwaarde aanbieden”, legt Gerald uit.

Hoe zit het met de – vaak drukke – ornamentering bij deurroosters? Gerald legt uit: “We gebruiken mallen van vroeger, dus geheel authentiek. Ook hebben we eigen ontwerpen achter de hand. Het mooie is echter dat we, onafhankelijk van het ornament, maatwerk leveren. Wij ‘knippen’ de maat rondom al in de gietmal, zodat het deurrooster rondom een authentieke afwerking behoudt. Deurroosters zijn functioneler dan menigeen denkt: ze zijn esthetisch, zorgen voor ventilatie en vormen een goede vorm van inbraakwering.” 

Op de vraag of er een showroom is waar klanten terecht kunnen, antwoordt Gerald: “Nog niet, maar in december is onze nieuwe hal van 1000 m² gereed, hier in Haaksbergen. Daar zullen we een mooie showroom maken, waar particulieren, aannemers en architecten welkom zijn.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details