Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Automatische toegangscontrole vindt haar weg naar de residentiële sector

Automatische toegangscontrole vindt haar weg naar de residentiële sector

In de utiliteits- en hospitalitysector is toegangscontrole van oudsher wenselijk. Waar meerdere mensen gebruik moeten maken van een paar toegangen, daar bestaat de wens om controle te hebben over wie waar naar binnen mag. De omslag van mechanische toegangscontrole – sleutelsystemen – naar elektronische systemen is in die sectoren jaren geleden al gemaakt. Digitale toegangscontrole met bijbehorende softwarematige oplossingen kende dan ook een zachte introductie, omdat niemand hoefde te wennen aan het idee. Dankzij draadloze communicatie en de Internet of Things zijn de mogelijkheden uitgebreider dan ooit en hebben beheerders meer en sneller inzicht in de gangen van de bezoekers. We zien momenteel echter een grote verschuiving plaatsvinden naar de residentiële markt. Natuurlijk was het in de woonsector al langer mogelijk om elektronische en digitale toegangscontrole toe te passen, alleen was de implementatie daarvan geen sinecure. ‘Retrofitting’ – het achteraf aanbrengen van de technologie – had soms ingrijpende bouwkundige gevolgen en de specialisten op dit vakgebied waren niet gewend om particulieren te bedienen. Het gevolg: alleen de ‘happy few’ konden het zich veroorloven, want er hing voor thuisgebruik een flink prijskaartje aan…

Welkom in de wereld van domotica

De reden dat automatische toegangscontrole momenteel zo’n enorme vlucht neemt binnen het particuliere bereik heeft alles te maken met het feit dat ‘wij’ er helemaal klaar voor zijn. Dankzij ons smartphone en tablet gebruik zijn we gewend geraakt aan het feit dat we alles met een app kunnen bedienen – zo is ooit de evolutie van handbediend naar afstandbediend ook verlopen – en bedrijven als Google, Apple en Amazon hebben ervoor gezorgd dat ontwikkelaars van op afstand regelbare apparatuur zich conformeerden aan de gehanteerde communicatieprotocollen.

Waar automatische toegangscontrole eens een extreme luxe was voor particulier gebruik, daar wordt het nu gezien als normaal. De vraag is niet of je het kunt betalen, eerder of je er geld aan wilt besteden. Zag je in de begindagen nog kilometers kabel in een nieuwbouwhuis verwerkt worden en leek de meterkast meer op een patchkast van een systeembeheerder, daar is nu zoveel mogelijk draadloos aangesloten.

Dankzij ons smartphone en tablet gebruik zijn we gewend geraakt aan het feit dat we alles met een app
kunnen bedienen.

Natuurlijk blijven er altijd kabels nodig, voor voeding en, als het echt betrouwbaar moet zijn, voor data. Er is echter geen hak- en breekwerk meer voor nodig.

Elders in dit vakblad leest u over de mogelijkheid om zelfs slimme deurscharnieren toe te passen, die ervoor zorgen dat bekabeling naar de deur toe niets meer te lijden heeft. En, vorm volgt functie, ook hier. Naast een comfortabel toegangscontrolesysteem wil je natuurlijk ook graag iets moois hebben.

Ook daar leest u in deze editie meer over, er is een profielmerk dat haar kozijnen voorziet van geïntegreerde toegangscontrole. Netjes afgewerkt, gewoon in het profiel. Of het nu gaat om slimme deurbellen, camerasystemen, digitale sleutels via de smartphone, vingerscansensoren of zelfs gezichtsherkenning; we kunnen thuis bijna net zoveel monitoren en inregelen als de conciërge van een willekeurig modern kantoorgebouw. De toetreding van domotica binnen ons leefterrein heeft de weg geplaveid voor het in huis halen van automatische toegangscontrol.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details