Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Balustradefabrikant kiest voor volautomatische én onbemande productie van aluminium profielen
Pepijn Carlier van Soenen-Hendrik toont een afgewerkt profiel aan Krist Lammertyn en zijn vrouw Saskia.

Balustradefabrikant kiest voor volautomatische én onbemande productie van aluminium profielen

Beter rendement én grotere output dankzij doordachte investering

Om nieuwe machines te kopen, moet je lang niet altijd naar het buitenland. De meeste geschikte oplossing is vaak gewoon in België te vinden, voor Lammertyn (Ardooie) zelfs om de hoek. De balustradefabrikant investeerde in een volautomatische productielijn van Soenen Hendrik (Izegem) en kan zo twee operatoren ‘uitsparen’ om die dan op andere locaties in het productieproces in te schakelen. Vanaf nu moet men enkel de profielen op de invoertafel leggen, waarna deze snel en automatisch op dezelfde machine bewerkt worden. Aangezien er ook onbemand geproduceerd kan worden, nemen rendement én output bovendien aanzienlijk toe.

Balustradefabrikant Lammertyn investeerde in een geautomatiseerde productielijn van Soenen-Hendrik.

Lammertyn is al bijna 35 jaar gespecialiseerd in de productie van voornamelijk balustrades voor professionele klanten. Zo hebben bijvoorbeeld bouwpromotoren keuze uit zowat 15 standaardmodellen, maar is het ook mogelijk om maatwerk te leveren. “Alles gebeurt volledig in eigen huis, waardoor we flexibel kunnen schakelen. We hebben een intern studiebureau, een atelier met ervaren medewerkers en een modern machinepark én eigen montageteams”, vertelt Krist Lammertyn, die samen met zijn vrouw Saskia het geesteskind van zijn vader
Roger verder uitbouwt. 

“We blijven volop in mensen, machines en faciliteiten investeren. Zo bouwden we een profielmagazijn van 1300 m² met een hoogte van 16 m en installeerden een geautomatiseerd torenmagazijn om kleine onderdelen en onderhoudsmiddelen op te slaan. Om ons machinepark verder te optimaliseren, gingen we op zoek naar een nieuw bewerkingscentrum, dat voldeed aan onze wensen en eisen van vandaag en morgen.”

Volautomatische productielijn, designed in Belgium

Krist Lammertyn en zijn team gingen niet over één nacht ijs. Ze evalueerden verschillende mogelijkheden en trokken zelfs naar het buitenland voor demonstraties. Dat leverde niets op en uiteindelijk werd de geschikte oplossing gewoon in de eigen achtertuin gevonden. De zaakvoerder kwam immers in contact met de specialisten van Soenen Hendrik en raakte onder de indruk van de kwaliteit en performantie van de volautomatische productielijnen voor de bewerking van profielen. 

“Net zoals bij de andere projecten zijn we ook hier gestart vanuit een gesprek, waarbij we alle wensen van Krist en zijn team in kaart brachten. Daarna ontwikkelden onze ingenieurs een productielijn, die de aluminium profielen herkent en vervolgens alle noodzakelijke bewerkingen volautomatisch uitvoert: frezen, boren, zagen, tegenprofileren, sorteren en nog veel meer …”, stelt sales representative Pepijn Carlier. 

“Onze systemen zijn gebaseerd op een basisconcept, maar voor ons zijn elke klant én zijn project uniek. Deze krijgt immers een oplossing op maat, perfect afgestemd op zijn noden en eisen. Zo hechtte men bij Lammertyn veel belang aan ‘tappen op de kop van het profiel’ en oplossingen voor het volautomatisch produceren van voetplakken met specifieke bewerkingen.”

Het nieuwe systeem wordt gebruikt voor de automatische, zelfs onbemande productie van de meest uiteenlopende profielen voor de productie  van balustrades.

Onbemand, ook buiten de werkuren

Deze productielijn wordt volledig vanuit een open source software gestuurd en door middel van camera’s gemonitord. Voldoet een gereedschap niet langer aan de gestelde eisen of treedt er een breuk op, dan wordt de bewerking automatisch overgenomen door andere beschikbare gereedschappen, waardoor elke machinestilstand vermeden wordt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de Smart Machine van Soenen Hendrik volledig onbemand kan werken. 

“Dankzij deze intelligente oplossing moeten onze operatoren alleen nog de profielen op de invoertafel leggen. Daarna – en tijdens de bewerking van de profielen – kunnen ze op een andere plaats in het productieproces ingeschakeld worden. We kunnen nu zelfs na de werkuren blijven produceren. Op die manier breiden we de capaciteit uit en verhogen we de output, waardoor onze efficiëntie en rendement nu aanzienlijk hoger liggen”, sluit Lammertyn af. 

Pepijn Carlier voegt nog toe: “Samen met de klant testen we bij Soenen Hendrik vooraf elke machine, de door de klant geselecteerde profielen en, indien nodig, alle bewerkingen. Dat gebeurt bij ons in de firma en samen met ons productieteam. Zo vertrekt er bij ons altijd een kant-en-klaar én volledig getest systeem. Daardoor kan de klant na installatie bijna onmiddellijk beginnen met de productie.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details