Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Barbecueworkshops kunnen voortaan het hele jaar door buiten

Barbecueworkshops kunnen voortaan het hele jaar door buiten

4 gekoppelde Camargue terrasoverkappingen maken totaalbeleving compleet

15 jaar geleden trok Kris Vandorpe als Belux-verdeler van de Big Green Egg ‘kamado barbecues’ in in z’n nieuwe uitvalsbasis in Merelbeke. Sinds hij zijn showroom ‘pimpte’ met 4 aan elkaar gekoppelde Camargue terrasoverkappingen van Renson, kan hij er – buiten, zoals dat hoort bij een barbecue – meer kookworkshops geven dan ooit tevoren. Van sterrenchefs tot hobbykoks: allemaal kunnen ze er ongeacht het weer komen smullen van de totaalbeleving die buiten koken moet zijn.

Als importeur van verse voeding, zo rolde Kris Vandorpe ooit in de horeca. En daarvoor gebruikte hij zijn opslagplaats in de rand van Gent destijds vooral als logistieke zaal waar alle voorbereidende snij- en bereidingswerk gebeurde alvorens de waren van de vroegmarkt in Parijs naar de verschillende restaurants uitgevoerd werden. Als kind aan huis bij heel wat sterrenzaken en op aangeven van verschillende chefs, werd hij invoerder van de Bigg Green Egg ‘kamado barbecues’. Het betekende het einde van zijn logistieke ruimte, die hij – met wat meer daglicht en een open keuken – voortaan voor opleidingen en kookworkshops ging inzetten.

Degelijk, duurzaam en elegant alternatief voor tenten

“Alleen,” zo klinkt het bij Kris, “wil je met die toestellen natuurlijk buiten aan de slag kunnen. En dus schafte ik me de nodige tenten aan om chefs en hobbykoks in open lucht toch voldoende beschut te kunnen ontvangen. Niet ideaal, want daaronder blijft de rook eigenlijk teveel hangen.” Een tent blijft bovendien niet eeuwig mee gaan en dus ging Kris op zoek naar een degelijk, duurzaam en kwalitatief alternatief dat ook de nodige uitstraling heeft om z’n cliënteel te inspireren in een setting die buitenbeleving ‘ademt’.

Een flinke investering drong zich op, maar de tijd die nodig was om de nodige tenten voor elke workshop op- en terug af te breken, kostte nu eenmaal ook handenvol geld. En ook: “Ik had het een beetje gehad met telkens weer bang de weersvoorspellingen afwachten, om deelnemers uiteindelijk toch met hun voeten in het water aan hun barbecue te zien staan”, vult hij aan.

Een terrasoverkapping met kantelbare lamellen in het dak bleek een interessant alternatief, zeker als je daarvan ook verschillende exemplaren aan elkaar kan koppelen. Kris Vandorpe: “De keuze is uiteindelijk op 4 gekoppelde Camarge overkappingen van Renson gevallen. Niet alleen de kwaliteit gaf de doorslag, maar ook het feit dat je er in elke situatie de juiste sfeer mee kan creëren. Zowel de temperatuur, de lucht als het licht kan ik onder elk van de 4 lamellendaken apart regelen, terwijl ik ook alle daklamellen en screens samen open of dicht kan doen. Superhandig!”

Openheid troef!

Openheid was voor Kris een basisvoorwaarde bij de keuze van de afwerkingen en invullingen van zijn Camargue overkappingen. “Met de kleuren kon ik eigen accenten leggen”, verduidelijkt hij. “De donkere palen en dakstructuren sluiten perfect aan bij het bestaande gebouw, terwijl het geheel toch niet té industrieel overkomt. De witte daklamellen houden het tegelijk dan weer lekker luchtig. Mijn vrees dat het geheel een soort ‘reftergevoel’ zou hebben of als een ‘groot blok’ zou overkomen, bleek dus ongegrond. En daar heeft Renson en z’n Premium Ambassador en installateur Torck Exterieur uit Deinze een groot aandeel in. Zij dachten mee na over hoe het geheel de elegantie te geven die het vroeg. De middelste kolom werd ontdubbeld en ook tegen het bestaande gebouw werden 2 kolommen uitgespaard. Dat we ook kozen voor een net iets hogere constructie dan de standaard maten zorgt mee voor een voldoende ‘open’ voorbouw. Dat levert meer dan genoeg ruimte op voor 10 tot 20 deelnemers, zonder dat die een opgesloten gevoel krijgen.”

Niet langer afhankelijk van het weer

Maar waar deze lamellendaken vooral hoog op scoren is voor Kris het feit dat de warmte en rook van de barbecuetoestellen tijdens workshops voortaan perfect weg kunnen. Net dat was voor hem een flinke doorn in het oog toen hij nog op tenten aangewezen was. “We ontvangen klanten hier aan de zuidkant van het gebouw, dan weet je wel waarom dat belangrijk is”, illustreert hij het goed. “Maar net zo goed kan je nu ook ‘s winters naar buiten door de daklamellen (deels) te sluiten en zo de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. We hebben kortom bewust voor lamellendaken gekozen omdat je daarmee de temperatuur perfect zelf kan regelen. Om maar te zwijgen van een onvoorziene plensbui … ook die is bij deze gecovered. Op zonnige dagen zorgt de lichtinval door de open gekantelde lamellen dan weer voor de best mogelijke buitenbeleving. We kozen ook heel bewust de richting van de daklamellen in functie daarvan.”

Met screens in de structuur van de overkappingen geïntegreerd, is verder ook de wind niet langer een spelbreker. Dat die (langs de straatkant) geluiddempend werken en indien nodig zorgen voor de nodige privacy, is volgens Kris mooi meegenomen, net zoals het feit dat je – zelfs met de screens naar beneden – toch nog een transparant zicht naar buiten hebt.

Licht tot na de opkuis

In de daklamellen van de 4 Camargue overkappingen zitten ledstrips ingewerkt. Die zijn dan weer handig om de fornuizen extra te verlichten op donkere dagen. “Ook voor de opkuis nadien geven ze licht genoeg”, zegt Kris. “Geen reden meer om dat werkje nog uit te stellen.

Uitdagende, maar vlotte installatie

“De plaatsing van de Camargues was een hele uitdaging”, herrinert Tim Isebaert (Renson Premium Ambassador Torck Exterieur) zich. “Het bestaande gebouw in een L-vorm moest op bepaalde plaatsen versterkt worden om de overkappingen te kunnen aanbouwen zonder palen aan de gevelzijde, een schuin oplopende houten constructie die eerst moest wijken en de koppeling van de lamellendaken met minder kolommen dan gebruikelijk: het vroeg wat heel voorbereidend (denk)werk, maar alles is uiteindelijk heel vlot verlopen. Aangezien tegelijk ook het terras aangepakt werd, kon de afwatering van de overkappingen bovendien netjes ondergronds weggewerkt worden. Het resultaat mag gezien zijn.”

Oppervlakte verdubbeld, investering betaalt zichzelf terug

De 4 Camargues zijn goed voor 110 m² extra buitenruimte die toch het hele jaar door benut kan worden en die bovendien cruciaal is in de beleving die ‘outdoor cooking’ vraagt. Het maakt dat Kris heel tevreden terugkijkt op deze investering die zich volgens hem zelf terug betaalt.  “We kunnen nu meer workshops, teambuildings en bijeenkomsten geven, het hele jaar door, zelfs wanneer de binnenruimte verhuurd is. En bovendien: we kunnen die maanden op voorhand inplannen, zonder naar het weerbericht te hoeven omkijken. Een cliënteel als het onze dat kiest voor kwaliteit, heeft daar sowieso ook oog voor … en dus kreeg ik van heel wat deelnemers aan workshops al complimenten over en geïntereseerde vragen naar de overkappingen. Nog maar eens het bewijs hoe belangrijk ‘beleving’ is als het op buitenleven aan komt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details