Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Barrièrevrijheid en brandveiligheid in optima forma

Barrièrevrijheid en brandveiligheid in optima forma

Nieuw assortiment deurdrangers en deurautomaten is dé sleutel naar toegankelijke en veilige gebouwen

Anno 2020 is barrièrevrij bouwen conform DIN 18040 niet meer weg te denken in Nederlandse nieuwbouw- en renovatieprojecten. Dit geldt niet alleen voor verzorgingshuizen en ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook voor kinderdagverblijven en openbare gebouwen. Bovendien is recent een Internationaal ToegankelijkheidsSymbool (ITS) aan openbare gebouwen gekoppeld; een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland met als doel om openbare gebouwen ook bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar te maken voor mensen met een beperking. Voor gebouwelementen zoals buiten- en binnendeuren is een productversie van het ITS-keurmerk ontwikkeld: het 3B-certificaat.

“Binnen de bouwsystemen voor deur-, raam- en beveiligingstechniek heeft het ITS-certificaat met name invloed op de maximale kracht waarmee een deur geopend moet kunnen worden”, vertelt Martijn van Dort, Sales Manager bij GEZE Benelux BV.

“Waar op buitendeuren een maximale druk-/openingskracht van 40 Newton is voorgeschreven, geldt voor binnendeuren een kracht van maximaal 30 Newton. Met name openbare en rijksoverheidsgebouwen worden steeds vaker op basis van deze norm aanbesteed. Een flinke uitdaging, nu steeds meer architecten flinke afmetingen ramen en deuren opnemen in hun ontwerp.”

Tegenstrijdigheid tussen openings- en sluitkracht

Een tweede uitdaging betreft de combinatie van ITS/3B met de reeds bestaande normeringen. Bijvoorbeeld op het gebied van branddeuren, aldus Van Dort. “Bij branddeuren spreekt men namelijk niet van openingskracht, maar van sluitkracht. Deze deuren moeten immers in geval van brand niet alleen zelfsluitend zijn, maar ook betrouwbaar sluiten conform de NEN-EN 1154. De tegenstrijdigheid tussen deze openings- en sluitkracht zorgt regelmatig voor verwarring bij bijvoorbeeld raam- en deurfabrikanten, architecten, (ontwikkelende) aannemers en adviserende partijen. GEZE is met dit thema aan de slag gegaan en heeft een compleet en volledig gecertificeerd assortiment deurdrangers en deurautomaten ontwikkeld. Zowel voor binnen- als buitendeuren en volledig conform de ITS/3B- en NEN-EN 1154-normeringen.”

De drangers uit het GEZE assortiment bestaan uit 1 geheel en zijn door hun slanke ontwerp toepasbaar in bijna alle deursituaties.

Compleet assortiment voor binnen- als buitendeuren

Voor het eenvoudig openen van enkele deuren met een maximale breedte tot 1.250 mm levert GEZE de TS 5000 ECline deurdranger, die voldoet aan de gelimiteerde openingskracht en NEN-EN 1154 sluitkracht.

“Voor grotere binnendeuren leveren wij een Powerturn draaideurautomaat waarmee – dankzij een openingsondersteuning – ook de grootste deuren eenvoudig handmatig geopend kunnen worden”, aldus Van Dort.

“Bovendien kan deze draaideurautomaat eenvoudig zelfsluitend worden uitgevoerd, conform de sluitkrachteisen voor branddeuren. Tussen de TS 5000 ECline deurdranger en Powerturn draaideurautomaat bevindt zich een uitgebreide range met inbouw, opbouw en vrijloop deurdrangers.”

Recent zijn deze producten onder meer toegepast bij de nieuwbouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam, het hoofdkantoor van Danone in Hoofddorp en het Atlasgebouw van de TU Eindhoven.

Uitgebreide (project)begeleiding en ondersteuning

De sales- en accountmanagers van GEZE Benelux BV worden graag al in een vroeg stadium bij nieuwbouw- en renovatieprojecten betrokken, zodat zij de best passende deurtechnieken voor iedere deur en iedere plek in het gebouw kunnen adviseren.

“We lopen graag samen met de klant door het gebouw. Zowel fysiek als virtueel”, benadrukt Van Dort. “Want welke deuren zijn er? Van welke materialen en afmetingen? En waar moeten de deuren aan voldoen? Hebben ze ook een brandwerende functie? En maken ze onderdeel uit van de vluchtroute en/of het ITS-plan?”

In de GEZE Academy trainingsruimte in Eindhoven worden regelmatig trainingen verzorgd over barrièrevrij bouwen en de ITS/3B- en NEN-EN 1154-normeringen.

“Zowel architecten, adviseurs, inkopers, monteurs als commerciële medewerkers kunnen deelnemen aan de trainingen, die steeds op maat van de trainingsgroep worden aangepast”, vertelt Van Dort.

Klanten die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden via het mailadres: geze.nl@geze.com.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details