Het voorraadbeheer geeft maximum en minimum hoeveelheden aan en genereert automatisch aankoopsignalen. Dit zorgt er meestal voor dat er nooit tekorten zijn : de zogenaamde ‘stock breaks’. Bovendien ga je op deze manier het teveel aan zichtvoorraad naar beneden brengen zonder het risico op tekorten te vergroten. Het kapitaal dat in dode voorraad zit komt zo vrij.
Maar iedereen komt het weleens tegen: de bestelde onderdelen zijn geleverd, maar waar zijn ze nu ? Nog in de doos in de inkomhal, op hun plaats in het magazijn of al klaargezet om te verwerken ? Zeker als de volumes oplopen en de plaats om te stockeren krap is, dan dringen er zich extra hulpmiddelen op : een praktisch voorraadbeheer gekoppeld aan een magazijnbeheer kan dan soelaas brengen.
Bij magazijnbeheer ga je dus net dat stapje verder dan in voorraadbeheer: in het voorraadbeheer ga je registreren dat de artikelen aangekocht, toegekomen, verkocht of al gebruikt zijn, terwijl je er in magazijnbeheer ook onmiddellijk een plaats gaat aan toekennen. Door met duidelijke locaties te werken in het magazijn kan je de piklijst van een order uitbreiden met de locaties zodat bij het verzamelen van een order er niet langer moet gezocht worden.
Typisch voorbeeld : de productievloer is opgedeeld in verschillende werkplekken en elke werkplek heeft zijn eigen grijpvoorraad. Maar als in praktijk blijkt dat er ook materialen van een naburige werkplek gebruikt worden dan kan je maar beter gewoon één locatie voor de voorraad op de werkvloer gebruiken. Het materiaal staat ofwel nog in het magazijn of het is ‘geleverd’ aan de productievloer.
Een degelijke softwaremodule voor magazijnbeheer versnelt en regelt het logistieke proces. Magazijnsoftware is onmisbaar voor schrijnwerkerijen die op een efficiënte en slimme manier hun magazijn willen beheren. Zonder teveel gedoe, maar wel met een volledig overzicht van alle artikels en materialen met de exacte locatie.
Interesse? Contacteer Techwin.