Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Bekijk de architecturale zonweringseyecatcher bij gebouw Almax-Easylab

Bekijk de architecturale zonweringseyecatcher bij gebouw Almax-Easylab

Modern design, maximale privacy

Almax-EasyLab is wereldleider in de productie van hogedrukgereedschap en -oplossingen voor wetenschappelijk onderzoek. Het oorspronkelijke bedrijfsgebouw werd in 2003 in samenwerking met architechtenbureau SOM Architecten voor Almax industries opgericht in de vorm van een atelier met kantoor en woonhuis op de WVI terreinen in Diksmuide.  Na een fusie in 2013 werd het gebouw al vlug te klein. Almax-Easylab had behoefte aan ruimere kantoren en een tweede productieruimte. Ze deden hiervoor opnieuw beroep op hetzelfde architectenbureau.

Functioneel, strak en energiezuinig

Om de nodige ruimte te creëren werd beslist om het oude en het nieuwe gebouw met elkaar te verbinden door een kleinere tussenbouw met slechts één bouwlaag. Vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijk oplevering in april 2019 werd bijzondere aandacht besteed aan functionaliteit en energiezuinigheid van het gebouw. Zo werd overal vloerverwarming voorzien alsook een condenserende gasketel, PV-panelen, balansventilatie enz.

Dezelfde energetische en functionele doelstellingen kan je terugvinden in de gevel. Voor de voorgevel werden op twee niveaus aluminium DucoSun Cubic lamellen geplaatst, die het gebouw een semi-transparant en eigentijds karakter geven. Architecturaal is het een ware streling voor het oog. Daarnaast fungeren de lamellen als camouflage waardoor de raamindeling puur functioneel kon worden gehouden.

Bert Laridon, architect bij SOM Architecten legt uit: “We werkten met DUCO reeds samen in verschillende projecten voor zowel particuliere woningen, appartementen, bedrijfsgebouwen, etc. Ook voor dit project werd niet lang getwijfeld om opnieuw met hen in zee te gaan voor het ontwerp en de uitwerking van de detaillering van de voorzetgevel, alsook het installeren van de nodige ventilatietechnieken.”

Maximale privacy in een mooi design

De keuze voor buitenzonwering werd ingegeven door twee vereisten: architecturaal design en maximale privacy. Naast het moderne design zorgen de aluminium lamellen ook voor een verminderde inkijk in de kantoren van het gebouw, wat de privacy van de kantoormedewerkers ten goede komt. 

Tegelijkertijd wordt natuurlijk daglicht voor de kantoormedewerkers behouden en zorgen de lamellen voor een mooie uitstraling van het gebouw in zijn totaliteit. 

Bert Laridon: “Het idee achter het design was om een soort ‘eenvoudige doos’ te creëren. Het werd een functioneel en budgetvriendelijk gebouw dat tegelijkertijd architecturaal aantrekkelijk is. Door de samenwerking met DUCO slaagden we hier met verve in. Dankzij de DucoSun Cubic lamellen is de gevel een ware eyecatcher geworden. Tegelijkertijd zorgt de ventilatie in de gebouwen voor een optimaal binnenklimaat. De reacties die we kregen zijn dan ook zeer positief.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details