Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Ben jij goed voorbereid op de toekomst?

Ben jij goed voorbereid op de toekomst?

De afgelopen week bereikte ons het nieuws dat de Kamer van Koophandel (KvK) in het eerste kwartaal van dit jaar 11% meer starters registreerde dan het eerste kwartaal van vorig jaar. In totaal was het aantal ondernemingen 1 april van dit jaar ruim 1.9 miljoen.

Een van de sectoren met bovengemiddelde groei is de bouwsector. De bouw liet een groei van 8% zien in het aantal bedrijven. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland meer bouw- en klusbedrijven heeft dan ooit.

Opvallend is dat vrijwel alle nieuwe bedrijven eenmanszaken zijn. Dat betekent dat de Nederlandse bouwsector een flink aantal zzp’ers in de bouw erbij heeft gekregen in het afgelopen jaar. De meesten zijn actief in de gespecialiseerde bouw als bijvoorbeeld timmerman, tegelzetter, loodgieter of stukadoor.

De sterke groei van het aantal zzp’ers in de bouw is aan de ene kant goed nieuws, maar er schuilt ook een gevaar in. Het goede nieuws is dat het goed gaat met de bouw. Er is een overschot aan werk, en een tekort aan mankracht, waardoor er voor kleine zelfstandigen in de bouw meer dan voldoende werk is. Dat maakt dat je als zzp’er je geen zorgen hoeft te maken over de nabije toekomst.

Toch is het niet alleen maar hosanna en is het verstandig om kritisch naar jouw bedrijf te blijven kijken. De ervaring leert dat de meeste zzp’ers in de bouw zichzelf laten inlenen door grote bouwbedrijven, en geen eigen (particuliere) klantenkring opbouwen. De grote bouwbedrijven die veel zzp’ers inlenen houden een zo groot mogelijke flexibele schil aan. Omdat zij met een personeelstekort zitten blijf je in de huidige economie aan het werk. Maar wanneer het economisch minder zal gaan ben jij als zzp’er vrijwel als eerste de dupe. De bedrijven die veel zzp’ers inhuren snijden als eerste in de flexibele schil, waar jij onderdeel van bent. Voor je het weet zit je thuis zonder werk. Hoe voorzie je dan in een stabiel inkomen?

Een vergelijkbare ontwikkeling hebben wij redelijk recent al eens meegemaakt. Dat startte in 2008. Toen waren er ook veel kleine zelfstandigen in de bouw. Onderzoek van de KvK over het effect van de crisis, die in 2008 begon, wees uit dat na 3 jaar 45% van de starters niet meer als zelfstandige werkten. Velen werden onderbetaald en kwamen daardoor in financiële nood. Een andere oorzaak is dat bedrijven die veel zzp’ers inhuren deze zelfstandigen geen werk meer konden bieden.
Het verval over 5 jaar was zo groot dat na vijf jaar slechts 5% van de startende ondernemers van voor de crisis nog actief was als zelfstandig ondernemer. Dit staat in schril contrast met de cijfers uit het verleden van De Klussenier. Uiteraard heeft De Klussenier ook te maken gehad met de crisis. Maar in tegenstelling tot de algehele markt kwamen 95% zonder noemenswaardige problemen de crisis door.

De geschiedenis herhaalt zich
Alles wijst erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen. De economie is nu gunstig voor zzp’ers in de bouw. De bomen lijken tot in de hemel te groeien. Maar de groei is niet oneindig!

Daarom is het belangrijk om jezelf, en jouw bedrijf, goed voor te bereiden op de toekomst. En dit is het juiste moment! Want, zoals de titel zegt, de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Daarom is het verstandig te leren van eerdere ervaringen en goed voorbereid te zijn op wat komen gaat.

Jezelf goed voorbereiden op een mindere tijd, hoe doe je dat?

1. Het is belangrijk om gebruik te maken van de huidige economie door een goede financiële buffer op te bouwen. Hierdoor kan je in een mindere tijd eventuele tegenslagen opvangen.
2. Het is belangrijk om de complete bedrijfsvoering goed in orde te hebben, dan hoef je jezelf daar geen zorgen over te maken in de toekomst.
3. Het is belangrijk om van de huidige tijd te profiteren en jouw eigen (particuliere) klantenkring op te bouwen. Wanneer je een eigen klantenkring hebt, in plaats van ingehuurd te worden, kan je in een tijd van minder werk gemakkelijker terugvallen op de opgebouwde basis.
4. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen als vakman. Onze ervaring leert dat vakmannen die zichzelf hebben ontwikkeld tot een veelzijdige vakman beter een mindere tijd door komen dan iemand die een of twee specialismen heeft.
De Klussenier
Hoe kan je de bovenstaande vier punten het beste inzetten voor een zekere toekomst van jouw bedrijf? Het antwoord op alle vier de punten is: De Klussenier. De Klussenier biedt veelzijdige vakmannen de mogelijkheid om zichzelf te onderscheiden in de markt. Dankzij het landelijk bekende A-merk kan je als Klussenier aan het werk in de markt van particuliere verbouwingen en renovaties. In deze markt bouw je als Klussenier een eigen klantenkring op, waar je in mindere tijden op terug kunt vallen. Dit is de belangrijkste reden waarom Klusseniers goed voorbereid zijn op de toekomst. Ze hebben een basis van eigen, veelal particuliere klanten waar ze op kunnen bouwen.
Daarnaast staan alle zelfstandig ondernemers bij De Klussenier, door de ondersteuning van de professionele organisatie, sterk voor wat de toekomst ze gaat brengen. Dankzij het landelijk bekende A-merk, wat De Klussenier is, hebben Klusseniers goede marges op het werk. Hierdoor zijn ze in staat om een goede financiële buffer op te bouwen. Naast het profiteren van het A-merk krijgen Klusseniers alle ondersteuning en begeleiding op de bedrijfsvoering waar nodig. De administratie wordt bijvoorbeeld uit handen genomen en als Klussenier werk je met calculatie software die speciaal voor jou als Klussenier gemaakt is.
Ook Klussenier worden?
Wil je ook goed voorbereid op de toekomst jouw eigen klusbedrijf starten? Dat kan bij De Klussenier. Wij zijn altijd op zoek naar veelzijdige vaklieden die hun eigen klusbedrijf willen starten, of hun huidige zzp-er bestaan toekomstbestendig willen maken.
Voor meer informatie kijk je op ​www.starteigenklusbedrijf.nl​ of neem je contact op met De Klussenier via 0342 – 84 97 97.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details