Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘BENG is niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen’

‘BENG is niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen’

De invoering van de nieuwe energieprestatienorm BENG nadert snel. Er is echter nog veel onduidelijkheid in de markt. Om meer helderheid te scheppen in deze materie organiseerde BUVA op 23 mei jl. het BENG-seminar.

Ruim zeventig relaties kwamen naar het hoofdkantoor van de ontwikkelaar en producent van onder meer hang- en sluitwerk, woonhuisventilatie en onderdorpels in Barendrecht om zich te laten informeren over BENG. Vier sprekers gaven hun visie op dit fenomeen.

Afkoelende woningmarkt

Om BENG in perspectief te plaatsen schetste Maurice van Loon van marktonderzoeksbureau BouwKennis de stand van zaken in de woningbouw. Hij stelt dat na de snelle groei van de afgelopen jaren de markt nu tegen het plafond zit. “Lag het groeipercentage eerder rond 10%, de komende jaren zal dat rond de 3% zijn.” Capaciteitsproblemen bij bouwers, de verduurzamingsopgave bij woningcorporaties en beperkte gronduitgave liggen hieraan ten grondslag. Energieneutraal bouwen neemt nog geen vlucht: van de 100.000 woningen die in 2020 energieneutraal moeten zijn, worden er dit jaar slechts 5.000 geproduceerd.

‘BENG is niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen’

Marius van Zanten presenteert de homecare systemen van BUVA. (Beeld: Inge Nusselder Photography)

 

Niet onbereikbaar

Dat BENG een ander type prestatienorm is dan EPC, wordt duidelijk in het verhaal van Harm Valk van ingenieursbureau Nieman. Hij wees op de drieledigheid van de norm. Er is veel aandacht voor BENG-1, maar het zijn drie normen waar je tegelijkertijd aan moet voldoen. “Denk niet dat het onbereikbaar is: BENG is er niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen. 95% van de nieuwbouw kan aan de nieuwe eisen voldoen met beperkte extra bouwkosten.”

‘BENG is niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen’

Maurice van Loon bespreekt de marktontwikkelingen. (Beeld: Inge Nusselder Photography)

 

Ventilatie en BENG brengt een spanningsveld met zich mee volgens de adviseur. “Hoe minder je ventileert hoe beter in principe de energieprestatie. Dan kijk je echter puur naar BENG-1. Maar in BENG-2 pluk je de voordelen van een goede regeling en warmteterugwinning.”   

Afsluiten van de schil

De toekomst = energiezuinig bouwen = luchtdicht bouwen: dat stelt Henk Wegkamp van ingenieursbureau Dantuma-Wegkamp. Luchtdichtheid van de draaiende delen is daarin een cruciaal onderdeel volgens de adviseur. “De lekkages die daar ontstaan hebben ongezonde schimmelvorming tot gevolg.”

‘BENG is niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen’

Na afloop werden de genodigden getrakteerd op een uitgebreide barbecue.

 

Ventilatie en luchtdicht bouwen vraagt om een nieuwe invalshoek. “De gangbare opvatting is dat isoleren = ventileren. Als je goed isoleert heb je echter minder ventilatie nodig. Dubbele winst dus. Maar richt het wel bewust in, afgestemd op de behoefte, en pak het geïntegreerd aan.”

BUVA homecare systemen

Marius van Zanten van BUVA homecare systemen sloot de ochtendsessie af. BUVA heeft zich van groothandel in ijzerwaren ontwikkeld tot leverancier van totaalsystemen, waarvan de homecare systemen de nieuwste ontwikkeling zijn. Ze staan garant voor duurzaam geproduceerde warmte, gezonde binnenlucht en veilig afgesloten ramen en deuren. Voor elke situatie is een geschikt systeem: de standaardoplossing BUVA Conventional, de duurzamere variant BUVA Advanced en de all-electric oplossing BUVA Sustainable. Op alle systemen geldt tien jaar product- en prestatiegarantie. “Voorwaarde is dan wel dat er een onderhoudscontract wordt afgesloten. Bij dit contract hoort een 24/7 storingsdienst. Hiermee geven we onze klant zekerheid over de kosten en prestaties van onze producten”, aldus Van Zanten.

‘BENG is niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen’

Marketingmanager Serife Evers van BUVA leidt de dag in. (Beeld: Inge Nusselder Photography)

 

Na de lezingen werd het gezelschap getrakteerd op een goed verzorgde barbecue en was er voldoende tijd om te netwerken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details