Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
BIM slaat de klok in Nijmegen

BIM slaat de klok in Nijmegen

Met de toenemende vraag vanuit de bouwwereld om te gaan werken met BIM (Building Information Model), zoekt de kozijnenindustrie naarstig naar mogelijkheden om hierbij aan te haken. Matrix Software uit Nijmegen is als specialist op het gebied van bouwtechnische automatisering daarom niet stil blijven zitten en faciliteert koppelingen naar BIM. Hans Storms, branchemanager kozijnindustrie bij Matrix Software, is aan het woord.

“BIM is niet meer weg te denken en biedt volop kansen in de bouwwereld. Vanuit de fabrikanten van kozijnen bestaat de wens om ontwerp-, werkvoorbereiding- en productieprocessen te optimaliseren. Eigen ontwerpen maken op basis van BIM-modellen die beschikbaar zijn, binnen de huidige productiesoftware en deze aangepaste modellen weer geschikt maken voor terugvoeren in het BIM-model, was al mogelijk door de koppeling van MatrixKozijn met een Revit BIM-applicatie van FabWindow te maken. Daar kunnen we nu DeltaPi aan toevoegen”, opent Storms het gesprek.

Matrix Software

Werken met IFC modellen
“De koppeling van onze software met de DeltaPi projectmanager biedt de mogelijkheid om IFC modellen te openen. Van hieruit kan men data exporteren naar MatrixKozijn, zoals kozijnmaten, buitenwerkse maten, kozijnposities, kozijnmerken met bijbehorende aantallen et cetera. Deze data kunnen in MatrixKozijn verrijkt worden met eigen productspecifieke gegevens. Deze kunnen weer naar de klant gecommuniceerd worden. Het eindontwerp kan vervolgens weer terug gezet worden in het BIM-model”, legt Storms uit. “Hiermee voegen we weer een oplossing toe die bijdraagt aan procesoptimalisatie. De foutkans die optreedt bij handmatige invoer wordt hiermee geëlimineerd.”

We kunnen spreken over een krachtige doorontwikkeling, vanwege het feit dat DeltaPi dit vanuit een IFC-model doet en alles ook weer via DeltaPi terug gezet kan worden in het BIM-model. Storms: “De samenwerking was er al uiteraard, maar deze is nu nog intensiever geworden. Uiteraard dient de klant hiervoor wel te beschikken over zowel onze software als DeltaPi. We bevinden ons nu in het laatste stadium van ontwikkeling en verwachten dat alles in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar komt.”

Krachtige BIM samenwerking
Matrix Software heeft er strategisch voor gekozen om nauw samen te werken met partijen die toonaangevende ontwerpoplossingen voor architecten en bouwbedrijven voeren. Al meerdere jaren is er een BIM interface tussen MatrixKozijn en FABwindow van Itannex. Binnenkort komt daar een BIM interface met Deltapi bij.

Hiermee kunnen de kozijnen vanuit het bouwkundige model met slechts enkele handelingen worden omgezet naar een productiemodel voor de kozijnproducent.  Storms schetst: “De Matrix software beschikt over XML koppelingen waarmee gegevens rechtstreeks ingelezen kunnen worden en waarmee optimaal gebruik kan worden gemaakt van de voordelen van BIM. Het feit dat we nu de koppeling naar BIM hebben toegevoegd is een logische stap voor ons en een welkome toevoeging voor onze klanten. Matrix Software wil graag bijdragen aan de procesoptimalisatie bij de klant en blijft om die reden in de frontlinie opereren om te zorgen dat de producent van kozijnen zonder zorgen met de laatste ontwikkelingen mee kan gaan.”    

Tekst: Jan Mol   |  Beeld: Matrix Software/Shutterstock
Uitgelichte afbeelding: 
BIM is niet meer weg te denken en biedt volop kansen in de bouwwereld.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details