Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Binnenspeeltuin Binnenmaas in Mijnsheerenland

Binnenspeeltuin Binnenmaas in Mijnsheerenland

Complete binnenspeeltuin binnen half jaar klaar

“Wauw, gaaf, kicken!”

Een binnenspeeltuin om je recreatieoord minder weersafhankelijk te maken: een goed idee. Hoe zorg je ervoor dat die binnenspeeltuin er binnen een half jaar staat? Een kwestie van goede planning en een partner die meedenkt …

Henk Akkerman, parkmanager van Recreatieoord Binnenmaas in Mijnsheerenland, vertelt hoe binnenspeeltuin Binnenmaas tot stand kwam. “Eind 2022 werd besloten dat we nieuwbouw zouden plegen én dat de binnenspeeltuin in de zomer van 2023 open zou gaan.”

Voorbereiding

“We hebben eerst enkele leveranciers van speeltoestellen gevraagd om een plan te maken”, vervolgt Henk. “We kozen de leverancier met het plan dat het beste bij onze ideeën aansloot. Op basis hiervan hebben we de opstelling van de klimbrug en de andere speeltoestellen uitgewerkt in een plattegrond. Daaromheen moest het pand gebouwd worden. Daarvoor hebben we Hanse Groep ingeschakeld. Hanse is specialist in staalbouw en dat past goed bij de look-and-feel die ons voor ogen stond: een zwart potdeksel met rood zadeldak, een stijl die je veel ziet bij boerderijen in De Hoeksche Waard.”

Uitwerking ontwerp

Namens Hanse was verkoopadviseur Leendert Offermans nauw betrokken bij het project. “In overleg met de opdrachtgever hebben we het ontwerp uitgewerkt. Hierin werden ook een horecavoorziening en een toiletgroep opgenomen. Met een verdiepingsvloer hebben we verder zitruimte boven de horecavoorziening gecreëerd. Conform de voorschriften voor vluchtwegen zijn hierbij twee trappen geplaatst.” Hanse verzorgde ook de vergunningsaanvraag voor het project en de benodigde onderzoeken. “Met uitzondering van het installatiewerk en de binnenafbouw van het horecagedeelte hebben wij ook alle bouwwerkzaamheden uitgevoerd”, aldus Leendert.

Duurzaamheid en materiaalkeuze

De boerderij is het thema van de speeltuin. Voor de uitvoering ervan zijn uitsluitend recyclebare materialen gekozen. Zo zijn alle speeltoestellen van hout. “De staalconstructie past goed bij de uitstraling van hout. Aan de gevels hebben onze mensen met prefabelementen een betonnen borstwering gemonteerd. Daarbovenop zijn sandwichpanelen geplaatst, waartegen vervolgens stalen potdekselprofielplaten zijn gemonteerd. Bij de dakconstructie zijn ook sandwichpanelen toegepast”, legt Leendert uit.

Kunststof kozijnen en uitstraling

De ramen en deuren zijn uitgevoerd met kunststof kozijnen. “We hebben daarvoor gekozen omdat ze duurzaam en onderhoudsarm zijn”, licht Henk toe.
Het toegepaste kozijnprofielsysteem is VEKA SOFTLINE 82 AD. Een deel van de kozijnen is uitgevoerd in wit door en door RAL 9016 (zowel binnen als buiten). De andere kozijnen zijn uitgevoerd in SEIDENGLATT zwartgrijs RAL 7021 (binnen en buiten). “De zwarte kozijnen binnen passen goed bij de eveneens zwarte dak- en gevelpanelen. In combinatie met de sfeerverlichting geeft dat een mooie uitstraling”, voegt Leendert eraan toe.

Veiligheidsmaatregelen

Een speeltuin moet uiteraard kindveilig zijn. Uitstekende delen en scherpe randen zijn dan ook zorgvuldig weggewerkt. De valdempende vloer bij de klimbrug is voorzien van een verhoging die voldoet aan alle veiligheidseisen, onder meer ten aanzien van valhoogte en valruimte. “Hanse heeft hier ook aan bijgedragen, onder meer door tekeningen te maken waarin de gewenste hoogte is aangegeven”, zegt Henk.

Samenwerking

De door Recreatieoord Binnenmaas ingeschakelde partijen gingen aan de slag met een uitdagende planning. “Op 10 januari 2023 werd de eerste paal geslagen. Begin juni 2023 moest alles klaar zijn zodat we het open weekend konden houden.” Die planning werd gehaald. “Soms waren wel veel partijen tegelijk aan het werk. Maar de communicatie en de samenwerking tussen partijen was goed; daar heeft Hanse ook zeker aan bijgedragen”, zegt Henk. Onderweg moest nog een onvoorziene hobbel worden genomen. “Tijdens de tweede bouwvergadering ontdekten we dat de speeltoestellen zo groot waren dat ze niet door de geplande nooddeur naar binnen konden. Ook de leverancier van de speeltoestellen had daar niet aan gedacht.” Gelukkig was het makkelijk op te lossen. “In plaats van één nooddeur heeft Hanse een dubbele nooddeur gemaakt. Alle toestellen konden zo naar binnen en kunnen er ook weer uit, als dat ooit nodig mocht zijn.”

Voldoening

Henk kijkt tevreden terug op het project. “Het thema, de Hoeksche Waardse boerderij, is mooi ingevuld: met natuurlijke materialen, licht en geluid en veel speelwaarde. De einddatum zorgde wel voor wat druk maar de planning is gehaald; dat is redelijk uniek.” De volgens het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023 vereiste certificering met goedkeuring van de binnenspeeltuin kon ook tijdig worden verkregen. Over de samenwerking met Hanse is Henk positief: “Hanse is een partij die goed meedenkt en aanpakt; zij kunnen ook trots zijn op dit project.” Leendert is dat zeker: “Tegenwoordig zijn we als Hanse Groep een totaalbouwer. Maar in staalbouw is Hanse al honderd jaar een specialist. Dit was een mooi project waar we met veel plezier aan hebben gewerkt!”

Wat vinden de klanten ervan?

Fijn dat de bedenkers en de makers van de speeltuin zo tevreden zijn. Maar het belangrijkste is natuurlijk wat de gebruikers ervan vinden. Henk weet het precies: “Ik ben bijna altijd in het park. ’s Ochtends vroeg ga ik meestal bij de ingang staan, zodat ik de deur van de speeltuin kan openen en de eerste bezoekers kan ontvangen. Van kinderen die hier nog nooit geweest zijn, hoor je alleen maar: wauw, gaaf, kicken, super! Die reacties: daar doen we het voor.”

Projectinformatie

Object:Binnenspeeltuin Binnenmaas in Mijnsheerenland
Architecten:Gezamenlijk ontwerp opdrachtgever en aannemer
Voltooiing:06/2023
Profielsysteem:VEKA SOFTLINE 82 AD

Meer over SOFTLINE 82 AD

kozijnen in wit door en door 9016 (binnen en buiten) kozijnen in SEIDENGLATT zwartgrijs 7021 uitgevoerd op grijs basisprofiel.
Verwerker:Goemaat – Kunststof – Aluminium – Glas

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details