Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Bio-attributed PVC is de nieuwe stap die wordt gezet

Bio-attributed PVC is de nieuwe stap die wordt gezet

Voorop in duurzaamheid en innovaties 

Kömmerling Nederland zet al meer dan een halve eeuw in op duurzaamheid en innovatie. “Gestart met een uitgebreid recyclingprogramma, wordt een steeds groter aandeel gerecycled PVC in onze profielen gebruikt”, vertelt manager Duurzaamheid & Innovatie Jelmer Bijlsma. “Inmiddels zijn zelfs kozijnen van 100% gerecycled materiaal mogelijk! En ook de eerste fossielvrije kunststof kozijnprofielen zijn inmiddels een feit, waarmee we onze strategie ‘Today for Tomorrow’ onderstrepen.”

“Wij zetten hoog in op Rethink, Reduce, Reuse en Recycle”, vertelt Remco van Overdijk, accountmanager bij Kömmerling Nederland. “Dat doen we onder andere door efficiënter met materialen om te gaan. Door alternatieve grondstoffen te onderzoeken wordt onze
milieu-impact steeds verder verlaagd. We zamelen actief oude kunststof kozijnen, zaagafval en reststukken in voor gelijkwaardig hergebruik of recycling. Bovendien worden granulaatverliezen tijdens onze productie tot een minimum beperkt. In onze kozijnen, kaderprofielen en tussenstijlen wordt een steeds groter aandeel gerecycled PVC gebruikt. Er wordt geen kunststof vezel meer weggegooid of gedowngraded; een échte ‘closed loop’ dus.” 

Wie kiest voor K-VISION ReFrame is zelfs verzekerd van 100% gerecycled materiaal. “Hiermee wordt fors bespaard op grondstoffen, transport en CO2-uitstoot, terwijl het circulaire kozijnprofiel over exact dezelfde kwaliteit en eigenschappen beschikt als een ‘virgin’ profiel. Inmiddels zien we dat collegabedrijven dergelijke initiatieven ook oppakken. Daar zijn we trots op. We zijn graag koploper in de branche, maar om écht duurzame impact te maken, moet de hele branche meegaan.”

Van Overdijk merkt dat er in de markt soms zorgen zijn over de recyclestrategie, omdat in de allereerste kunststof kozijnen een minimale factor lood zit. “Omdat dit veilig opgesloten zit in de kunststof matrix en omdat wij als branche een goed georganiseerde materiaalkringloop hebben, heeft de Europese commissie een uitzondering gemaakt. Ook dertig jaar oude kunststof kozijnen kunnen dus goed en veilig hergebruikt worden.”

Zeer lage MKI-score

In 2019 en 2020 heeft een onafhankelijke certificeringsinstantie de recyclestromen van Kömmerling Nederland geanalyseerd en vastgelegd. “Op basis hiervan hebben wij in het voorjaar van 2020 en als allereerste systeemleverancier het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen in ontvangst mogen nemen”, aldus Van Overdijk. “Een geweldige waardering én bewijsvoering voor ons bedrijfsdoel, namelijk om met onze K-VISION kozijnen bij te dragen aan een betere wereld.” 

Remco van Overdijk, accountmanager bij Kömmerling Nederland.

De inspanningen van Kömmerling Nederland zijn recent ook beloond met een categorie-1 productkaart voor de K-VISION Trend en K-VISION Trend ReFrame systemen in de Nationale Milieudatabase, die continu geactualiseerd wordt. Zo is voor K-VISION Trend ReFrame inmiddels een MKI-score van € 0,97 per m2 kozijn behaald. “Dit betekent dat onze kozijnproducten garant staan voor een zeer lage milieu-impact en zeer hoge duurzaamheidsscores.”

Bio-attributed PVC 

Met de recente ontwikkeling en toepassing van de allereerste fossielvrije kunststof kozijnprofielen zetten Kömmerling Nederland, kozijnpartner VHZ en grondstofleverancier Ineos Inovyn wederom een grote stap in duurzaamheid. 

“Bio-attributed PVC is een relatief nieuwe ontwikkeling, waarbij fossiele olie wordt vervangen door een plantaardig restproduct uit de duurzame bos- en landbouw”, aldus Bijlsma. “De afgelopen jaren is bio-attributed PVC met mondjesmaat toegepast in de productie van vloeren en autobanden, maar nog niet eerder in een kunststof kozijn! Met deze grondstofadoptie zetten wij belangrijke stappen om, conform het Klimaatakkoord van Parijs, op korte termijn aanzienlijke CO2-reducties te realiseren. Zónder in te boeten aan kwaliteit, eigenschappen en levensduur.”

Jelmer Bijlsma, manager Duurzaamheid & Innovatie bij Kömmerling Nederland.

De allereerste fossielvrije kozijnprofielen zijn onlangs geïnstalleerd in een renovatieproject met 19 woningen in Steenwijk, in samenwerking met Syntrus Achmea, BAM Wonen en Kumij. “Met de inzet van 106 kozijnen is circa 6.000 kilogram CO2 bespaard!”, aldus Bijlsma. “Inmiddels zijn ook diverse vervolgprojecten in uitvoering.” Als voorbeeld noemt hij een nieuwbouwproject van 23 woningen in Pijnacker, waar in samenwerking met Heijmans en Europrovyl gekozen is voor een combinatie van bio-attributed PVC en gerecycled materiaal.

Beste van twee werelden

Het 100% gerecyclede kozijnprofiel van Kömmerling Nederland is een enorme noviteit, die ook grote uitdagingen meebrengt, erkent Bijlsma. “Immers moet het materiaal beschermd worden, waardoor specifieke kennis én coatings nodig zijn. In de markt zien we steeds meer tussenoplossingen ontstaan, die ook wij inmiddels in ons standaard assortiment hebben opgenomen. Zo is K-VISION Trend sinds enkele maanden ook verkrijgbaar met een kern van gerecycled materiaal en een omhulsel van nieuw PVC. Dit kozijn is tevens opgenomen in de Nationale Milieudatabase, met een MKI-score van € 1,09 per m2 vast kozijn. Wanneer het nieuwe PVC straks net als in Pijnacker 100% fossielvrij is, hebben we het beste van twee werelden in handen. Maar ook een systeem dat zich lange tijd in stand kan houden.”

Terug van weggeweest

Een laatste ontwikkeling die Bijlsma en Van Overdijk graag uitlichten heeft niet zozeer betrekking op duurzaamheid, maar is minstens zo relevant. Na vele verzoeken uit de markt heeft Kömmerling Nederland namelijk het AcrylColor kleursysteem weer teruggebracht in haar assortiment. Dankzij de mee-geëxtrudeerde kleurlaag van acrylaat worden een hoge krasbestendigheid en langdurige kleurvastheid van – in eerste instantie – de K-VISION Trend profielen geborgd. Hierdoor kunnen gebouwgebruikers nóg langer van hun kunststof kozijnen genieten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details