Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Bouwen aan de wereld van morgen dankzij een duidelijke duurzaamheidsstrategie
Voor de productie bij SAPA wordt alleen nog Hydro CIRCAL 75R gebruikt, m.a.w. aluminium dat voor minimaal 75% uit post-consumer schroot bestaat.

Bouwen aan de wereld van morgen dankzij een duidelijke duurzaamheidsstrategie

Vernieuwd productgamma wordt in zijn totaliteit voorgesteld

SAPA pakt uit tijdens Polyclose. Zo kunnen bezoekers tijdens de vakbeurs kennismaken met een totaal vernieuwd productgamma: TENTAL, SOLEAL Next, AMBIAL, TIGAL alsook met specifieke projectoplossingen. Er is echter meer, want de firma legt tevens de klemtoon op de diverse tools, die moeten helpen om alle processen te digitaliseren, zoals Techtip, Techdesign en ComAlu. Tot slot blijft SAPA fors investeren in duurzaamheid met de strategie ‘Driving Decarbonisation’, waarmee ze willen verder bouwen aan de wereld van morgen.

Vernieuwd productgamma

Tijdens de vorige editie van Polyclose liet SAPA al even een glimp zien van wat de toekomst aan nieuwe aluminiumsystemen zou brengen. De R&D-afdeling van de fabrikant blijft immers dagelijks bezig met de optimalisatie van de bestaande producten en de ontwikkeling van nieuwe innovatieve oplossingen. “Om aan de steeds strengere eisen op het vlak van energieprestatie tegemoet te komen, moeten ook raam-, deur- en gevelsystemen steeds beter scoren op vlak van isolatie, wind- en waterdichtheid. Daarnaast werd extra veel aandacht besteed aan de gemakkelijke verwerking van de systemen, waardoor we het leven van de verwerker gevoelig willen vergemakkelijken”, zegt Johan De Clerck, Deputy Managing Director Benelux voor het merk SAPA. “Het resultaat is een totaal vernieuwd productgamma met de TENTAL 50 & 60 als vervangers van de Elegance 52 & 62 gevel­systemen, de opvolgers van de Avantis en Avantis Smartline raam- en deursystemen onder de noemer SOLEAL Next, de AMBIAL vouwdeur en het TIGAL pull-slide systeem. Vandaag worden trouwens de eerste gevels met het TENTAL-systeem in Vlaanderen gerealiseerd.”

‘Driving Decarbonisation’

Concurrentie op de markt, automatisering van de toeleveringsketen, economische schommelingen, veiligheidsklimaat en regelgeving….  Dit zijn slechts enkele van de vele factoren die de bouwwereld momenteel op zijn grondvesten doen daveren. Het bouwen van een huis of kantoor wordt een steeds ingewikkelder proces en daarbij komen ook steeds hogere verwachtingen die de eindklant stelt ten aanzien van snelheid en kwaliteit.

Op Polyclose kan men kennismaken met een totaal vernieuwd productgamma: TENTAL, SOLEAL Next, AMBIAL, TIGAL en specifieke projectoplossingen. (Beeld: David Aubert)

Bij Hydro, het bedrijf achter SAPA, staat daarom duurzaam denken én doen centraal. Zo kiezen ze er bewust voor om geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu. Ze investeren ook fors om de CO2-uitstoot tijdens het productieproces gevoelig te reduceren. De productie van primair aluminium uit de winning van bauxiet vergt immers met de huidige industriële processen een grote hoeveelheid energie, wat zich vertaalt in een overmatige uitstoot van CO2. Door aluminiumschroot te recycleren, wordt bij het ontsmeltingsproces tot 95% aan energie bespaard, zonder dat er op de kwaliteit van het materiaal ingeboet wordt.

“Voor de productie van de SAPA ramen en deuren, schuiframen en vliesgevelsystemen wordt vandaag alleen nog Hydro CIRCAL 75R gebruikt, met name aluminium dat voor minimaal 75% uit post-consumer schroot bestaat. Dat zorgt voor een drastische vermindering van de CO2-uitstoot. De gemiddelde voetafdruk van in Europa gebruikt aluminium bedraagt 8,6 kg CO2 per kg aluminium, terwijl met Hydro CIRCAL dat cijfer daalt tot 2,3 kg. Een typisch aluminium raam bestaat uit ongeveer 20 kg aluminium. Een snelle berekening leert ons dat we dus gemiddeld 126 kg CO2-uitstoot besparen voor elk raamsysteem”, legt De Clerck uit. “Voor ons stopt het hier echter niet, want we willen die voetafdruk nog verder verkleinen. Zo zijn we het eerste aluminium bouwsystemen-bedrijf dat raam-, deur- en vliesgevelprofielen produceert uit 100% gerecycled end-of-life aluminium. Hydro CIRCAL 100R maakt het mogelijk om profielen te produceren met een CO2-footprint van gemiddeld 0,5 kg CO2 per kg aluminium, m.a.w. bijna 0. Dat is meteen de laagste waarde wereldwijd.”

Johan De Clerck, Deputy Managing Director Benelux voor het merk SAPA.

Digitalisering

Bij SAPA wordt niet alleen gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe producten en de vermindering van de CO2-voetafdruk, maar ook aan vlotte processen. Daarom wordt ook continu geïnvesteerd in digitale tools en softwareapplicaties. Zo introduceerde de firma met Techtip een online platform waarin zowel architecten als constructeurs alle technische documentatie in enkele kliks kunnen terugvinden. Ze hebben meteen ook steeds de meest actuele versie bij de hand. Om projecten op een vlotte en eenvoudige manier uit te tekenen en te berekenen werd Techdesign in het leven geroepen. En met ComAlu staat een online, webgebaseerd platform ter beschikking, waarmee klanten hun bestellingen digitaal kunnen doorgeven en opvolgen. Zo kan men 24/7 orders invoeren én de status van alle lopende bestellingen raadplegen. Dat geldt ook voor de opvolging van openstaande en afgeronde leveringen.

Meer informatie vindt u op: www.sapa.nl en www.sapa.be.

Hydro Building Systems standnr. 1300

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details