Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Brandwerende systemen van ALUPROF

Brandwerende systemen van ALUPROF

Glazen gebouwen maken indruk dankzij de opvallende aluminiumsystemen. Een solide profielconstructie, glanzende ramen en een strakke, moderne architectuur zorgen voor een bijzonder resultaat. De firma ALUPROF levert bij tot dergelijke projecten, die ieders aandacht trekken door hun uiterlijk en onberispelijke esthetiek. Hier dragen ook onze brandwerende systemen sterk toe bij.    

Aluminium wint aan populariteit in de hedendaagse bouw. Dit komt voornamelijk door zijn eigenschappen: bovengemiddelde bestendigheid, vervormbaarheid en duurzaamheid. Daarnaast kan het metaal behandeld worden wanneer het wordt toegepast in corrosieve omgevingen. Met aluminium brandwerende systemen van ALUPROF kunnen er brandveilige zones worden gecreëerd die de juiste omstandigheden bieden voor de bescherming alsook evacuatie van personen. De vuurbestendigheid schommelt, naargelang wat is vereist, tussen EI15 en EI120 voor verticale constructies, zowel raam/deur- als vliesgevelsystemen.

Brandwerende systemen steeds populairder

De almaar strenger wordende bouw- en brandveiligheidsnormen vormen één van de grootste uitdagingen voor de hedendaagse architect, bouwheer, producent en installateur. Zodoende dienen brandwerende systemen voortdurend te worden geïnnoveerd. Hun ontwikkeling is zowel gebaseerd op een uitbreiding van de vuurbestendigheidsklasse, een verruiming van de constructiemogelijkheden alsook het optimaliseren van techno­logische processen en zodoende het productie– en assemblageproces

In constructies van compartimenteringen en branddeuren wordt meestal gebruik gemaakt van thermo-isolerende profielen. Deze isolatie is op zich niet zozeer van grote invloed op de brandwerendheid, maar het gebruik van thermische afstandhouders zorgt ervoor dat een dergelijk systeem niet alleen geschikt is als binnentoepassing maar ook voor de buitengevel. Dankzij toepassing van brandwerende vulling, geschikte accessoires en beslag kunnen sommige standaard wand- en deursystemen omgevormd worden tot brandwerende oplossingen. Deze oplossingen voldoen meestal aan de normen van de betreffende EI-klasse. De profielen worden dus zodanig ontworpen opdat de geldende normen van kracht zijn.

Hoe heeft ALUPROF dit bedacht?

Eén van de populairste brandwerende systemen is ALUPROF MB-78EI. Dit profiel heeft 3 kamers, waarvan de middelste thermo-isolerende eigenschappen heeft. Er kunnen twee soorten brandwerende vulling worden toegepast, namelijk type GKF en CI, die naar gelang de samenstelling en het aantal kamers dat ermee gevuld is, kunnen zorgen dat klasse EI15 tot zelfs EI90 wordt bereikt. Deze constructie is zeer bestendig en maakt het vervaardigen van wanden en deuren van grote omvang mogelijk.

Daarnaast is het systeem ook buitengewoon esthetisch – niet enkel door zijn symmetrie – maar ook vanwege de ruime keuze aan beslag, sloten, sluiters en andere accessoires. Het systeem MB-78EI vormt ook de basis voor andere interessante constructies, zoals MB-78EI DPA automatische schuifdeuren in de klassen EI15 en EI30, evenals de MB-118EI binnenwanden met klasse EI120. Voor de brandwerende systemen MB78 EI30 en MB78 EI 60 werd bij het Butgb de nodige ATG certificaten behaald: ATG3040 en ATG3039.

Een ander product op basis van MB-78EI in het assortiment tussenwanden is een doorzichtige brandwerende wand die geen glasroeden heeft. Met deze wanden kan een tusssenwand worden gemaakt zonder zichtbare verticale profielen die de afzonderlijke wandmodules scheiden. Bovendien hebben ze een uitstekende brandwerendheid (EI30 – EI60). Dit is mogelijk door het gebruik van een brandwerende barstende vulling die uitzet in geval van brand alsook de combinatie met onbrandbare silicone in de naden tussen de glasbladen dewelke slechts 4 mm breed zijn. Met het roedeloze wandsysteem MB-78EI kunnen worden vervaardigd tot wel 3,6 m hoog en 1,8 m breed.

Het nieuwste systeem MB-86EI is bedoeld voor het vervaardigen van opengaande ramen met brandklasse EI30 volgens de norm EN 13501-2+A1. Het ‘hybride’ systeem combineert zowel de eigenschappen van een raam als dat van een brandwerend geheel. De constructie voldoet aan alle voorschriften en normen op het gebied van energiezuinigheid en milieubescherming. MB-86EI brandwerende ramen worden gekenmerkt door een goede thermische en akoestische isolatie en water- en luchtdichtheid. De driekamerprofielen, waarvan het middelste deel een isolatiekamer is tussen de thermische afstandhouders, zijn 43 of 42 mm breed.

Voorbeelden van andere oplossingen op het gebied van brandwerende gevelsystemen zijn ALUPROF MB-SR50N EI en MB-SR50N EFEKT, die gebaseerd zijn op de vliesgevelsystemen en voorzien zijn van brandwerende vulling in de profielen en accessoires die functioneren in de ruimten met de vullingen, de dragende constructie en de glaslatten.

Zo verschilt deze brandwerende gevel visueel gezien niet van de basisversie. De systemen MB-SR50N EI en MB-SR50N EFEKT zijn tevens universele oplossingen: ze kunnen zowel buiten als binnen worden ingebouwd als brandwerende oplossing. Tevens kan er dakbeglazing mee worden vervaardigd in een helling van 0° tot 80° graden. Verticale en ±10° hellende gevels hebben brandwerendheidsklasse EI15 t/m EI60 en in geval van een glazen dak RE45 / REI30.

Ondanks dat er wordt voldaan aan de strenge brandveiligheidsnormen bieden deze systemen de architect toch de nodige esthetische vrijheid: in ruimtelijke constructies kunnen verticale gevelsegmenten in een hoek met elkaar worden verbonden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details