Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Circulair ondernemen bekroond met certificering

Circulair ondernemen bekroond met certificering

Je zult maar als eerste kunststof systeemleverancier voor kozijnen, ramen en deuren het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen mogen ontvangen. Het overkwam profine Nederland BV. Het K-VISION profielsysteem van de profine Group is bekroond met een certificaat waarmee de circulariteit van het product en de werkwijze onomstotelijk bewezen worden. We zijn in gesprek met Melissa Manrho, Communicatie Manager, Henk Sprick, Technisch Manager en Jelmer Bijlsma, Technisch Specialist en Architecten Adviseur, allen werkzaam bij profine Nederland BV.

Levenscyclus loopt op tot wel 500 jaar

Het K-VISION profiel is speciaal voor Nederland ontwikkeld en staat naast de merken
Kömmerling, Trocal en KBE, allen ontwikkeld door het Duitse moederbedrijf. Henk vertelt over de toepassing van gerecycled kunststof in K-VISION: “Een deel van de kunststof profielen bestond al uit gerecycled materiaal, gewonnen uit gerecyclede profine profielen. Dit werd aangevuld met nieuw materiaal. Door nieuw materiaal te vervangen door volledig gerecycled materiaal, verandert de samenstelling. Het is profine dankzij testen en research gelukt om een profiel te maken van 100% gerecycled materiaal, een echte wereldprimeur. De kers op de taart is het toepassen van ons innovatieve kleursysteem proCoverTec als afwerkingslaag. Dat garandeert de UV-bestendigheid van het gerecyclede materiaal. proCoverTec geeft het profiel een luxe matte look en feel bovendien. Een K-VISION kozijn heeft een gemiddelde levensduur van meer dan 50 jaar en kan minimaal 10 keer gerecycled worden. Daarmee loopt de levenscyclus op tot wel 500 jaar.”

Melissa Manrho, Henk Sprick en Jelmer Bijlsma. (Beeld: Andre Dieterman Photography)

Als eerste ter wereld het certificeringstraject doorlopen

“profine is de eerste ter wereld die dit traject met Kiwa heeft doorlopen”, voegt Jelmer toe. “Een zwaar traject waarbij Kiwa niets aan het toeval overlaat. Voor de certificering wil Kiwa persoonlijk getuige zijn van elke stap in het productieproces. Nu we het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen hebben gekregen, blijft Kiwa in beeld als keurende instantie en zal er elk jaar een audit plaatsvinden, waarbij alle punten intensief gecontroleerd worden.”

Gevraagd naar de procedures die bij het circulair produceren komen kijken, antwoordt Jelmer: “In het hele productieproces van een kozijnprofiel en een kozijn heb je te maken met reststukken en zaagafval. Dat begint bij ons in de fabriek en eindigt bij de verwerker van ons profiel. Daarnaast heeft de kozijnfabrikant ook te maken met oude kunststof kozijnen die weer terugkomen als afval. Wij werken voor het retour halen van alle te recycleren materiaal met partnerbedrijf Van Werven uit Biddinghuizen. Deze haalt niet alleen alles op, maar zorgt er ook voor dat het materiaal verkleind wordt in grove fracties en daar wordt tevens de uitsortering gedaan.”

“Het kunststof wordt er gescheiden van alle niet-kunststof delen, die weer hun eigen weg in de recyclagestroom afleggen. Daarna gaat het kunststof naar PWR uit Kruiningen, die het herwonnen PVC granuleert tot pellets die profine als grondstof kan gebruiken.”

Henk vult aan: “In feite heb je te maken met twee stromen gerecyclede kunststoffen. Een vervuilde stroom, uit oude kozijnen – die niet per se van ons hoeven te zijn – en een schone stroom gerecycled kunststof.”

Geen discussie mogelijk: net zo goed als nieuw kunststof

Ondanks het feit dat ‘groen denken’ de norm wordt, leeft her en der nog het idee dat gerecycled kunststof minderwaardig is ten opzichte van nieuw kunststof.     

Henk lacht en zegt: “Dat is een angst die echt ‘tussen de oren zit’. De K-VISION profielen zijn zo goed als nieuw en in combinatie met de unieke proCoverTec toplaag soms nog beter dan nieuwe profielen van andere merken. Dit hebben we allemaal te danken aan nieuwe technieken die zowel in de recyclage als in de productie worden toegepast.”

Extrusie van profiel gemaakt van gerecycled materiaal.

 

Een drie-eenheid als basis

Melissa benadrukt dat het in de wacht slepen van het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen alleen maar heeft kunnen plaatsvinden dankzij de samenwerking tussen profine Duitsland, profine Nederland en de klanten, de K-VISION kozijnfabrikanten in Nederland. “Wij zien onze klanten als echte partners in dit verhaal. Zij zijn voor één derde verantwoordelijk voor het in stand houden van de circulaire stroom. Onze verwerkers die bijdragen aan de circulariteit, hebben van ons dan ook een eigen logo gekregen. Het circulaire K-VISION profiel is een Nederlands initiatief, maar wordt door ons moederbedrijf op handen gedragen. De reden is niet commer­cieel, maar maatschappelijk. Onze particuliere investeerder en CEO Dr. Peter Mrosik is een ondernemer met visie die veel waarde hecht aan hoe we de wereld achterlaten voor de generaties die na ons komen. Een mooi voorbeeld van deze denk- en handelswijze is de in het leven geroepen stichting, de Kömmerling Better World Foundation. Deze stichting ondersteunt diverse goede sociale en maatschappelijke doelen. Elke dochteronderneming draagt haar steentje bij met lokale activiteiten.”

Het spreekt voor zich dat profine en de K-VISION kozijnfabrikanten trots zijn op het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen, tegelijkertijd is het behalen van dit certificaat een motiverende opsteker voor de gehele sector.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details