Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Circulair ondernemen leidt tot wereldprimeurs

Circulair ondernemen leidt tot wereldprimeurs

Nabeschouwing Fensterbau

Met een oppervlak van maar liefst 1.500 m² had Kömmerling op Fensterbau Frontale veruit de grootste beursstand. Ook op het gebied van duurzaamheid denkt het bedrijf heel groot. “Bij Kömmerling staan circulair ondernemen en innovatie voorop”, zegt Henk Sprick, directeur van Kömmerling Nederland. “Een voorbeeld hiervan is ons eigen recyclingprogramma. Nadat wij het restmateriaal uit de verwerking van onze profielen terugnemen van onze klanten, wordt dit samen met end-of life kozijnen verwerkt tot granulaat en hergebruikt in nieuwe kunststof profielen – dus het oorspronkelijk product. Op die manier is de kringloop rond. Daarmee verlagen wij de CO2-uitstoot met 90 procent ten opzichte van het gebruik van virgin materiaal en geven wij producten keer op keer een nieuw leven.”

Deze vergaande aandacht voor circulariteit leidde in 2020 zelfs tot een heuse wereldprimeur: “Toen is het ons als eerste gelukt om een kozijn uit 100 % gerecycled materiaal te ontwikkelen, Kömmerling ReFrame geheten”, zegt Henk. “Inmiddels is dit kozijn al succesvol toegepast in vele projecten in binnen- en buitenland.” Het circulair ondernemen beperkt zich bij Kömmerling echter niet alleen tot het hergebruik van restmateriaal in een nieuw product. Een tweede primeur had het bedrijf in 2023 met de introductie van kozijnen gemaakt van bio-attributed PVC. “Bij bio-attributed PVC wordt een deel van de grondstoffen van het kunststof materiaal vervangen door een hernieuwbaar alternatief. Het gaat in dit geval om biologisch restmateriaal uit duurzame bos- en landbouw. Het resultaat: fossielvrij PVC.”

Vanzelfsprekend zijn wij op al onze productielocaties en eigen recyclingfaciliteiten ook actief bezig met energiebesparing door middel van onder andere het gebruik van restwarmte, zonnecollectoren, windenergie en de inzet van elektrische zijladers, om zo steeds minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen”, zegt Henk. “Ons streven is om in de toekomst onze productie uiteindelijk energieneutraal te laten worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details